Domowe Pączki na tłusty Czwartek

anny27

Nowicjusz
Dołączył
29 Styczeń 2013
Posty
385
Punkty reakcji
0
mój najstarszy przepis na pączki. smażę je od dawna - to przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. zawsze się udają, są mięciutkie, nie chłoną tłuszczu. najlepsze na gorąco! :)

składniki:

1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych)
100 -150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oliwy lub 10o g masła
pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
kieliszek spirytusu
sok i skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki soli

ponadto:

tłuszcz do smażenia
konfitura do nadzienia
cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)

zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych)*, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. mąkę przesiać. utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. często nadziewam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką).

smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

z przepisu wychodzi baaaaardzo dużo pączków; nigdy nie liczyłam, ale na pewno około 30 - 40.

* suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką
więcej o tym, jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe.
 
Do góry