Celiakija, jaka dieta?

Ladyinblack

Nowicjusz
Dołączył
5 Marzec 2010
Posty
458
Punkty reakcji
7
Wiek
43
Hej wszystkim,
Czy znacie moze jakies przepisy dla ludzi chorujących na celikije? Wiem ze taka dieta musi opierac sie owocach i rybach, ale jakies konkretne przepisy?Ciagle jeszcze nie moge sie przestawic i brakuje mi pomyslow :/ Czy w takiej diecie mozna jesc majonez i smietane?dzieki!!!
 

Rosalie

stara wiedźma
Dołączył
23 Luty 2009
Posty
6 045
Punkty reakcji
425
Miasto
.
Celiakia ;)
nie taki diabel straszny.
Jaki problem spojrzeć na etykietę z tyłu opakowania i sprawdzić, czy produkty mają w sobie gluten? chyba zaden, prawda ;) jeśli mają - odkładasz na półkę, jesli nie - kupujesz i zajadasz.
Czy potrzebna jakaś specjalna dieta? Nie wydaje mi się, po prostu unikasz produktów z glutenem, a przede wszystkim większości zbóż, i problem z glowy.
 

Ladyinblack

Nowicjusz
Dołączył
5 Marzec 2010
Posty
458
Punkty reakcji
7
Wiek
43
Gdyby to bylo takie proste, to bym nie pytala ;) niestety w dziesiejszych czasach w wiekszości produktow jest gluten, to że a opakowaniu nie ma żadnej informacji o jego zawartości nie oznacza że go tam nie ma
 

Rosalie

stara wiedźma
Dołączył
23 Luty 2009
Posty
6 045
Punkty reakcji
425
Miasto
.
tu jest dobra stronka:
http://www.celiakia.pl/
Nie jest to ciężki temat, też musialam go wyczerpać swego czasu,bo lekarz podejrzewał nietolerancję glutenu u mojej córki, na szczęście okazało się,że nas to nie dotyczy :)
 

vitald

Nowicjusz
Dołączył
2 Czerwiec 2019
Posty
11
Punkty reakcji
0
Ja polecam chleb gryczany z chrzanem

Składniki:
- 400 g mąki gryczanej (ja dałam 250 g gryczanej, 100 g ryżowej i 50 g z amarantusa)
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 1 łyżka świeżych drożdży lub 150 ml zakwasu bezglutenowego na chleb
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju, margaryny, masła
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki siemienia lnianego + 200 ml wrzątku
- 200 ml wody (jeśli jest zakwas, wody trzeba dolać trochę mniej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru, miodu lub syropu daktylowego
- liście do wyłorzenia chleba

Sposób przygotowania:
1. Czosnek obieram ze skórki i przepuszczam przez praskę lub rozcieram.
2. Mielone sięmię lniane wkładam do kubka, zalewam wrzątkiem i mieszam. Po 2 minutach wkładam blender i miksuję. Musi powstać zwarty "glut". Studzę.
3. Do miski wkładam mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną, czosnek, drożdże lub zakwas, siemię, cukier, sól, chrzan. Dolewam wodę i miksuję, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na 5 minut. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało dodaję jeszcze wody i miksuję ponownie.
4. Spód blaszki o wymiarach 30cm x 11cm wykładam liśćmi chrzanu. Przekładam masę chlebową do połowy wysokości blaszki i wygładzam mokrą dłonią. Na wierzchu układam dwa liście chrzanu dla ozdoby. Chleb zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku z zapaloną lampką. Taki mam sposób latem, gdy moja szafka stojąca na ścianie komina jest zimna. W przypadku drożdży – wyrastanie ciasta zajmuje około 40-60 minut. W przypadku zakwasu, zależnie od jego siły od 8 godzin do 12 godzin. Ciasto powinno się podnieść, ale nie wypłynąć z blaszki.
5. Włączam piekarnik na 180 stopni, gdy osiągnie temperaturę, piekę około 50 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystawiam z piekarnika, czekam około 15 minut i wyjmuję chleb na blaszkę.

smacznego :piwosze:
 
Do góry