Składniki:
Ciasto:
*mąka pszenna (dałam 5 szklanek)
*woda lub mleko (4 szklanki)
*jaja (2 duże)
*olej (2 łyżki)
*cukier lub cukier waniliowy (dałam 1 czubatą łyżkę)
Nadzienie/"smarowidło"/polewa:
*według uznania np. serek biały z dodatkami/homogenizowany, bita śmietana, krem czekoladowy, dżem, powidła, marmolada, mleko skondensowane, owoce, syrop, polewa itd. itp. (u mnie serek homogenizowany śmietankowo-waniliowy, owoce na wierzch (truskawka, brzoskwinia, kiwi, banan), polewa z roztopionej czekolady)
"Barwniki":
*różowy - sok z buraka
*fioletowy -sok z jagód/jagody
*zielony - sok ze szpinaku/szpinak
*żółty - kurkuma
*brązowy - kakao
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.
2) Odlewać, do oddzielnych naczyń, odpowiednią ilość ciasta i dodawać do niego, poszczególne barwniki, w ilościach według uznania. Należy jednak pamiętać o tym, że na patelni kolor ciemnieje, surowe ciasto może się wydawać blade, ale po usmażeniu będzie ciemniejsze.
3) Usmażyć naleśniki. Najlepiej na specjalnej patelni.
4) Smarować/wkładać/ozdabiać naleśniki, tym co mamy lub lubimy
źródło:
http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/kolorowe-nalesniki.html
Ciasto:
*mąka pszenna (dałam 5 szklanek)
*woda lub mleko (4 szklanki)
*jaja (2 duże)
*olej (2 łyżki)
*cukier lub cukier waniliowy (dałam 1 czubatą łyżkę)
Nadzienie/"smarowidło"/polewa:
*według uznania np. serek biały z dodatkami/homogenizowany, bita śmietana, krem czekoladowy, dżem, powidła, marmolada, mleko skondensowane, owoce, syrop, polewa itd. itp. (u mnie serek homogenizowany śmietankowo-waniliowy, owoce na wierzch (truskawka, brzoskwinia, kiwi, banan), polewa z roztopionej czekolady)
"Barwniki":
*różowy - sok z buraka
*fioletowy -sok z jagód/jagody
*zielony - sok ze szpinaku/szpinak
*żółty - kurkuma
*brązowy - kakao
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.
2) Odlewać, do oddzielnych naczyń, odpowiednią ilość ciasta i dodawać do niego, poszczególne barwniki, w ilościach według uznania. Należy jednak pamiętać o tym, że na patelni kolor ciemnieje, surowe ciasto może się wydawać blade, ale po usmażeniu będzie ciemniejsze.
3) Usmażyć naleśniki. Najlepiej na specjalnej patelni.
4) Smarować/wkładać/ozdabiać naleśniki, tym co mamy lub lubimy
źródło:
http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/kolorowe-nalesniki.html