Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

gry planszowe

gry

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Malaru

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 18 styczeń 2012 - 16:34

Witam ;)
Mam taki mały problem, potrzebuję pomocy. A sprawa wygląda tak:
Mam bratanka w wieku 6 lat. Jest to dziecko strasznie ruchliwe i wszędzie będące. Interesuje się wszystkim jak dziecko w takim wieku ale największą radość sprawia Mu zabawa pieniędzmi, prawdziwymi ale i zabawkowymi nie pogardzi. A teraz sedno. Na Mikołajki dostał grę planszową Eurobiznes i jest tą grą zachwycony. Sprzedawanie, kupowanie, wydawanie i zbieranie pieniędzy sprawia Mu tyle radości...
Teraz zbliżają się Jego 7 urodziny i chciałabym Mu sprezentować grę planszową coś w stylu właśnie tej, co już ma. Oczywiście nie identyczną ale planszówkę, dla kilku osób, byśmy mogli grać wszyscy razem. Cena raczej nie gra roli. Przydział wiekowy raczej też nie, gdyż Eurobiznes jest od 14 lat [pisze na opakowaniu] a On gra dokładnie z instrukcją, nie oszukuje, wszystko dokładnie liczy i... zawsze wygrywa! =)
Znacie może takie gry? Albo jakieś inne planszówki, które wciągnęły Wasze dzieci?

Jeśli ktoś nie pił taniego wina, to dla mnie jest podejrzany.
Bo albo był wychowany w jakimś obrzydliwym luksusie i nie zna życia,
albo nigdy nie był młody.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 tweetasek

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1378 postów

Napisano 18 styczeń 2012 - 18:16

Może "Gra w życie - blaski i cienie" http://www.allepreze...17-pokaz_opinie co prawda nie ma tam banknotów, ale zamiast gotówki są karty kredytowe. Widziałam, że na allegro są jakieś tańsze odmiany tej gry. Ja osobiście grałam w te co podałam i naprawde wciąga.
A poza tym jak się orientuję są gry na wzór eurobizensu - monopoly, gra PRL, biznes po polsku

Bdanaia na pweynm anelgiksim uneriwstyecie wyzakały,źe nie ma znczeania, w jaikiej kleojności napsziemy lietry wenąwtrz wryazu, blye tlkyo pirwesza i otstaina lreita błyy na soiwch mijsecach. Rtszea mżoe być dolnwoie poszamiena, a mmio to bedzięmy w stniae pczyrzetać tkest bez wikszęego prleombu. Diezje się tak dlteago,że nie cztaymy kżdaej z lteir odelndziie,ale wrayz jkao cłoaść;)

#3 Malaru

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 20:17

Dziękuję za pomoc. Chyba będę skłonna kupić tę: "Gra w życie - blaski i cienie". W sumie mnie też troszkę zaciekawiła no i recenzje ma całkiem niezłą. Szukałam, tak jak piszesz, tańszych odpowiedników i jak na razie nic ale ogólnie to gra nie jest bardzo droga. Jeszcze raz dziękuję =)

Jeśli ktoś nie pił taniego wina, to dla mnie jest podejrzany.
Bo albo był wychowany w jakimś obrzydliwym luksusie i nie zna życia,
albo nigdy nie był młody.

#4 CrystalCiTY

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 200 postów

Napisano 17 luty 2012 - 12:57

Widziałam tę grę, jest bardzo fajna. :)
CrystalCiTY - grawerowanie 3D w szkle
www.crystalcity.pl

#5 Lencik

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 21 luty 2012 - 23:51

A macie może propozycje jakiś ger planszowych dla dziecka w wieku 3 lat?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Prezentujeprezenty

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 73 postów

Napisano 23 luty 2012 - 23:08

Wyświetl postUżytkownik Lencik dnia 21 luty 2012 - 23:51 napisał

A macie może propozycje jakiś ger planszowych dla dziecka w wieku 3 lat?
Może nie całkiem jest to planszówka ale poleciłabym Ci grę o nazwie mądry zamek http://www.prezentuj...h-i-duzych.html
Mój blog o prezentach i jego strona na Facebook
Jeśli moje porady spodobały Ci się daj mi plusika - dziękuję!

#7 oowaldek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 24 luty 2012 - 14:42

Dla 3latków to myślę, że idź na ryby jak najbardziej się sprawdzi http://kidsworld.pl/...y-o_l_1619.html

#8 Esterella

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 102 postów

Napisano 01 marzec 2012 - 12:35

Trzylatki lubią grać w domino i memo - na razie takie gry powinny wystarczyć, Są też planszówki - takie łatwe wersje chińczyka, z zadaniami dla małych, np. z Kubusiem Puchatkiem - fajne.

#9 Kamma_N

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 18 marzec 2012 - 13:22

Z gier dla dzieciaków jest trochę fajnych, podrośnięte lubią już nawet coś w stylu prostego monopolu albo scrable, to całkiem fajne na naukę słówek, ale z typowych prostych to chińczyk, warcaby, a te "blaski i cienie" znam z opinii innych mam i bardzo chwaliły.
Czy Twojemu dziecku brakuje apetytu, nie przybiera na wadze i boli je brzuch? Przyczyną może być bakteria h. pylorii, zrób w domu test helicobacter antygen i sprawdź!

#10 CrystalCiTY

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 200 postów

Napisano 21 marzec 2012 - 22:13

Polecam też grzybobranie :)
CrystalCiTY - grawerowanie 3D w szkle
www.crystalcity.pl

#11 Kamma_N

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 23 marzec 2012 - 12:45

Dziewczyny, a czy któraś odwiedziła ten wielki sklep dla dzieci w blue city? jeśli jest ktoś z Wawy :))) znajoma mnie ciągnie od jakiegoś czasu i chyba w końcu muszę się wybrać :)
Czy Twojemu dziecku brakuje apetytu, nie przybiera na wadze i boli je brzuch? Przyczyną może być bakteria h. pylorii, zrób w domu test helicobacter antygen i sprawdź!

#12 zoojka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 26 kwiecień 2012 - 11:53

Generalnie jest masa świetnych gier podzielonych na kategorie wiekowe oraz na to jakie korzyści edukacyjne mają przynieść dzieciakom (nastawione na liczenie, czytane, sortowanie, pamięciowe, logiczne itp).

Z gier planszowych dla 5-6 latków fajne są np: Pędzące żółwie, logiczna gra Qwirkle, Pluszaki Rozrabiaki. Dla 7-10 latków mój faworyt to seria Dixit, później Podaj cegłę, Wsiąść do pociągu

#13 Daria Maria

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 06 maj 2012 - 08:45

Ja polecam dla dziecka w tym wieku taką grę edukacyjną: http://www.e-inspira...6,idt,7856.html Dzięki temu dziecko wzbogaca swoją wiedzę przyrodniczą, także w ten sposób uczy się przydatnych informacji.

#14 Kamma_N

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 07 maj 2012 - 09:32

Ah albo coś z "klasyków":) kiedyś były też fajne gry, np. żabki :)

#15 zoojka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 08 maj 2012 - 12:44

Wyświetl postUżytkownik Daria Maria dnia 06 maj 2012 - 08:45 napisał

Ja polecam dla dziecka w tym wieku taką grę edukacyjną: http://www.e-inspira...6,idt,7856.html Dzięki temu dziecko wzbogaca swoją wiedzę przyrodniczą, także w ten sposób uczy się przydatnych informacji.
Z takich przyrodniczych gier fajna jest też Fauna http://masagra.pl/gr.../112-fauna.html

#16 Kamma_N

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 13 maj 2012 - 11:24

U nas sprawdzały się też gry związane ze słowami, no i nieśmiertelny monopol dla dzieci :P

#17 zoojka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 20 maj 2012 - 12:41

Wyświetl postUżytkownik Kamma_N dnia 13 maj 2012 - 11:24 napisał

U nas sprawdzały się też gry związane ze słowami, no i nieśmiertelny monopol dla dzieci :P
My dla maluszka ostatnio kupiliśmy Czuczu Moje pierwsze słowa, a dla starszaków fajne są Słowo Stwory - przypominają odrobinę stare, dobre państwa-miasta :D

#18 Kamma_N

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 23 maj 2012 - 07:15

Obejrzałam sobie te "słowo stwory" dla dzieci i wyglądają całkiem ciekawie :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#19 zoojka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 23 maj 2012 - 12:35

W ogóle gry Egmonta to bardzo fajne pozycje. Ślicznie wydane i z fajnym pomysłem :) Ostatnio daliśmy w przencie "siostrzenicy" Pędzące Żółwie i młoda grała cały dzień - z nami oczywiście ;) Śliczny jest też owczy pęd - no dałabym się pokroić za figurkę czarnej owcy :P Zobacz sobie resztę ich gier http://masagra.pl/15_egmont-polska Ja co patrzę na półki z grami to mam ochotę przywłaszczać na własny użytek ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych