Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Jak Zlikwidować "zimno" Na Ustach?

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 kinga18ink

:)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2009 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 14:12

Wie może kto jak się pozbyć szybko (i bezboleśnie :P ) "zimna" z ust?

PS. Jakby temat był umieszczony w nie odpowiednim dziale to przenieść proszę ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 ElizQa

exmiziaczkamisia.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2343 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 15:25

Ee..
A o jakie zimno chodzi?
Jeśli chodzi ci o zimne powietrze np w zimie
To myślę,
Że pomadki z NIVEA powinny pomóc ;]
Tutaj masz stronkę ze zdjęciami tych pomadek:
http://uroda-i-moda....=2004&miesiac=2

Przyjacielu, jeśli będzie ci dane żyć sto lat,
to ja chciałbym żyć sto lat minus jeden dzień,
abym nie musiał żyć ani jednego dnia bez ciebie.
{Kubuś Puchatek}

-Puchatku,przyrzeknij mi, że nigdy o mnie nie zapomnisz.
-Przyrzekam.

#3 BeThereForMe

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 126 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 16:13

Ja używam Vratizolin (nie wiem czy dobrze napisałam) i pomaga. Albo tabletki AntiVir zdaje się...
I najlepiej jak posmarujesz odrobinę za nim zimno się powiększy, na początku jak jest jeszcze w zalążku :>
Can you be the light ?
and adore your soul
then you don't need to be angry and avoid your calls
with a pleasant face
anywhere in space ...

#4 Little Dream

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6710 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 16:19

podobno pasta do zebow na noc polozona na to dziala :D ale nie wiem

#5 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 16:20

co to jest zimno ? :P

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 BeThereForMe

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 126 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 16:44

Wirusy opryszczki pospolitej, HSV (łac. herpes simplex virus, oficjalne nazwy to HHV-1 i HHV-2, z ang. human herpesvirus - ludzki herpeswirus) - otoczkowe DNA-wirusy, należące do rodziny herpeswirusów.

Podstawowe właściwości

Otoczka wirusów opryszczki pospolitej jest bardzo obszerna - kompletny wirion ma średnicę 120 - 200 nm, podczas gdy nagi kapsyd wykazuje średnicę ok. 100 nm. Nukleokapsyd ma symetrię ikosaedralną, kwas nukleinowy to dwuniciowy DNA. Genom tych wirusów koduje ok. 100 polipeptydów, przy czym wiele z nich jest bardzo podobnych u obydwu gatunków, co utrudnia ich rozróżnienie w badaniach laboratoryjnych.

Gatunki

Wyróżnia się dwa gatunki wirusów opryszczki pospolitej:

* HHV-1 (dawniej HSV-1, herpes labialis - opryszczka wargowa)
* HHV-2 (dawniej HSV-1, herpes genitalis - opryszczka narządów płciowych)

Nazwy te odzwierciedlają tylko najczęstsze miejsca zakażenia. Zdarza się, że HSV-2 jest przyczyną opryszczki wargowej i vice versa, mimo dość dużego tropizmu poszczególnych typów do różnych tkanek.

Epidemiologia i chorobotwórczość

Naturalnym gospodarzem HSV jest człowiek, ale in vitro mogą się one namnażać również w komórkach innych zwierząt. Źródło zakażenia stanowią wyłącznie ludzie, zarówno z opryszczowymi wykwitami, jak i w stanie bezobjawowego zakażenia. Może się rozprzestrzeniać poprzez kontakt bezpośredni, może też przechodzić z matki na płód lub na noworodka (zakażenie okołoporodowe). Największe znaczenie ma pierwsza droga szerzenia: w większości przypadków do zakażenia dochodzi w okresie do 2 lat od chwili narodzin lub w czasie porodu. Wirus opryszczki może przetrwać w komórkach nerwowych zakażonego organizmu (tzw. latencja wirusów). Aktywacja wirusa może nastąpić pod wpływem czynników zewnętrznych (stres, przeziębienie, miesiączka, osłabienie organizmu itd.), rzadziej spontanicznie.

Wirus jest przyczyną głównie zmian zapalnych na granicy skóry i błony śluzowej (wargi i narządy płciowe), a także rzadziej zapalenia spojówki i rogówki, skóry lub mózgu. Wirusy opryszczki pospolitej mają też prawdopodobnie związany z rakiem szyjki macicy, ale nie stanowi on bezpośredniego, samodzielnego czynnika etiologicznego (chodzi tutaj głównie o HHV-2). W leczeniu cięższych zakażeń wirusem opryszczki stosuje się Acyklovir.

Identyfikacja laboratoryjna

Jak już wspomniano, HHV-1 i HHV-2 są trudne do rozróżnienia, choć nie jest to niemożliwe. Okazuje się jednak, że ma to głównie znaczenie w badaniach epidemiologicznych, gdyż leczenie chorób wywołanych przez obydwa gatunki jest takie samo, a objawy kliniczne choroby są z reguły bardzo charakterystyczne i łatwe do rozpoznania.

W laboratorium HHV-1 i HHV-2 mogą być zidentyfikowane na drodze odczynów serologicznych, np. odczynu wiązania dopełniacza, stosuje się także swoiste metody z użyciem przeciwciał monoklonalnych, np. test ELISA i metody immunofluorescencyjne. W hodowlach komórkowych wirusy opryszczki doprowadzają do powstania olbrzymich komórek, przy czym niektóre z nich są wielojądrzaste. Te metody, podobnie jak próba odszukania komórek olbrzymich w zeskrobinach z miejsca objętego chorobą, są obecnie bardzo rzadko stosowane.

Dołączona grafika
Can you be the light ?
and adore your soul
then you don't need to be angry and avoid your calls
with a pleasant face
anywhere in space ...

#7 motylek99

naćpana marzeniami.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4416 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 17:45

nio Artur takie cos jak na dolaczonym zdjeciu :P
ElizQa tu chyba chodzilo wlasnie o takie zimno (;
a co do pasty do zebow to ponoc dziala..
moja znajoma wlasnie pasta smarowala,
i potem jej ta pasta nie chiala zejsc:D
Nigdy nie pozwól, aby ci ktoś wmówił,
że nie możesz czegoś zrobić
Jeśli masz marzenie, musisz je chronić.
Ludzie nie potrafią sami czegoś zrobić,
więc mówią, że ty też nie możesz.
Jeśli czegoś chcesz,
to zdobądź to. Kropka.

#8 Little Dream

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6710 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 20:04

ooo bleee ale na tej fotce to zle wyglada.... :/ moja kolezanka miala inne zimno :D takie "ladniejsze" :D

#9 kinga18ink

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2009 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 20:49

Wyświetl postUżytkownik BeThereForMe dnia 15.11.2006, 16:44 napisał

Wirusy opryszczki pospolitej, HSV (łac. herpes simplex virus, oficjalne nazwy to HHV-1 i HHV-2, z ang. human herpesvirus - ludzki herpeswirus) - otoczkowe DNA-wirusy, należące do rodziny herpeswirusów.

Podstawowe właściwości

Otoczka wirusów opryszczki pospolitej jest bardzo obszerna - kompletny wirion ma średnicę 120 - 200 nm, podczas gdy nagi kapsyd wykazuje średnicę ok. 100 nm. Nukleokapsyd ma symetrię ikosaedralną, kwas nukleinowy to dwuniciowy DNA. Genom tych wirusów koduje ok. 100 polipeptydów, przy czym wiele z nich jest bardzo podobnych u obydwu gatunków, co utrudnia ich rozróżnienie w badaniach laboratoryjnych.

Gatunki

Wyróżnia się dwa gatunki wirusów opryszczki pospolitej:

* HHV-1 (dawniej HSV-1, herpes labialis - opryszczka wargowa)
* HHV-2 (dawniej HSV-1, herpes genitalis - opryszczka narządów płciowych)

Nazwy te odzwierciedlają tylko najczęstsze miejsca zakażenia. Zdarza się, że HSV-2 jest przyczyną opryszczki wargowej i vice versa, mimo dość dużego tropizmu poszczególnych typów do różnych tkanek.

Epidemiologia i chorobotwórczość

Naturalnym gospodarzem HSV jest człowiek, ale in vitro mogą się one namnażać również w komórkach innych zwierząt. Źródło zakażenia stanowią wyłącznie ludzie, zarówno z opryszczowymi wykwitami, jak i w stanie bezobjawowego zakażenia. Może się rozprzestrzeniać poprzez kontakt bezpośredni, może też przechodzić z matki na płód lub na noworodka (zakażenie okołoporodowe). Największe znaczenie ma pierwsza droga szerzenia: w większości przypadków do zakażenia dochodzi w okresie do 2 lat od chwili narodzin lub w czasie porodu. Wirus opryszczki może przetrwać w komórkach nerwowych zakażonego organizmu (tzw. latencja wirusów). Aktywacja wirusa może nastąpić pod wpływem czynników zewnętrznych (stres, przeziębienie, miesiączka, osłabienie organizmu itd.), rzadziej spontanicznie.

Wirus jest przyczyną głównie zmian zapalnych na granicy skóry i błony śluzowej (wargi i narządy płciowe), a także rzadziej zapalenia spojówki i rogówki, skóry lub mózgu. Wirusy opryszczki pospolitej mają też prawdopodobnie związany z rakiem szyjki macicy, ale nie stanowi on bezpośredniego, samodzielnego czynnika etiologicznego (chodzi tutaj głównie o HHV-2). W leczeniu cięższych zakażeń wirusem opryszczki stosuje się Acyklovir.

Identyfikacja laboratoryjna

Jak już wspomniano, HHV-1 i HHV-2 są trudne do rozróżnienia, choć nie jest to niemożliwe. Okazuje się jednak, że ma to głównie znaczenie w badaniach epidemiologicznych, gdyż leczenie chorób wywołanych przez obydwa gatunki jest takie samo, a objawy kliniczne choroby są z reguły bardzo charakterystyczne i łatwe do rozpoznania.

W laboratorium HHV-1 i HHV-2 mogą być zidentyfikowane na drodze odczynów serologicznych, np. odczynu wiązania dopełniacza, stosuje się także swoiste metody z użyciem przeciwciał monoklonalnych, np. test ELISA i metody immunofluorescencyjne. W hodowlach komórkowych wirusy opryszczki doprowadzają do powstania olbrzymich komórek, przy czym niektóre z nich są wielojądrzaste. Te metody, podobnie jak próba odszukania komórek olbrzymich w zeskrobinach z miejsca objętego chorobą, są obecnie bardzo rzadko stosowane.

Dołączona grafika

O czizys :D
Nic z tego nei zrozumiałam :P :D

Trzeba było po polsku przetłumaczyć :D

KeRiO "zimno" to taka skwara na ustach :D
Taka jak na rysunku, choć może nei tak obrzydliwa :P
Powstaje gdy sie oblizujesz na zimnie, albo całujesz z --> :P

Dzieki za odpowiedzi :D

#10 kataryna

Po burzy ZAWSZE wschodzi Słońce! Nawet po największej! :

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6560 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 20:57

Najlepiej jak tylko poczujesz takie swędzenie, że pojawia się zimno, od razu posmaruj Zovirax - moim zdaniem najlepszy :)
Po każdej, nawet największej burzy, zawsze musi wzejść SŁOŃCE! :)

#11 jojo84

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 661 postów

Napisano 15 listopad 2006 - 23:41

ale dalyscie czadu z tym "zimnem" :hahaha:
ja nie mam tego problemu, ale moja siorka tylko pasty do zebow uzywa i jest zadowolona

Użytkownik jojo84 edytował ten post 15 listopad 2006 - 23:42

Dołączona grafika

uwazaj na przyjaciol, wrogow lepiej znasz...

#12 Karinka27

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 16 listopad 2006 - 08:56

ja raz miałam "zimno" i wtedy poszłam z tym do lekarza, przepisał mi maść na receptę która dała naprawdę świetny efekt bo już na drugi dzień to cosbyło prawie niewidoczne. nie wiem jak się ta maść nazywała ale jeśli pójdzie sie do lekarza to napewno coś skutecznego przepisze!

#13 Ania Civ

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1891 postów

Napisano 16 listopad 2006 - 10:50

Zimno może zrobić się także po zbyt długim opalaniu, po zmarznięciu, po nieprzespanej nocy, po przemęczeniu - ogólnie wirus siedzi w ciele i wykorzystuje moment osłabienia.

Ja stosuję vratizolin, pasta do zębów z braku laku, też działa, schodzi kilka dni - min. 4.

#14 Sandrusia_91

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2541 postów

Napisano 16 listopad 2006 - 19:49

ja na szczescie nie mam z tym problemow, ale moja kol ma i to bardzo czesto... a to wyglada obrzydliwie i na dodatek ona nic z tym nie robi i lazi z tym jak ta sierotka i czeka az samo jej zejdzie :/

#15 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 16 listopad 2006 - 19:51

to piszczcie ze skwara a nie jakies zimno, bo KerRiO nie wie co to wtedy :D choroba wirusowa jak ktos ja dostanie to juz na zawsze bedzie mial :P Dobrze ze ja nie mam takich problemow :D

#16 kinga18ink

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2009 postów

Napisano 16 listopad 2006 - 20:50

No KeRiO od razu czai baze jak sie mówi do Niego po polsku :P
Pozdro :D

#17 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 16 listopad 2006 - 22:51

pocalowac zelazko proponuje
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#18 ElizQa

exmiziaczkamisia.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2343 postów

Napisano 17 listopad 2006 - 13:14

Wyświetl postUżytkownik A.D.D.A.M.2.3. dnia 16.11.2006, 22:51 napisał

pocalowac zelazko proponuje

Mądre...
A co to by dało tak w ogóle?

Przyjacielu, jeśli będzie ci dane żyć sto lat,
to ja chciałbym żyć sto lat minus jeden dzień,
abym nie musiał żyć ani jednego dnia bez ciebie.
{Kubuś Puchatek}

-Puchatku,przyrzeknij mi, że nigdy o mnie nie zapomnisz.
-Przyrzekam.

#19 MoNcIa 91

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1858 postów

Napisano 18 listopad 2006 - 18:09

Oparzenie :/

Ja zawsze jak mam zime to smaruje czyms na pryszcze i pomaga..
propnuje na to nałożyć sode która troche z woda rozrobic i nałozyć... Zaschnie i pomorze :]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Kocurekola

Czarna Mamba

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3193 postów

Napisano 19 listopad 2006 - 15:26

Ja radze smarowac mascią Zovirax Jest troche droga ale starcza na bardzo dlugo. Dla mnie taka skwarka nie robi sie juz od baaaardzo dlugiego czasu dlatego ze gdy tylko cos mnie zsawedzi czy zapiecze na ustach to od razu smaruje tym Zoviraxem i wtedy nic juz nie ma prawa sie zrobic :)
MiŁoŚć JeSt jAk WiATr... niE WiDziSz jEj, aLe CzUjeSz.

,,Jest rzeczą równie rozsądną ukazać jakiś rodzaj uwięzienia przez inny, jak ukazać coć, co istnieje rzeczywiście, przez coś innego, co nie istnieje"

Dołączona grafika

Galeria =)

Cofnąć czas....
On zaczepia się o kant miednicy jej...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych