Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Zadanie Polimery/Porcelana

• Nie możesz odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Majooo999

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 18 styczeń 2012 - 18:26

Witam, chciałbym was prosić w rozwiązaniu zadań gdyż wogóle nie wiem od czego mam zacząc, za wszelką pomoc będę bardzo wdzeczny.
zad.1
obliczyc zawartosc etylenu i chlorku winyloetylenu w % molowych w kopolimerze skłądajacym się z 35% masowcyh C2H4 i 65 % C2H2Cl2.

zad.2
Obliczyć ile SiO2 należy dodać do 100kgkaolinitu aby uzyskaćpo wypaleniu ceramikę o skłądzie 70%SiO2i 30 %Al2O3.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 nieśmiertelna

Master

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2459 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 10:08

Wyświetl postUżytkownik Majooo999 dnia 18 styczeń 2012 - 18:26 napisał

Witam, chciałbym was prosić w rozwiązaniu zadań gdyż wogóle nie wiem od czego mam zacząc, za wszelką pomoc będę bardzo wdzeczny.
zad.1
obliczyc zawartosc etylenu i chlorku winyloetylenu w % molowych w kopolimerze skłądajacym się z 35% masowcyh C2H4 i 65 % C2H2Cl2.

zad.2
Obliczyć ile SiO2 należy dodać do 100kgkaolinitu aby uzyskaćpo wypaleniu ceramikę o skłądzie 70%SiO2i 30 %Al2O3.

co do drugiego to kaolinit to" mieszanka" SiO2 i Al2O3 --> Al₂(OH)₄(Si₂O₅). wiec ja bym powiedziała że trzeba dorzucić 20kg SiO2. Bo zakladajac ze w 100kg kaolinitu jest 50kg SiO2 i 50kg AL2O3 no to dodanie 20kg krzemionki, daje proporcje

120kg calosci - 100%
70kg SIO2--> 70%

co do pierwszego to wydaje mi sie bardzo proste , ale nie wiem czy to ma byc takie proste :D

liczysz sobie masy molowe etylenu i chlorku winyloetylenu.

i robisz proporcje ze 1mol etylenu ma 100%
x -----------------35

?
SARKAZM- spotęgowana ironia o odcieniu zgryźliwym i pogardliwym. Oczywiście zgryźliwa ironia zależy od sytuacji, ale w kraju, w którym połowa obywateli jest kretynami nie można postępować inaczej. Trafny sarkazm nie jednej osobie dał do myślenia… a może wręcz pomógł.

Nad wszystkim, co robię, unosi się niezłomne poczucie ironii.    

Poziom trzeba obniżać, gdyż liczba głupich niepowstrzymanie wzrasta, a wzrasta, bo beztrosko mnożą się tylko biedni i tępi, a warstwy oświecone cechuje lenistwo na polu rozrodczości, przez co wciąż zwiększa się dysproporcja

Dołączona grafika                                    

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych