Składniki:
2 jajka
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g miękkiego masła
1 serek homogenizowany naturalny (180g)
7 sztuk zmielonych biszkoptów podłużnych
100g zmielonych orzeszków ziemnych solonych
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
8 paczek (po 5 szt.) herbatników, może być więcej, wtedy będzie 5 warstw herbatników
dekoracja:
płatki czekoladowe
maliny
Kakao rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Ubić jajka na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ostudzić.
Dodawać stopniowo miękkie masło i miksować do uzyskania puszystej masy.
Wsypać zmielone orzechy i biszkopty, dodać serek, wymieszać.
Czekoladę roztopić, ostudzić i wlać do masy, wymieszać. Odłożyć 4 łyżki masy.
Herbatniki maczać w przestudzonym kakao i układać po 5 sztuk w dwóch rzędach obok siebie i rozsmarowywać na wierzchu masę. W ten sam sposób ułożyć jeszcze 3 warstwy herbatników i masy, więc razem będą 4 warstwy (jeśli nam zostało jeszcze sporo masy i herbatników, możemy zrobić jeszcze jedną warstwę). Odłożoną masą posmarować boki.
Wstawić blok na parę godzin do lodówki, przed podaniem posypać płatkami czekoladowymi wierzch i boki, udekorować owocami.