Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Krajowy Rejestr Sądowy

1 odpowiedź w tym temacie

#1 login6

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:11

Jestem w trakcie tworzenia strony, której częścią będzie lista firm z kapitałem polskim i zagranicznym.

Podział będzie na podstawie kapitału firmy, wskazanego w ewidencji KRS (Krajowy Rejestr Sądowy).
Nie interesują mnie inne dane, a jedyne dane adresowe firmy, nip i jaki rodzaj kapitału jest wskazany w danej firmie i jego procentowy udział.

Dane chcę ogólnodostępnie prezentować na stronie.

I tutaj mam właśnie problem, ponieważ nie wiem do końca:

- skąd (i czy w ogóle) można uzyskać taką bazę (chociaż firm z branży spożywczej),
- czy można w jakiś inny sposób określić, czy firma jest polska czy zagraniczna?
- czy dobrze rozumiem, że na podstawie kapitału wskazanego w KRS można określić kapitał firmy? co jeżeli właścicielem firmy jest inna firma?

Szukam osób zaznajomionych z tematem, którzy mogliby mi pomóc.

Pozdrawiam

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 kdVer

Forumator

• Redaktor
  • PipPipPipPipPip
  • 1549 postów

Napisano 04 luty 2012 - 00:37

Postaram się pomóc coś w moim laictwie
najłatwiej dostępny jest katalog podmiotów ze strony KRS ONLINE chociaż są w nim tylko podstawy jak forma prawna, adres, osoby itp.
Co ma znaczyć "firma polska" ? Widać na przykład kto zasiada w organach, może to byłby czynnik?
Nie wiem jak wygląda KRS odnośnie kapitału; byćmoże jest to w papierowej wersji, też dostępnej ogólnie. Kapitał - rozumiem, że chodzi o zakładowy? Kodeks spółek handlowych mówi kto w poszczególnych spółkach jak wnosi wkłady itp (zazwyczaj wspólnicy zakładający). I tak, spółka może powołać spółkę i dalej. Nie wiem też czy konieczne jest ujawnianie kto w jakim stopniu objął np. akcje w SA, wydaje mi się że nie.
Clue jednak jest takie: nawet znając kto wniósł kapitał, kto odpowiada za zobowiązania - powiedzmy, kto jest komplementariuszem w spółce komandytowej - de facto można się domyślać z różną dozą szczęścia jak jest naprawdę. Jeśli ktoś zechce (np. inna spółka) to swój udział ukryje.

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych