hej czy moglibyście pomóc mi odpowiedzieć na pytania? Nie musicie odpowiadać na wszystkie, ale im więcej tym lepiej
1. Co to jest alotropia? Omów odmiany altropowe węgla.
2. Co to są węglowodory, podaj ich podział.
3. Omów właściwości metanu oraz węglowodory należące do szeregu homologicznego metanu.
4. Scharakteryzuj alkeny na przykładzie etenu.
5. Omów szereg homologiczny acetylenu oraz własności acetylenu.
6. Co to są alkiny, podaj ich wzór ogólny oraz własności.
7. Wyjaśnij pojęcie homologu na dowolnym przykładzie.
8. Omów własności fizyczne i chemiczne metanolu.
9. Omów własności fizyczne i chemiczne etanolu.
10. Omów własności redukcyjne glukozy.
11. Wyjaśnij dlaczego sacharoza nie jest cukrem prostym.
12. Przedstaw, co to jest reakcja biuretowa i do czego służy.
13. Omów reakcje charakterystyczne, którym ulegają białka.
14. Co to jest denaturacja białek, wymień czynniki powodujące denaturację białek.
15. Omów, co to są tłuszcze, ich skład pierwiastkowy podział.
16. Omów własności glukozy jako cukru prostego.
17. Wyjaśnij na czym polega próba Trommera.
18. Wyjaśnij na czym polega próba Tollensa.
19. Scharakteryzuj własności fizyczne i chemiczne glukozy.
20. Scharakteryzuj własności fizyczne i chemiczne sacharozy.
21. Podaj wzór ogólny kwasów karboksylowych i omów kwas mrówkowy.
22. Omów własności fizyczne i chemiczne kwasu octowego.
23. Omów kwasy tłuszczowe, podaj ich wzory i własności fizyczne i chemiczne.
24. Podaj co to są estry, ich wzór ogólny i do czego służą.
25. Co to jest glicyna, jakie ma własności.
26. Jakie związki chemiczne nazywamy estarami? Na czym polega reakcja estryfikacji.
27. Zaproponuj w jaki sposób można otrzymać octan etylu.
28. Omów czym różnią się nasycone kwasy karboksylowe od nienasyconych kwasów karboksylowych? Wyjaśnij na odpowiednich przykładach.
29. Na czym polega reakcja zmydlania tłuszczy, zapisz odpowiednie równanie reakcji.
30. Omów w jaki sposób wykrywamy skrobię.
1. Co to jest alotropia? Omów odmiany altropowe węgla.
2. Co to są węglowodory, podaj ich podział.
3. Omów właściwości metanu oraz węglowodory należące do szeregu homologicznego metanu.
4. Scharakteryzuj alkeny na przykładzie etenu.
5. Omów szereg homologiczny acetylenu oraz własności acetylenu.
6. Co to są alkiny, podaj ich wzór ogólny oraz własności.
7. Wyjaśnij pojęcie homologu na dowolnym przykładzie.
8. Omów własności fizyczne i chemiczne metanolu.
9. Omów własności fizyczne i chemiczne etanolu.
10. Omów własności redukcyjne glukozy.
11. Wyjaśnij dlaczego sacharoza nie jest cukrem prostym.
12. Przedstaw, co to jest reakcja biuretowa i do czego służy.
13. Omów reakcje charakterystyczne, którym ulegają białka.
14. Co to jest denaturacja białek, wymień czynniki powodujące denaturację białek.
15. Omów, co to są tłuszcze, ich skład pierwiastkowy podział.
16. Omów własności glukozy jako cukru prostego.
17. Wyjaśnij na czym polega próba Trommera.
18. Wyjaśnij na czym polega próba Tollensa.
19. Scharakteryzuj własności fizyczne i chemiczne glukozy.
20. Scharakteryzuj własności fizyczne i chemiczne sacharozy.
21. Podaj wzór ogólny kwasów karboksylowych i omów kwas mrówkowy.
22. Omów własności fizyczne i chemiczne kwasu octowego.
23. Omów kwasy tłuszczowe, podaj ich wzory i własności fizyczne i chemiczne.
24. Podaj co to są estry, ich wzór ogólny i do czego służą.
25. Co to jest glicyna, jakie ma własności.
26. Jakie związki chemiczne nazywamy estarami? Na czym polega reakcja estryfikacji.
27. Zaproponuj w jaki sposób można otrzymać octan etylu.
28. Omów czym różnią się nasycone kwasy karboksylowe od nienasyconych kwasów karboksylowych? Wyjaśnij na odpowiednich przykładach.
29. Na czym polega reakcja zmydlania tłuszczy, zapisz odpowiednie równanie reakcji.
30. Omów w jaki sposób wykrywamy skrobię.