Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Kim sa dla mnie. bo mam zagwostkę. Nazewnictwo poninowactwa.

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 astro007

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 301 postów

Napisano 01 styczeń 2012 - 18:06

Z kolegą zastnawiam sie nad pewną rzeczą. A mianowicie : Moja babcia miała brata , on miał córkę , która ma dzieic. I teraz pytanie kim są dla mnie jej dzieci? Chodiz mnie o formalne okreslenie zgodnie ze sztuka bo według mnie to nie sa kuzyni. Bo kuzynami jest mój ojciec i córka brata babci. Proszę o odpowiedzenie na moje pytanie. Według kolegi to juz nie jest rodzina.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 katja22

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2238 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 09:36

U nas Twojego tatę i córkę brata babci nazwano by rodzeństwem ciotecznym/wujecznym, nie kuzynostwem. Twój tata jest dla niej bratem ciotecznym, ona dla niego siostrą wujeczną. Dzieci siostry wujecznej Twojego taty są Twoimi kuzynami.

Cytat

Dzieci rodzeństwa rodziców (w czwartym stopniu) współcześnie w wielu regionach Polski nazywa się kuzynami. Tradycyjna nazwa takiej relacji, używana nadal w niektórych regionach Polski, to rodzeństwo cioteczne (po siostrze rodzica) lub stryjeczne (po bracie ojca, czasem nieprawidłowo także po bracie matki; rzadziej wujeczne, to już bez zastrzeżeń dla obojga rodziców) — brat cioteczny, siostra cioteczna, brat stryjeczny (wujeczny), siostra stryjeczna (wujeczna).

Krewni dalszych stopni w linii bocznej równej (wspólni pradziadkowie lub dalej) to drugie i dalsze kuzynostwo (drugi, trzeci... kuzyn, druga, trzecia... kuzynka).
Źródło: http://pl.wikipedia....elacja_rodzinna

Dołączona grafika

Chociaż raz spróbuj wyolbrzymić szczęście zamiast problemu...

http://pomozpotrzebujacym.prv.pl/
http://jednoklikniecie.pl/
http://www.pustamiska.pl/index.php

#3 oMarcino

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 76 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 11:47

Na moje oko to jest kuzynostwo :/

#4 Gusia1902

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 07 luty 2012 - 18:42

mam pytanie :) trochę inne niż temat, ale nie wiedziałam gdzie umieścić :)
Jeśli jest brat(1) i siostra(1) i następny brat(2) z siostrą(2) i brat(1) chce poślubić siostrę(2) to czy siotra(1) może się pobrać z bratem(2)? :P nurtuje mnie to :)
Tak samo jeśli jest kobieta i mężczyzna oboje są rozwodnikami i kobieta ma córkę ,facet syna .... to czy i rodzice ze sobą i ich dzieci ze sobą (niespokrewnione) mogą się pobrać? :)
z góry dziękuję za odpowiedź :)

#5 Einherjar

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 726 postów

Napisano 07 luty 2012 - 20:15

Pierwszej części nie rozumiem. Chodzi Ci o przedstawicieli dwóch rodzin, gdzie chłopak z jednej bierze ślub z dziewczyną z drugiej, dziewczyna z pierwszej z chłopakiem z drugiej i tak dalej? Wówczas mogą brać ślub bez przeszkód.

W drugim wypadku rodzice mogą się pobrać, ale dzieci (na 90% jestem pewien) nie mogą. Z kolei jeśli dzieci najpierw wezmą ślub, wtedy ich rodzice nie będą mogli. Też na 90% jestem pewien.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Gusia1902

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 07 luty 2012 - 22:00

dzięki za odpowiedź :)
o braciach i siostrach czytam właśnie w "wojnie i pokoju" gdzie jest sytuacja ze jeśli brat(1 weźmie) siostre(2) to siostra(1) nie będzie mogła być z bratem(2) .... (nie umiem inaczej wyjaśnić)
ale ta książka juz dawno dosyć napisana była i w Rosji więc może teraz jest inaczej :)

#7 Einherjar

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 726 postów

Napisano 07 luty 2012 - 22:09

Brat 1 to Jan Nowak zakochany w Annie Kowalskiej i po ślubie Anna Nowak nie będzie mogła wziąć ślubu z Janem Kowalskim? O to chodzi? Nazwiska przypadkowe oczywiście. W Polsce mogą. Chociaż i u nas prawo bywa po:cenzura:e. Czasem nie ma więzów krwi a nie mogą. Na przykład jeśli jedno z "rodzeństwa" jest adoptowane, to nie mogą wziąć ślubu, ale czy można mówić o kazirodztwie?

Rosja to Rosja. Możliwe, że ich prawo wygląda inaczej. Nie wiem jak tam jest.

Użytkownik Einherjar edytował ten post 07 luty 2012 - 22:11

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#8 Gusia1902

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 07 luty 2012 - 22:12

tak dokładnie o to mi chodziło jak z tymi podanymi przykładami.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych