Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

* * * * - 1 głosy

filmy science fiction

science fiction fantastyka

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mrówa85

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 00:03

Pproponuję wpisywanie i porównywaniu filmów tego gatunku z 2012. Na co najbardziej czekacie? Ja czekam głównie na Igrzyska śmierci- przynajmniej po trailerach zapowiada się dobrze. Wręcz trochę surowo i brutalniej bo bałem się że jak autorka książek zdobyła sławę to pójdą całkowicie na kasowość i zrobią lukrowaną historyjkę. A po trailerze mam ciarki bo fabuła nie jest przyjazna bohaterom i nie będzie to łatwe zadanie przenieść fabułę tej książki na ekrany. Trzymam kciuki bo to mój tegoroczny faworyt.
Nie wietrzony mózg prowadzi do szaleństwa.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 magija

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 14:58

czesc :)
ja również czekam z niecierpliwością na "Igrzyska śmierci", książka niesamowicie mi się podobała.

A wiesz może coś o innych filmach z tego gatunku, które mają się pojawić w tym roku?

A do Igrzysk zostało już całkiem niewiele czasu. Dla mnie to kinowa pozycja obowiązkowa!

#3 marcinoo27

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 15:39

Oj tak, po przeczytaniu Igrzysk z niecierpliwością czekam na ekranizację - mam nadzieję miło się zaskoczyć.
Z s-f na rok 2012 dla mnie pozycjami obowiązkowymi będą również : Faceci w czerni 3, Prometeusz oraz Pamięć Absolutna

#4 swiatek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 12 styczeń 2012 - 18:52

Wyświetl postUżytkownik magija dnia 10 styczeń 2012 - 14:58 napisał

A wiesz może coś o innych filmach z tego gatunku, które mają się pojawić w tym roku?

Ja pozwolę sobie polecić stronę na jaką przypadkiem trafiłem z 20 filmami z gatunki fantastyki i science-fiction, jakie zobaczymy w 2012. Ja najbardziej czekam na Prometeusza. Więcej szczegółów tutaj: Filmy Science Fiction 2012 premiery SF

Użytkownik swiatek edytował ten post 12 styczeń 2012 - 18:54

#5 michalkortas

Mod of darkness.

• SuperMod
  • 1466 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 10:51

Otwieram wątek ponownie. Na wzorowe uzasadnienie autora.

Użytkownik michalkortas edytował ten post 17 styczeń 2012 - 22:05

WEBroad.pl - nowoczesny portal webmastera

Czerwonym kolorem wypowiadam się jako MODERATOR.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Mrówa85

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:06

Igrzyska to wiem bo dzieją się w przyszłości a ten Prometeusz to na pewbo sci fi? Bo wiem, że jakiś o greckich bogach miał wychodzić.

#7 Bal_lerina

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:21

Ja nie przepadam za s-f, ale zajrzałam tu z ciekawości i w sumie się zdziwiłam troszke, że widze tu "igrzyska śmierci" :)
Ale jak się zastanowić, to faktycznie...
Jakoś nie skojarzyłam Kapitolu z s-f ;p
Ja z tej bajki czekam jeszcze na Resident Evil, ale to dopiero na jesieni ma być...
Cząstka tego wielkiego świata...

#8 marcinoo27

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:41

Prometeusz Ridley'a Scotta to czyste sc-fi z elementami horroru i akcji. Trzeba lubić takie klimaty ;) nie każdy za taką mieszanką przepada.
Igrzyska Śmierci zapowiadane są jako sc-fi ale chyba tylko ze względu na czas i umiejscowienie akcji, ja po przeczytaniu książki określiłbym ją jako przygodowy/akcja z elementami sc-fi i chciałbym żeby film był właśnie taki jak książka :)

#9 Alice88

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 03 luty 2012 - 14:11

Wyświetl postUżytkownik Bal_lerina dnia 24 styczeń 2012 - 14:21 napisał

Ja nie przepadam za s-f, ale zajrzałam tu z ciekawości i w sumie się zdziwiłam troszke, że widze tu "igrzyska śmierci" :)
Ale jak się zastanowić, to faktycznie...
Jakoś nie skojarzyłam Kapitolu z s-f ;p

Też miałam problem z klasyfikacją po przeczytaniu, ale faktycznie fantasy to to nie jest, więc zostaje SF. Cieszę się na film, mam nadzieję, że efektów specjalnych nie pożałowali. I produkcje Marvela jakoś zawsze mnie cieszą. Takie SF jak Igrzyska to ja lubię, tylko wszelcy obcy mnie nudzą. Ale Resident Evil po raz setny to ja już dziękuję. Za to Sedzie Dredd padłam.... pamiętam oryginał, klasyka gatunku ze Stalone'em, jeden umięśniony pan rozwala wszystkich. W ogóle filmy z lat 90 odbieram ostatnio jako swego rodzaju komedię.

#10 annaKot

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 90 postów

Napisano 07 luty 2012 - 14:10

Nie slyszłam o "Prometeuszu".
A na "Igrzyska smierci", czekam bo lektura trylogii juz za mna :)

#11 marcinoo27

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 08 luty 2012 - 16:25

Czyli tak jak ja , fajnie będzie skonfrontować sobie film z książką :)

#12 Mrówa85

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 09 luty 2012 - 22:17

Igrzyska rzeczywiście sprawiają problem jeżeli chodzi o szufladkowanie. Chyba stereotypowo to w ogóle mówi się o powieści młodzieżowej. No młodzież już zrozumie fabułę igrzysk ale co to za kryterium dziwne- nazywać książkę młodzieżową bo bohaterka ma 16 lat. Tylko z jej doświadczeniem to emocje ma osoby koło 30 stki:P. Jeśli robi się film gdzie bohaterem jest staruszek to jakoś nikt nie wpada na pomysł żeby nazwać to kinem dla seniorów.
W założonym temacie o science fiction umieściłem "Igrzyska" bo akcja dzieje się w przyszłości a po za tym każde przedstawienie świata nieistniejącego jest chyba fantastyką,

#13 marcinoo27

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 17 luty 2012 - 12:17

Coś w tym jest, być może dlatego książka określona jest mianem młodzieżowej ponieważ głowni jej bohaterowie są młodzi. Młodzieży po prostu jest łatwiej się wtedy oswoić z bohaterami i wczuć w ich przeżycia.

#14 Neo84

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 103 postów

Napisano 17 luty 2012 - 12:44

Ekranizacja Hunger Games mnie martwi, bo jest PG-13, podczas książka nie stroni od przemocy :ninja2:

Obecnie Prometeusz to najbardziej wyczekiwany przeze mnie film :310:

#15 annaKot

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 90 postów

Napisano 20 luty 2012 - 19:34

Nie sądzę, żeby pokazali okrutne sceny zabijania... Ale tak BTW, czy nasz swiat nie jest bardziej brutalny niz fabuła "Igrzysk smierci"? Chyba nie trzeba zbyt daleko szukać...

#16 Bal_lerina

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 24 luty 2012 - 13:34

Pewnie nie...

Mi wpadł w oko zwiastun tego :"Johna Cartera" - reklamówka w tv jest super.
A jak zerknęłam na filmweb, to też się fajnie prezentuje :)

#17 KrólJulian

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 26 luty 2012 - 18:02

Fanem gatunku nie jestem, ale jaram się ostatnio mass efectem, dlatego i tu zajrzałem.
Plakat Igrzysk widziałem w kinie, ale o Carterze, to pierwsze słyszę.

#18 Argg

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 264 postów

Napisano 27 luty 2012 - 22:49

Z nowszych rzeczy to mi na myśl przychodzi "Tron:Dziedzictwo". Fajny film. Na mnie zrobił pozytywne wrażenie.

#19 Mrówa85

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 03 marzec 2012 - 00:14

Kurcze wiedziałem, że się w tym roku trochę nazbiera tych tytułów. Póki co wybrałem świętą trójcę na ten czas czyli "igrzyska, cartera i residenta. Chociaż resident może spaść z tego miejsca bo co nowsza część to już moim zdaniem przesadzali. Zamiast świata po biologicznej katastrofie z wirusem w roli głównej bo świecie zaczęły biegać coraz to dziwniejsze stwory. A pierwszą część jak oglądałem to na ściszonych słuchawkach i tak się bałem:)
Neo84- a page 13 to jest standard. Prawdziwe ograniczenia są na naprawdę brutalne i zboczone filmy jak np współczesne gore czy jak kto woli horrory. Tego moim zdaniem powinno się zabronić. Albo niech sobie ludzie oglądają ale to już nie na moje nerwy.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Bal_lerina

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 04 marzec 2012 - 18:51

uddzkie stonogi i piły też nie na moje... O zgrozo, nie rozumiem po co w ogóle kręcic takie filmy??
Trzeba mieć chory mózg,żeby coś takiego wymyśleć :/
Mam podobnie z residentem, ale na żadnym nie byłam w kinie i pewnie się przejdę.

Użytkownik Bal_lerina edytował ten post 04 marzec 2012 - 18:52

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych