Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

karta dźiękowa, a jakość nagrwywanego dźwieku

jaki (jak wielki) ma na to..

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 December

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 23:33

..wpływ. Witam, tak jak w temacie, interesuje mnie jaki wpływ, czy na naprawdę bardzo wpływa na jakość, klasa karty dźwiękowej. Ponieważ chcę urządzić sobie studio do nagrywania na chacie, ale mam lapka, a w nim zintegrowaną dźwk. (która jest tragiczna) i osiągałbym przez to dużo gorszą jakość? Przy okazji spytam kumatych ile może kosztować karta dźwiękowa na usb przyzwoitej jakości, żeby nadrobić tym trochę.
pozdrawiam

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Dork

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 703 postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 11:32

Zależy jeszcze co będziesz do tej karty dżwiękowej podłączał. O ile głośniki i mikrofon są równie wysokiej jakości co karta dźwiękowa to różnica w jakości dźwięku nagrywanego i odtwarzanego będzie słyszalna. Jak podłączysz jakieś szczekaczki to chodźbyś miał najlepszą kartę różnicy nie będzie żadnej.
"Lizusostwa nienawidzę, swych poglądów się nie wstydzę i z autorytetów szydzę, bo w ogóle jestem cham."

"Rozpęta się taka walka o pokój, że kamień na kamieniu nie zostanie!" Radio Erewań
"Musi być im ciężko... Tym, którzy wzięli autorytet za prawdę, a nie prawdę za autorytet" G. Marssey
"Są kłamstwa, ohydne kłamstwa i statystyka" B. Disraeli
"Przechodniu, nie płacz nad moją śmiercią. Gdybym żył, ty byłbyś martwy." Napis na grobie Robespierre'a.

"Skoro zmarli nie zmartwychwstają, to jedzmy i pijmy, bo jutro pomrzemy." 1Kor 15,32

#3 zieliusz

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 729 postów

Napisano 22 luty 2012 - 11:57

Na zintegrowanej nie dasz rady nagrywać..Nie tylko jakość nagrywanego wokalu będzie do bani, również kompresja i jakość całego gotowego kawałka będzie po prostu płaski i suchy.Poza tym jak odpalisz jakiś program do nagrywania..np sony acid i wrzucisz tam kilka ścieżek wokali bitu itp to pewnie będzie trzeszczało.Do tego dochodzą opuźnienia które powstają podczas nagrywania na słabej karcie.

Za dobrą kartę musisz zapłacić kilka stówek E-MU, M-audio..szukaj na allegro.Ja swego czasu kupiłem jakąś kartę swixx za 100pln. i nie dało się na niej nagrywać.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#4 Dr.Elvis

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 14 kwiecień 2012 - 13:15

Powiem tak,karta dźwiękowa,lub interfejs pełni ważniejszą rolę w studio od mikrofonu....o wiele,więc lepiej kup gorszy mikrofon,a lepszą kartę,w twoim przypadku będzie to karta pod USB,czyli interfejs(ponieważ masz laptopa)....

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych