Piekarnik elektryczny - prośba o pomoc w wyborze

Raptus27

Nowicjusz
Dołączył
2 Luty 2013
Posty
2
Punkty reakcji
0
Hej. Jestem zielony w kwestii piekarników, a niestety ten stary odmówił już na dobre posłuszeństwa. Stąd pytanie, czym kierować się przy wyborze takiego sprzętu, na co zwracać uwagę? Nie jestem jakoś ograniczony finansami, ale też wolę ostrożnie podejść do tematu i nie przepłacić. Z tego, co widzałem, to w ofertach są piekarniki z termosondami, ekranem dotykowym, etc. Z czym to się je? Przydatne to jest?
 

kolo.ratunkowe

Nowicjusz
Dołączył
19 Styczeń 2013
Posty
86
Punkty reakcji
0
Na pewno postawiłabym na taki, który jest wielofunkcyjny i prosty w obsłudze. Jeśli chodzi o ekran dotykowy to już chyba sprawa indywidualna. Według mnie termosonda nie jest koniecznym elementem piekarnika. Ja mam w swojej kuchni piekarnik do zabudowy Whirlpool i sprawdza się świetnie.
 

Raptus27

Nowicjusz
Dołączył
2 Luty 2013
Posty
2
Punkty reakcji
0
A ppyroliza (samoczyszczenie) rzeczywiście jest tak dobra, jak mówią? Bo spotkałem się z takimi opiniami. Jakie piekarniki mają tę funkcję?
 

kolo.ratunkowe

Nowicjusz
Dołączył
19 Styczeń 2013
Posty
86
Punkty reakcji
0
Myślę, że piroliza to naprawdę przydatna funkcja. Nie musimy już walczyć z czyszczeniem piekarnika- robi to sam. Na pewno Whirlpool ma piekarniki z funkcją pirolizy.
 

madziulek1985

Nowicjusz
Dołączył
5 Listopad 2011
Posty
244
Punkty reakcji
0
Elextrolux też ma, zwykłe i parowe. Chociaż jak się głebiej zastanowić to bardzo fajną sprawą jest taki piekarnik parowy, a już w ogóle taki, w którym można nawet gotować na parze.
 

robson12

Nowicjusz
Dołączył
25 Marzec 2010
Posty
552
Punkty reakcji
8
Piekarniki parowe mają swoje zalety, ale też wszystko zależy jak często w domu to urządzenie jest w użyciu i czy często jadacie przygotowane na parze posiłki. W końcu piekarniki parowe są droższe od zwykłych, ale czasem inwestycja może się opłacać.
 

madziulek1985

Nowicjusz
Dołączył
5 Listopad 2011
Posty
244
Punkty reakcji
0
Tym bardziej, że w patowym się normalnie też upiecze a w zwykłym na parze już niestety nie, a to bardzo fajna opcja, nawet do pieczenia ciasta jak się doda np 15% pary to jest ono fajniejsze i dłużej świeże, fajna sprawa przy babkach, które z reguły są suche.
 

robson12

Nowicjusz
Dołączył
25 Marzec 2010
Posty
552
Punkty reakcji
8
Wiele zależy od tego, jak często używasz piekarnika i do czego. Zwłaszcza jeżeli ktoś ma parowar lub garnek do gotowania na parze, a w piekarniku tylko piecze mięso, to piekarnik parowy nie jest już aż tak niezbędny, choć na pewno bardzo wygodny.
 
D

Dobrawa

Guest
Mało kto ma, aż tyle urządzeń w domu dodatkowych, a posiadanie tego wszystkiego w funkcjach piekarnika takiego 3w1 jest moim zdaniem rewelacyjne. Nie tylko oszczędzanie miejsca, ale i pieniędzy jeśli trzeba by to wszystko kupić osobno. Skoro w piekarniku takim 3w1 można piec, gotować i przyrządzać na parze i jeszcze robić to niekiedy jednocześnie to po co kombinować. Do tego, niektóre z tych modeli np Electroluxa jak pisali wyrzej mają to pyrolityczne samoczyszczenie to żyć nie umierać.
 
Do góry