Mariusz Szcześniak
Nowicjusz
- Dołączył
- 26 Kwiecień 2012
- Posty
- 2
- Punkty reakcji
- 0
1. Co to są węglowodory, podaj ich podział.
2. Omów węglowodory szeregu metanu.
3. Scharakteryzuj alkeny na przykładzie etenu.
4. Omów szereg homologiczny acetylenu.
5. Co to są alkiny, podaj ich wzór ogólny.
6. Omów pojęcie izomerii łańcuchowej na dowolnym przykładzie.
7. Wyjaśnij pojęcie homologu na dowolnym przykładzie.
8. Wyjaśnij jak można odróżnić węglowodór nasycony od nienasyconego, podaj odpowiednie równanie reakcji.
9. Co to jest benzen, podaj jego wzór i własności fizyczne.
10. Omów własności chemiczne benzenu.
11. Wyjaśnij co to jest szereg homologiczny na dowolnym przykładzie.
12. Omów własności fizyczne i chemiczne metanolu.
13. Omów własności fizyczne i chemiczne etanolu.
14. Omów własności alkoholi polihydroksylowych.
15. Omów fenole na przykładzie hydroksybenzenu.
16. Omów własności redukcyjne glukozy.
17. Wyjaśnij na czym polega charakter amfoteryczny aminokwasów.
18. Omów reakcje charakterystyczne którym ulegają białka.
19. Omów właściwości glukozy jako cukru prostego.
POMOCY!!!
2. Omów węglowodory szeregu metanu.
3. Scharakteryzuj alkeny na przykładzie etenu.
4. Omów szereg homologiczny acetylenu.
5. Co to są alkiny, podaj ich wzór ogólny.
6. Omów pojęcie izomerii łańcuchowej na dowolnym przykładzie.
7. Wyjaśnij pojęcie homologu na dowolnym przykładzie.
8. Wyjaśnij jak można odróżnić węglowodór nasycony od nienasyconego, podaj odpowiednie równanie reakcji.
9. Co to jest benzen, podaj jego wzór i własności fizyczne.
10. Omów własności chemiczne benzenu.
11. Wyjaśnij co to jest szereg homologiczny na dowolnym przykładzie.
12. Omów własności fizyczne i chemiczne metanolu.
13. Omów własności fizyczne i chemiczne etanolu.
14. Omów własności alkoholi polihydroksylowych.
15. Omów fenole na przykładzie hydroksybenzenu.
16. Omów własności redukcyjne glukozy.
17. Wyjaśnij na czym polega charakter amfoteryczny aminokwasów.
18. Omów reakcje charakterystyczne którym ulegają białka.
19. Omów właściwości glukozy jako cukru prostego.
POMOCY!!!