III Wojna światowa
Rozpoczęty przez Wolnomyśliciel, 03 sty 2012 09:29
81 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 styczeń 2012 - 09:29

Witam ostatno dużo się mówi o Iranie i o jego próbach rakiet własnej konstrukcji, czytalem też różne przepowiednie i Nostradamusa i Baby Wangi, w których to dużo jesto trzeciej wojnie światowej. Co o ty msądzicie? Gdzie wybuchnie trzecia wojna, która przerodzi się w światową, czy może nie wybuchnie? Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

Kasia R.
Napisano 03 styczeń 2012 - 09:47
Jeśli uważasz że III wojna światowa wybuchnie przez Iran to się raczej mylisz.
- Iran chce zablokować cieśninę Ormuz, to ciekawe jak będzie dostarczał ropę Chinom z którymi ma podpisane kontrakty
- Rosja będzie szczęśliwa jak Iran nie będzie mógł eksportować ropy
- Przeciwko Iranowi będą: Arabia Saudyjska Emiraty Arabskie i Kuwejt
- Reasumując jakie jest państwo świata, które popiera Iran
- Iran chce zablokować cieśninę Ormuz, to ciekawe jak będzie dostarczał ropę Chinom z którymi ma podpisane kontrakty
- Rosja będzie szczęśliwa jak Iran nie będzie mógł eksportować ropy
- Przeciwko Iranowi będą: Arabia Saudyjska Emiraty Arabskie i Kuwejt
- Reasumując jakie jest państwo świata, które popiera Iran
Kasia R.
Napisano 03 styczeń 2012 - 12:34
Afganistan ? Przecież to państwo praktycznie nie istnieje. Tam jest kilku watażków, każdy z nich kontroluje część ziem, część kontroluje USA i część Pakistan. Nie ma tu mowy o państwie
Iran zwyczajnie nie posiada siły by walczyć z kilkoma państwami. USA prowadzą wojnę na kilku frontach i raczej nie wygrywają a co dopiero taki biedak technologiczny jak Iran, poza tym całe lata 80 Iran walczył tylko z jednym Irakiem i jakoś nie mógł go pokonać.
To co robi Iran to zwyczajne harcowanie aby pokazać jaki jestem mocny, choć mam karabin na sznurku i hełm z tektury
Iran zwyczajnie nie posiada siły by walczyć z kilkoma państwami. USA prowadzą wojnę na kilku frontach i raczej nie wygrywają a co dopiero taki biedak technologiczny jak Iran, poza tym całe lata 80 Iran walczył tylko z jednym Irakiem i jakoś nie mógł go pokonać.
To co robi Iran to zwyczajne harcowanie aby pokazać jaki jestem mocny, choć mam karabin na sznurku i hełm z tektury
Napisano 03 styczeń 2012 - 15:39
Wojna z Iranem jest malo prawdopodobna a konsekwencje dlugoterminowe bylyby katstrofalne tak dla Izraela jak i USA a krotkoterminowe dla wszystkich rozwinietych krajow swiata. Pierwsze, cena ropy wzroslaby co najmniej parokrotnie od razu. Calkiem rozsadnie prawi o tym Brzezinski w wywiadzie dla Therealnews.com. Nawet gdyby Izrael zadecydowal sie sam zrobic nalot na Iran to USA (i potencjalnie Turcja) musialyby skonfrontowac izraelskie samoloty przelatujace nad terytorium Iraku (albo Turcji) bo na nich spoczywa pelna odpowiedzialnosc prawna za suwerennosc nieba nad Irakiem (Turcja). Lobby zydowskie jest raczej za slabe aby do wojny USA z Iranem doprowadzic choc nigdy nie wiadomo. Co najwyzej moga zapewnic sobie swobodny przelot nad Irakiem z fatalnym dla USA i Izraela dlugoterminowym skutkiem ale tymczasowym sukcesem dla Izraela.
Co do samego Iranu to w wojnie popieralaby go wiekszosc muzulmanow, zamachy terrorystyczne rozszerzylyby sie, Rosja robilaby doskonale interesy na zaopatrzeniu Europy w rope a Chiny bardzo by sie obrazily na USA i Izrael. Nie nalezy zapominac, ze w ciagu kilku dekad Chiny beda w stanie kompletnie wyprzec USA z Afryki i Ameryki Lacinskiej a pare dekad pozniej calkowicie zniszczyc USA tracac moze kilkaset milionow wasnych obywateli.
pozdrawiam,
Co do samego Iranu to w wojnie popieralaby go wiekszosc muzulmanow, zamachy terrorystyczne rozszerzylyby sie, Rosja robilaby doskonale interesy na zaopatrzeniu Europy w rope a Chiny bardzo by sie obrazily na USA i Izrael. Nie nalezy zapominac, ze w ciagu kilku dekad Chiny beda w stanie kompletnie wyprzec USA z Afryki i Ameryki Lacinskiej a pare dekad pozniej calkowicie zniszczyc USA tracac moze kilkaset milionow wasnych obywateli.
pozdrawiam,
Użytkownik vik123 edytował ten post 03 styczeń 2012 - 15:43
Napisano 03 styczeń 2012 - 15:44
a to trochę zależy od przebiegu działań. Co w sytuacji gdy rakiety irańskie trafią w amerykański lotniskowiec. Zapominamy też o tym że po ataku Iraku na Kuwejt państwa arabskie były przeciw. Pamiętać należy że żaden z krajów : Arabia Saudyjska czy Turcja nie jest zainteresowana wzrostem siły Iranu a raczej jego osłabieniem
Napisano 03 styczeń 2012 - 22:06
III wojna światowa jest jak najbardziej realna, szczególnie dzisiaj przy dzisiejszej technice jest o nią łatwo. Obawiam się jednak, że byłaby to wojna ostateczna, technika jaką człowiek ma do wykorzystania w tym celu jest wystarczająca by zmieść 90% życia z tej ziemi w tym 99,99% ludzkości. Czy zacznie się od Iranu nie wiadomo. Cały czas mamy na świecie całą masę punktów zapalnych. Osobiście chyba Chin bym się bardziej obawiał. Zauważmy, że USA również boryka się ze znaczącymi problemami ekonomicznymi, a wojenki sporo kosztują, ubolewam tylko, że w te amerykańskie gierki bawi się i nasza armia to i pewnie pobawimy się w Iranie w razie wystrzelenia przez niego kilku "petard". A tak w ogóle to człowiek ma wyjątkowe zdolności autodestrukcyjne i sądzę, że to tylko kwestia czasu...
Napisano 03 styczeń 2012 - 22:56
Wojna z Iranem jest prawdopodobna - rośnie nam regionalne mocarstwo, z poparciem Syrii (jeśli tamtejszy reżim przetrwa arabską wiosnę), Libanu (Hezbollah), być może Pakistanu (bardzo niestabilny kraj), bez obawy o swoja flankę (Rosja i słaby Irak), do tego dołącza Turcja która pokazuje pazurki przez ostatnie parę miesięcy i niepewny los Egiptu i Libii - razem to daje mieszankę wybuchową.

Cytat
Jeśli problem nierówności społecznej, rasowej, a także inne problemy spowodowane pseudodemokracją tłumaczysz teorią ewolucji to naprawdę, myślę, że jeszcze głupszym pomysłem, byłoby tylko obwinianie miesiączkowania samic łosia na terenie Kanady
"Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
Ignorowani - czyli czyszczenie podwórka - solo lee, ptak123a
Napisano 03 styczeń 2012 - 23:19
Iran jest za silny na szybki atak na wybrane cele i ma wystarczająco dużo sojuszników, żeby przyblokować operacje ONZ (2x veto od Chin i Rosji w sprawie interwencji).

Cytat
Jeśli problem nierówności społecznej, rasowej, a także inne problemy spowodowane pseudodemokracją tłumaczysz teorią ewolucji to naprawdę, myślę, że jeszcze głupszym pomysłem, byłoby tylko obwinianie miesiączkowania samic łosia na terenie Kanady
"Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
Napisano 03 styczeń 2012 - 23:41
Patrząc na Afganistan gdzie talib jadący na osiołku rozwala czołg wart 5 mln $ rakietnicą za 5000$ obawiam się, że ich technologia jest niewystarczająca.

Cytat
Napisano 04 styczeń 2012 - 00:17
Tylko pytanie kiedy i gdzie się zacznie?

Cytat
Napisano 04 styczeń 2012 - 00:19
Podziękujmy Amerykanom.... wiecie, że Amerykanie zjadają naszą planetę? Oni jedzą cztery razy więcej niż przeciętny mieszkniec Ziemi!!!!! oni są nienormalnie, co 3/4 jest po prostu spasione.
Teraz jest na ok. 7 mld a w roku 2050 ma być 9,3mld ludzi to ile osób dziennie wtedy będzie umierało z głodu.
Teraz jest na ok. 7 mld a w roku 2050 ma być 9,3mld ludzi to ile osób dziennie wtedy będzie umierało z głodu.

Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych