C5H12 + ?
Zadanie - reakcja
Rozpoczęty przez Tais, 15 sty 2012 15:59
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 styczeń 2012 - 15:59

Jak otrzymać pentanol z alkanu?
C5H12 + ?
C5H11OH
C5H12 + ?
Kasia R.
Napisano 17 styczeń 2012 - 08:43
najpiew dajesz HCL dostajesz C5H11Cl potem dajesz H20 i zamiast Cl wchodzi grupa OH
Użytkownik nieśmiertelna edytował ten post 17 styczeń 2012 - 08:46
SARKAZM- spotęgowana ironia o odcieniu zgryźliwym i pogardliwym. Oczywiście zgryźliwa ironia zależy od sytuacji, ale w kraju, w którym połowa obywateli jest kretynami nie można postępować inaczej. Trafny sarkazm nie jednej osobie dał do myślenia… a może wręcz pomógł.
Nad wszystkim, co robię, unosi się niezłomne poczucie ironii.
Poziom trzeba obniżać, gdyż liczba głupich niepowstrzymanie wzrasta, a wzrasta, bo beztrosko mnożą się tylko biedni i tępi, a warstwy oświecone cechuje lenistwo na polu rozrodczości, przez co wciąż zwiększa się dysproporcja
Poziom trzeba obniżać, gdyż liczba głupich niepowstrzymanie wzrasta, a wzrasta, bo beztrosko mnożą się tylko biedni i tępi, a warstwy oświecone cechuje lenistwo na polu rozrodczości, przez co wciąż zwiększa się dysproporcja
Napisano 17 styczeń 2012 - 15:23

Alkany są nasycone, więc nie przyłączy się HCl. Musisz to C5H12 poddać chlorowaniu pod wpływem światła (reakcja substytucji, więc powstanie jeszcze HCl):
CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 + Cl2 --hV-- > CH3-CH2-CHCl-CH2-CH3 + HCl
Powstanie kilka izomerycznych produktów, ale nie jest powiedziane, który pentanol dokładnie masz uzyskać, więc wziąłem jeden przypadkowy.
Później produkt chlorowania poddajesz reakcji z KOH w środowisku wodnym (ważne, w alkoholowym powstałby alken).
CH3-CH2-CHCl-CH2-CH3 + KOH ---- > CH3-CH2-CHOH-CH2-CH3 + KCl
No i masz swój pentanol.
Reakcje na wzorach sumarycznych:
C5H12 + Cl2
C5H11Cl + HCl
C5H11Cl + KOH
C5H11OH + KCl
W tej pierwszej musisz zaznaczyć, że zachodzi w obecności światła (więc piszesz hV albo "światło"), druga mimo że zachodzi w środowisku wodnym nie wymaga szczególnego opisu, bo jak nic nie jest napisane to się przyjmuję, że chodzi o środowisko wodne.
CH3-CH2-CH2-CH2-CH3 + Cl2 --hV-- > CH3-CH2-CHCl-CH2-CH3 + HCl
Powstanie kilka izomerycznych produktów, ale nie jest powiedziane, który pentanol dokładnie masz uzyskać, więc wziąłem jeden przypadkowy.
Później produkt chlorowania poddajesz reakcji z KOH w środowisku wodnym (ważne, w alkoholowym powstałby alken).
CH3-CH2-CHCl-CH2-CH3 + KOH ---- > CH3-CH2-CHOH-CH2-CH3 + KCl
No i masz swój pentanol.
Reakcje na wzorach sumarycznych:
C5H12 + Cl2
C5H11Cl + KOH
W tej pierwszej musisz zaznaczyć, że zachodzi w obecności światła (więc piszesz hV albo "światło"), druga mimo że zachodzi w środowisku wodnym nie wymaga szczególnego opisu, bo jak nic nie jest napisane to się przyjmuję, że chodzi o środowisko wodne.
Użytkownik Keehl edytował ten post 17 styczeń 2012 - 15:33
Jeden jest kamień, jedno lekarstwo, jedno naczynie, jedna procedura i jedna postawa.
www.dolinabiotechnologiczna.pl
Napisano 17 styczeń 2012 - 20:57
ano fakt,
można zrobić z niego alken, odwodornić CH512 i zrobić pent1-en i potem dać wodę albo NaOH
można zrobić z niego alken, odwodornić CH512 i zrobić pent1-en i potem dać wodę albo NaOH
SARKAZM- spotęgowana ironia o odcieniu zgryźliwym i pogardliwym. Oczywiście zgryźliwa ironia zależy od sytuacji, ale w kraju, w którym połowa obywateli jest kretynami nie można postępować inaczej. Trafny sarkazm nie jednej osobie dał do myślenia… a może wręcz pomógł.
Napisano 18 styczeń 2012 - 22:50
Żeby z pentanu zrobić penten trzeba by go najpierw poddać chlorowaniu, a potem reakcji z KOH albo NaOH w EtOH. Ale jak już mamy ten chloropentan to szybciej będzie od razu tych samych odczynników użyć tylko że w środowisku wodnym, co doprowadzi do powstania pentanolu
No i penten z NaOH chyba nie da alkoholu. Z wodą tak, w kwaśnym środowisku.
No i zapomniałem napisać, że te reakcje pochodnych alkanów z zasadami to pod jakąś tam konkretną temperaturą, 80C zdaje się, ale wystarczy chyba T napisać. O ile to komuś jeszcze potrzebne, po podejrzewam, że wątek dawno nieaktualny
No i zapomniałem napisać, że te reakcje pochodnych alkanów z zasadami to pod jakąś tam konkretną temperaturą, 80C zdaje się, ale wystarczy chyba T napisać. O ile to komuś jeszcze potrzebne, po podejrzewam, że wątek dawno nieaktualny
Jeden jest kamień, jedno lekarstwo, jedno naczynie, jedna procedura i jedna postawa.
Kasia R.
Napisano 18 styczeń 2012 - 23:09
od kiedy do odwodornienia potrzeba reakcj z HCl? ![:]](http://www.forumowisko.pl/public/style_emoticons/default/splash.gif)
to odlaczenie wodoru, z nasyconego robi sie nienasycony
to odlaczenie wodoru, z nasyconego robi sie nienasycony
Użytkownik nieśmiertelna edytował ten post 18 styczeń 2012 - 23:09
Napisano 19 styczeń 2012 - 01:01
Śmieszne, bo w sumie nigdy niczego nie odworoniiooj'dfjkjvoek nie stosowałem reakcji odwodornienia gdzie indziej niż na biologii i teraz dopiero doczytałem jak to działa w takiej niebiologicznej chemii
Więc cofam to pierwsze zdanie z poprzedniego mojego postu.
Ja tam namiętnie wszystko chloruję bo mi się podoba ta reakcja
Ta z chlorem i światłem, nie HCl.
Ja tam namiętnie wszystko chloruję bo mi się podoba ta reakcja
Kasia R.
Napisano 19 styczeń 2012 - 09:08
a chlor taki niezdrowy 
generalnie to jak juz byl odwodorniła ten alkan to potem daje tylko wodę i markownikowa reakcja i jest alkohol.
mozliwosci jest pare jak widać
ah chemia jest super ^^
generalnie to jak juz byl odwodorniła ten alkan to potem daje tylko wodę i markownikowa reakcja i jest alkohol.
mozliwosci jest pare jak widać
Najpopularniejsze frazy z tematu
- Popularny kamień wapienny pod wpływem temperatury ulega rozkładowi wg równania:
- reakcje dysproporcji
- Popularny kamień wapienny pod wpływem temperatury ulega rozkładowi wg równania
- reakcja dysproporcji
- ch3ch3nh3 h20
- c5h12 cl2 pod wpływem światła
- alkany czy reaguja z hcl
- ch3-chcl-ch2-ch2-ch3 koh ---h2o----- ch3-choh-ch2-ch2-ch3 kcl nazwa reakcji
- ch3ch(cl)ch3 koh w srodowisku zasadowym
- c5h12 c5h11cl c5h11oh
Ostatnie frazy z tematu
- reakcje dysproporcji
- jak otrzymać pentanol
- reakcja dysproporcji
- "reakcje dysproporcji"
- reakcja z koh w środowisku zasadowym
- jak może zmienić się aktywność substancji pod wpływem procesu technologicznego
- jak może zmieniać się aktywność substancji pod wpływem procesu technologicznego otrzymywanego preparatu?
- ch3-chcl-ch3 naoh alkohol 80c
- chlorowanie alkanow pod wplywem swiatla
- chlorowanie c5h12 w obecnosci swiatla
Ostatnie frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych