Kim sa dla mnie. bo mam zagwostkę. Nazewnictwo poninowactwa.
Rozpoczęty przez astro007, 01 sty 2012 18:06
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 styczeń 2012 - 18:06

Z kolegą zastnawiam sie nad pewną rzeczą. A mianowicie : Moja babcia miała brata , on miał córkę , która ma dzieic. I teraz pytanie kim są dla mnie jej dzieci? Chodiz mnie o formalne okreslenie zgodnie ze sztuka bo według mnie to nie sa kuzyni. Bo kuzynami jest mój ojciec i córka brata babci. Proszę o odpowiedzenie na moje pytanie. Według kolegi to juz nie jest rodzina.
Kasia R.
Napisano 03 styczeń 2012 - 09:36
U nas Twojego tatę i córkę brata babci nazwano by rodzeństwem ciotecznym/wujecznym, nie kuzynostwem. Twój tata jest dla niej bratem ciotecznym, ona dla niego siostrą wujeczną. Dzieci siostry wujecznej Twojego taty są Twoimi kuzynami.
Źródło: http://pl.wikipedia....elacja_rodzinna
Cytat
Dzieci rodzeństwa rodziców (w czwartym stopniu) współcześnie w wielu regionach Polski nazywa się kuzynami. Tradycyjna nazwa takiej relacji, używana nadal w niektórych regionach Polski, to rodzeństwo cioteczne (po siostrze rodzica) lub stryjeczne (po bracie ojca, czasem nieprawidłowo także po bracie matki; rzadziej wujeczne, to już bez zastrzeżeń dla obojga rodziców) — brat cioteczny, siostra cioteczna, brat stryjeczny (wujeczny), siostra stryjeczna (wujeczna).
Krewni dalszych stopni w linii bocznej równej (wspólni pradziadkowie lub dalej) to drugie i dalsze kuzynostwo (drugi, trzeci... kuzyn, druga, trzecia... kuzynka).
Krewni dalszych stopni w linii bocznej równej (wspólni pradziadkowie lub dalej) to drugie i dalsze kuzynostwo (drugi, trzeci... kuzyn, druga, trzecia... kuzynka).

Chociaż raz spróbuj wyolbrzymić szczęście zamiast problemu...
http://pomozpotrzebujacym.prv.pl/
http://jednoklikniecie.pl/
http://www.pustamiska.pl/index.php
Napisano 07 luty 2012 - 18:42
mam pytanie
trochę inne niż temat, ale nie wiedziałam gdzie umieścić 
Jeśli jest brat(1) i siostra(1) i następny brat(2) z siostrą(2) i brat(1) chce poślubić siostrę(2) to czy siotra(1) może się pobrać z bratem(2)?
nurtuje mnie to 
Tak samo jeśli jest kobieta i mężczyzna oboje są rozwodnikami i kobieta ma córkę ,facet syna .... to czy i rodzice ze sobą i ich dzieci ze sobą (niespokrewnione) mogą się pobrać?
z góry dziękuję za odpowiedź
Jeśli jest brat(1) i siostra(1) i następny brat(2) z siostrą(2) i brat(1) chce poślubić siostrę(2) to czy siotra(1) może się pobrać z bratem(2)?
Tak samo jeśli jest kobieta i mężczyzna oboje są rozwodnikami i kobieta ma córkę ,facet syna .... to czy i rodzice ze sobą i ich dzieci ze sobą (niespokrewnione) mogą się pobrać?
z góry dziękuję za odpowiedź
Napisano 07 luty 2012 - 20:15
Pierwszej części nie rozumiem. Chodzi Ci o przedstawicieli dwóch rodzin, gdzie chłopak z jednej bierze ślub z dziewczyną z drugiej, dziewczyna z pierwszej z chłopakiem z drugiej i tak dalej? Wówczas mogą brać ślub bez przeszkód.
W drugim wypadku rodzice mogą się pobrać, ale dzieci (na 90% jestem pewien) nie mogą. Z kolei jeśli dzieci najpierw wezmą ślub, wtedy ich rodzice nie będą mogli. Też na 90% jestem pewien.
W drugim wypadku rodzice mogą się pobrać, ale dzieci (na 90% jestem pewien) nie mogą. Z kolei jeśli dzieci najpierw wezmą ślub, wtedy ich rodzice nie będą mogli. Też na 90% jestem pewien.
Kasia R.
Napisano 07 luty 2012 - 22:00
dzięki za odpowiedź 
o braciach i siostrach czytam właśnie w "wojnie i pokoju" gdzie jest sytuacja ze jeśli brat(1 weźmie) siostre(2) to siostra(1) nie będzie mogła być z bratem(2) .... (nie umiem inaczej wyjaśnić)
ale ta książka juz dawno dosyć napisana była i w Rosji więc może teraz jest inaczej
o braciach i siostrach czytam właśnie w "wojnie i pokoju" gdzie jest sytuacja ze jeśli brat(1 weźmie) siostre(2) to siostra(1) nie będzie mogła być z bratem(2) .... (nie umiem inaczej wyjaśnić)
ale ta książka juz dawno dosyć napisana była i w Rosji więc może teraz jest inaczej
Napisano 07 luty 2012 - 22:09
Brat 1 to Jan Nowak zakochany w Annie Kowalskiej i po ślubie Anna Nowak nie będzie mogła wziąć ślubu z Janem Kowalskim? O to chodzi? Nazwiska przypadkowe oczywiście. W Polsce mogą. Chociaż i u nas prawo bywa po:cenzura:e. Czasem nie ma więzów krwi a nie mogą. Na przykład jeśli jedno z "rodzeństwa" jest adoptowane, to nie mogą wziąć ślubu, ale czy można mówić o kazirodztwie?
Rosja to Rosja. Możliwe, że ich prawo wygląda inaczej. Nie wiem jak tam jest.
Rosja to Rosja. Możliwe, że ich prawo wygląda inaczej. Nie wiem jak tam jest.
Użytkownik Einherjar edytował ten post 07 luty 2012 - 22:11
Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
- brat babci
- brat cioteczny
- dzieci kuzynów
- wspólni pradziadkowie
- kim jest dla mnie córka kuzyna
- kim jest dla mnie córka brata ciotecznego mojego ojca
- zakochany w ciotecznym siostrze
- siotry dziecko kto to dla mnie jest
- kuzynki dzieci kim dla mnie
- co to znaczy kuzynostwo a rodzenstwo cioteczne ( babcie są siostrami )
Ostatnie frazy z tematu
- ślub z siostrą cioteczną adoptowaną
- ojca kuzyna corka to dla ojca corki
- kto to jest (brat babci )
- kim jest dla mnie syn brata ciotecznego
- kim jest dla mnie dziecko mojej mamy kuzynki corki
- kim jest dla mnie córka mojego taty brata
- dzieci kuzynki i kuzyn
- od kuzynostwa dzieci to kto to jest do mnie
- kim jestem dla dzieci brata ciotecznego
- kim sądla mnie dzieci kuzyna
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1