Dobre horrory
Rozpoczęty przez karolina844, 19 sty 2012 10:30
10 odpowiedzi w tym temacie
Kasia R.
Napisano 26 styczeń 2012 - 19:45

Jak poprzednik, polecam Mastertona i niektóre dzieła Kinga. Ostatnim moim 'wykopaliskiem' była książka Chucka Palahniuka "Opętani". Nie jest to co prawda typowy horror, ale może akurat przypadnie Ci do gustu. Sam autor pisze o swym dziele w ten sposób: "Postanowiłem stworzyć nowy rodzaj horroru – opartego na rzeczywistym świecie. Bez nadprzyrodzonych potworów ani magii. To miała być książka, której nie będziecie chcieli trzymać przy łóżku. Książka, która stanie się zapadnią, bramą do najmroczniejszych miejsc. Do takich miejsc, do których tylko wy będziecie mogli wejść – sami – gdy ją otworzycie. Bo tylko książki mają tę moc."
'Nie muszę być jajkiem na patelni,
by móc opisać jajecznicę' Gustaw Flaubert
by móc opisać jajecznicę' Gustaw Flaubert
Napisano 05 luty 2012 - 16:19
Graham Masterton, Stephen King to na pewno liderzy w horrorowym świadku.
Ja mogę polecić Briana Lumleya. Jego cykl książek pod tytułem Nekroskop jest taki inny. Taki ciekawy i niesamowity. Opowiada zdolnościach psychofizycznych, ale także o wampirach. Wiele z przygód opisanych w jego powieściach dzieje się po drugiej stronie, ale jest tez parę świetnych książek dziejących się w "normalnym" świecie. Gdzie wymienia odpowiednie miejscowości. itp.
Ja mogę polecić Briana Lumleya. Jego cykl książek pod tytułem Nekroskop jest taki inny. Taki ciekawy i niesamowity. Opowiada zdolnościach psychofizycznych, ale także o wampirach. Wiele z przygód opisanych w jego powieściach dzieje się po drugiej stronie, ale jest tez parę świetnych książek dziejących się w "normalnym" świecie. Gdzie wymienia odpowiednie miejscowości. itp.
Nie którzy używają słów, by ukryć własne myśli Volter
Ten, kto się boi, jest niewolnikiem. Seneka
Bo demokracja nie oznacza wolności tylko coś co jest namiastką jej, ponieważ i tak władza robi to co im się podoba. A ludzie nie patrząc na nic i tak wybiorą tych samych szczekaczy.
Najprawdopodobniej najlepszy program partnerski w internecie
Otrzymaj bonus do 1000 PLN ze swojego serwisu i Zarabiaj na swojej stronie
Mój blog: http://alienummundi.wordpress.com/
Ten, kto się boi, jest niewolnikiem. Seneka
Bo demokracja nie oznacza wolności tylko coś co jest namiastką jej, ponieważ i tak władza robi to co im się podoba. A ludzie nie patrząc na nic i tak wybiorą tych samych szczekaczy.
Najprawdopodobniej najlepszy program partnerski w internecie
Otrzymaj bonus do 1000 PLN ze swojego serwisu i Zarabiaj na swojej stronie
Każdy mój post jest tylko moim osobistym strzępkiem odczuć i wrażeń.
Mój blog: http://alienummundi.wordpress.com/
Kasia R.
Napisano 17 luty 2012 - 16:03
"Cmętarz Zwieżąt" autorstwa S. Kinga. Naprawdę polecam. Książka ma świetny klimat. Zresztą każda jego książka ma w sobie coś niesamowitego.
"Pod Kopułą", tego samego autora też może momentami przerazić, mimo, że to już inny rodzaj horroru. Tu straszą ludzie i ich zachowania w mieście odciętym od świata tajemniczą kopułą. <p>  %2
"Pod Kopułą", tego samego autora też może momentami przerazić, mimo, że to już inny rodzaj horroru. Tu straszą ludzie i ich zachowania w mieście odciętym od świata tajemniczą kopułą. <p>  %2
Napisano 20 maj 2012 - 16:54
Graham Masterton zalatuje mi takim troszkę grafomaństwem
ale mimo wszystko łatwe, przyjemne i fajnie się czyta. Dla bardziej wymagających książkożerców myślę, że bedzie to zbyt łatwe i proste.
Stephen King niepodważalny król horrorów
Z niewymienionych wyżej przychodzą mi jeszcze na myśl:
-Miasteczko Salem
-Misery
-Lśnienie
-Strefa śmierci
-Cujo
Hmm... Więcej nie pamiętam.
Z niewymienionych wyżej przychodzą mi jeszcze na myśl:
-Miasteczko Salem
-Misery
-Lśnienie
-Strefa śmierci
-Cujo
Hmm... Więcej nie pamiętam.
Napisano 21 maj 2012 - 10:48
Użytkownik Insignia dnia 20 maj 2012 - 16:54 napisał
Użytkownik Caleb edytował ten post 21 maj 2012 - 11:05
Napisano 21 maj 2012 - 15:54
Użytkownik Caleb dnia 21 maj 2012 - 10:48 napisał
Ja bym go bardziej nazwał nierównym, bo jak raz napisze dobrą książkę, tak obok zdarza mu się wyprodukować takie nudy, że głowa się kiwa przy lekturze. Np. Smętarz czy Lśnienie miały naprawdę świetny klimat, ale przez taką Grę Geralda czy Cujo nawet nie przebrnąłem do końca.
Fakt. Też natrafiłam na parę kiepskich dzieł Kinga, jak np. Sklepik z marzeniami. Ale skoro on jest "nierówny", to każdy artysta jest "nierówny". Można powiedzieć tak o każdym pisarzu, malarzu, muzyku. Jedne utwory są lepsze, inne gorsze.
Ludź, to tylko ludź, a ludzi idealnych nie ma.
Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
Najpopularniejsze frazy z forum
Ostatnie frazy z forum
- fajny wierszyk na dzien mamy
- ładne wierszyki na dzień matki
- dedykacja do książki
- fajne życzenia z okazji dnia matki
- dzien mamy krótkie wierszyki
- fajne życzenia na dzien matki
- Fajne Życzenia na dzień matki