Ale nie wiem od czego zacząć tą nauke salta..i wogóle... potrafi ktoś z was?
Jak Nauczyć Się Salta W Przód?
Rozpoczęty przez cartman24, 01 paź 2006 09:51
14 odpowiedzi w tym temacie
Kasia R.
Napisano 01 październik 2006 - 10:21
zapisz sie na zapasy albo na gimnastyke sportowa
tam cienaucza albo najlepiej na akrobatyke
Kasia R.
Napisano 02 październik 2006 - 19:49
poszukaj w necie treningu na siłe wybicia sa takie rzeczy w necie wiec wiesz... a to jest podstawa... bez wybicia
zdzialasz
=============================================
za omijanie cenzury masz upomnienie narazie slowne
=============================================
za omijanie cenzury masz upomnienie narazie slowne
Użytkownik KeRiO edytował ten post 02 październik 2006 - 19:56
Napisano 04 listopad 2006 - 20:08
jesli wogóle nie miales stycznosci z gimnastyka i tp. to zacznij od cwiczen rozciagajacych kregoslup i cwiczenia wybicia z nog. musisz z rozbiegu wybic sie do gory i skulajac sie, lapiac dlonmi za kolana iobkrecic sie w powietrzu. ogolnie nauczyc jest sie ciezko. najlepiej na basenie lub w spocjalnych szkolach gimnastyki. sa tam specjalne przedmioty do tego.
Napisano 05 listopad 2006 - 14:17
Było oglądać filmy karate w dzieciństwie i powtarzać to co oni robią. Ja się tak nauczyłem. 
Najlepiej poćwiczyć wybijając się z ziemi na materac, albo nawet kanapę w domu, która jest o jakieś 30cm nad ziemią. Wtedy ćwiczysz samą technikę, jak się skulić itp. Nie próbujesz opadać na nogi, a na plecy. To tak na początek. Oczywiście trzeba ćwiczyć nogi, bo siła wybicia też jest ważna. Po tym możesz próbować na materacu umieszczonym bezpośrednio na ziemi. W końcu wyjdzie. ;]
A tak poza tym uważaj na zęby, bo sam sobie jednego troszkę skruszyłem. ;p
Najlepiej poćwiczyć wybijając się z ziemi na materac, albo nawet kanapę w domu, która jest o jakieś 30cm nad ziemią. Wtedy ćwiczysz samą technikę, jak się skulić itp. Nie próbujesz opadać na nogi, a na plecy. To tak na początek. Oczywiście trzeba ćwiczyć nogi, bo siła wybicia też jest ważna. Po tym możesz próbować na materacu umieszczonym bezpośrednio na ziemi. W końcu wyjdzie. ;]
A tak poza tym uważaj na zęby, bo sam sobie jednego troszkę skruszyłem. ;p
Napisano 27 listopad 2006 - 10:54
dolacze sie do tematu moim zdaniem prosciej jest zrobic salto w tyl niz w przod gdzy do salta w przod potrzeba brac rozbieg odbic sie i zrobic obot a do salta w tyl wystarczy odbicie i obrot. jednak czytajac niektore wypowiedzi treningi na odbicje sa dla mnie smieszne gdzy osoba o slabym wyskoku moze bez problemu zrobic salto. najlepiej to widac gdy samemu sie sproboje napoczatku na materacu a mianowicie chodzi o to ze zrob salto z mocnym wybiciem jesli porafisz bez wiekszego wkladu rak a gdzy zrobisz odpowiednio mocny wymach rekoma mozesz uzyskac ten sam efekt przy wkaladzie mniejszej sily. jesli chodzi o salto w tyl nalezy zrobic mocny wymach rak do tylu podczas odbicja i odchylic glowe do tylu sami w pewnym momencie sie obracamy. jesli chodzi o to czego sie chce na uczyc to salto w przod ale tak zeby stanc tylem do kierunku odbicja i tego ruchu nie potrafie opanowac rowniez uczylem sie robienia salta od przedmiotow np od materaca wbiegalem na materac ktory stal pionowo i robilem salto jednak bez asekuracji tz bez zabezpieczenie w postacji materaca nie odwazylem sie jeszcze na zrobienie tej ewolucji od jakiegos budynku czy dzewa a wiec to mnie tez przekonuje ze do niektorych akrobacji potrzeba odwagi aby je wykonac pomimo zdolnosci.
pozdro for all
ONLY THE DEAD HAVE SEEN THE END OF WAR
Kasia R.
Napisano 04 lipiec 2007 - 21:40
Ja nauczyłam sie na akrobatyce na ścieżce (to taka jakby mata co sie fajnie odbija
) i lądując na materacu. Ale na w-fie dałam sobie rade bez ścieżki
najpierw spróbuj zrobić fikołka ale na wyprostowanych rękach (czyli salto ale z rękami na ziemi). Później to samo, ale z rozbiegu, a po jakimś czasie spróbuj schować ręcę (no tak wzdłuż ciała). Ale rób to tylko na materacu!!!!! Inaczej moze sie niebezpiecznie skończyć

:D PoLeWkA :D

ChOdŹ żYcIe CiĄżY, a PsYcHiKa SiAdA nIe PoDdAm SiĘ tO mOjA zAsAdA!!! :)
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych