SERNIK Z MASLEM ORZECHOWYM I CZEKOLADA

anny27

Nowicjusz
Dołączył
29 Styczeń 2013
Posty
385
Punkty reakcji
0
Porcja na tortownicę o ś. 23 cm

Spód:

200 g herbatników (dałam digestive),
50 g solonych fistaszków,
100 g czekolady (dałam gorzką),
50 g masła o temp. pokojowej

Ser:

500 g serka (użyłam własnej roboty twarogu),
3 jajka,
3 żółtka,
200 g cukru,
125 ml kwaśnej śmietany,
250 g masła orzechowego

Pomada:

250 ml śmietany kwaśnej,
100 g czekolady mlecznej,
30 g cukru trzcinowego (użyłam zwykłego)

Nagrzej piekarnik do 170 stopni, zmiksuj w melakserze herbatniki, fistaszki, czekoladę gorzką i masło. Wylep tortownicę dno i boki, wstaw do lodówki.

Zmiksuj serek, jajka, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, masło fistaszkowe. Wylej masę na spód i piecz 50 minut (wierzch powinien być ścięty i suchy). Wyjmij sernik.

Pomada: kwaśną śmietanę wraz z czekoladą i cukrem , podgrzej na małym gazie, mieszając żeby składniki się połączyły i zdejmij z ognia. Nakładaj łyżką pomadę na wierzch, wstaw do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w foremce aż ostygnie, wstaw na noc do lodówki (ważne!).
 
M

malgorzatakonik

Guest
A do takiego serniczka to jakie masło orzechowe? Takie słone czy gotowa masa orzechowa taka na słodko? jaka lepiej będzie pasowała? Według mnie powinna być ta słodka, bo inaczej sernik mógłby stracić smak, prawda?
 
A

amisia

Guest
Ja nigdy nie lubię bawić się z masami bo mi nie wychodzą. Wychodzą mi za słodkie, mdłe. Wolę kupić gotową. Przeważnie kupuję z helio makową, krówkową i orzechową. Już ich nie "doprawiam" po swojemu. Do tego przepisu też bym wypróbowała tę gotową masę orzechową
 
Do góry