Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Sztuka współczesna- odczucia

26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toola

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 131 postów

Napisano 08 grudzień 2011 - 23:00

witajcie. Chciałabym, abyśmy wymienili się poglądami na temat tego co teraz dzieje się w sztuce, głównie w malarstwie, co tak naprawdę zmieniło się przez ostatnie 25 lat? czy może bardziej odpowiadają Wam dzieła sprzed tego okresu? co macie, bądź co powiesilibyście w salonie?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 12:49

Jeżeli chodzi o malarstwo współczesne, to uwielbiam twórczość Wacława Jagielskiego, jego obrazy są bogate kolorystycznie i pełne światła, ukazuje w nich naturę, która jest dla niego wielką inspiracją. Ostatnio sama namalowałam sobie kopię jego obrazu "W oczekiwaniu na spotkanie", strasznie mi sie podoba a fundusze nie pozwalają mi niestety na zakup oryginalnych malowideł, więc stworzyłam sobie (nie)swoje dzieło sztuki :tongue:

marketing szeptany - http://www.mistrzowieszeptow.pl/

#3 dorotabarszcz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 14:25

Hehe, no właśnie ja też bym sobie chętnie powiesiła johanna fussli, ale fundusze nie pozwalają ;p a co do tego jakie malarstwo preferuje, to nie ma reguly, musi mnie po prostu zachwycic obraz... nie mam tak, ze wole ekspresjonizm czy impresjonizm, jestem otwarta na wszystko. Ostatnio mnie zaintrygowala na przyklad sztuka wspolczesna.

#4 La'lahiel

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 20:43

Studiuję historię sztuki i moim zdaniem obecna sztuka to chłam. Wyjdę na niepoprawnego politycznie szowinistę , ale problem w dużej mierze tkwi w tym KTO się sztuką nowoczesną zajmuję. Jest to zbieranina lewicowych bufonów jarających się Heglem , feministycznej żenady , oraz salonowej głupoty . Również pomoc państwa szkodzi sztuce. Niestety również płeć piękna (której stężenie wśród "artystów" jest wielkie jak nigdy w dziejach) sztuce nie służy , ot chociażby poezja w której bodaj 90% to kobiety - dziś nikt nie czyta poezji nowoczesnej i to nie dlatego , że ludzkość nagle straciła wrażliwość ( ot , taki Baudelaire ma się świetnie) , tylko dlatego , że to totalna żenada (wierzcie - uśmiać się idzie ;D ) , zresztą nawet taka Szymborska którą każe się młodzieży wielbić w liceach tak na prawdę przedstawia mierną wartość artystyczną. Sztuka dziś nie jest wolna - choć jawi się jako taka - i to stanowi o jej upadku( w USA nawet Hemingwaya cenzurują za rzekomy rasizm ). Ostatni wielcy artyści XXIw. , tacy jako Beksiński , Rothko , poumierali i niestety nic nie wróży by mieli nadejść jacyś następcy.
"Jeśli tylko odrzucimy zasadę, że państwo nie powinno ingerować w żadnym przypadku dotyczącym trybu życia jednostki, skończymy na kontrolowaniu i ograniczaniu tego drugiego w najdrobniejszych szczegółach."

Dołączona grafika

#5 Spameřski

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 178 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 23:26

La'lahiel, trudno mówić o sztuce w Europie będącej przecież kulturą wtórą, gdyż opiera się ona na osiągnięciach starożytnych. Według mnie działalność obecnych artystów nie można nazwać sztuką, wyklucza to sama konstrukcja systemu społecznego, w którym żyjemy, a w związku z nim kultury rozumianej jako ogół wytworów ludzkiej działalności. Owa konstrukcja stoi w sprzeczności ze sztuką, gdyż obecnie artyści sztukę traktują jako narzędzie, za pomocą którego chcą zwrócić uwagę na coś, co jest powszechnie oczywiste, łamiąc pewne normy społeczne, dzięki czemu uzurpują sobie prawo do ich łamania twierdząc, że przysługuje im to jako uprawnienie z tytuły "prowokacji artystycznej".

Użytkownik Spameřski edytował ten post 09 grudzień 2011 - 23:28

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 dorotabarszcz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 10 grudzień 2011 - 18:51

apropo sztuki wspolczesnej, jesli ktos jest w lodzi to jest teraz fajna wystawa, ale konczy sie 18 grudnia. Marxa.

#7 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 12:07

Wyświetl postUżytkownik dorotabarszcz dnia 10 grudzień 2011 - 18:51 napisał

apropo sztuki wspolczesnej, jesli ktos jest w lodzi to jest teraz fajna wystawa, ale konczy sie 18 grudnia. Marxa.
To ten sam Marx co ma największą prywatną kolekcję sztuki w Berlinie? Kilka lat temu byłam w Niemczech na wycieczce z liceum i widziałam jego kolekcję, na co dzień wystawiona jest w berlińskim muzeum Hamburger Bahnhof. Można tam zobaczyć dzieła europejskiego i amerykańskiego malarstwa ostatnich dekad. Kolekcja naprawdę robi wrażenie.

#8 dorotabarszcz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 21:49

dokładnie o tego Marxa mi chodzi :) Niektóre prace naprawde robią wrażenie, prawda ? :) nie jestem jakąś jego zagorzałą fajną, mówię szczerze, że po prostu mi się podoba ;)

#9 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 13:48

A gdzie dokładnie ta wystawa? W Atlasie Sztuki może? Bo gdzieś czytałam, ze wystawa potrwa do 30 grudnia i już zgłupiałam :/

#10 dorotabarszcz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 17:28

na stronce jest napisane tak: Atlas Sztuki, Łódź (21.10.2011 – 18.12.2011); Muzeum Narodowe w Szczecinie (27.01.2012 – 22.04.2012 )

#11 Toola

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 131 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 20:08

mi osobiście pewne dzieła podobają się znacznie bardziej niż z poprzednich wieków, są inne, ale chłamem bym tego nie nazwała. Jakich cenicie obecnych twórców?

Użytkownik Toola edytował ten post 13 grudzień 2011 - 20:08

#12 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 23:21

Znalazłam artykuł o tej wystawie
http://www.culture.p...-ericha-marxa-1

Nie wiem czy należy do współczesnych twórców, ale na mnie robi wrażenie malarstwo Fiony Rae, taki, jakby to nazwać - abstrakcyjny ekspresjonizm, jej dzieła na pewno są bardziej przystępne dla mnie niż Picassa :)

#13 dorotabarszcz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 14 grudzień 2011 - 18:22

silencio- wlasnie o tej wystawie pisalam ;) mysle, ze nawet godna uwagi, ale co ja tam wiem... trzebaby zapytac jakiegos znawce ;)

#14 oli21

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 14 grudzień 2011 - 18:35

Ja też nie mam pojęcia o wystawach,po prostu się na tym nie znam.Ale nigdy nie zapomnę wystawy PRL,na której byłam.Dzięki niej dowiedziałam się jak ludzie żyli kiedyś,jakich przedmiotów używali,jak wyglądały słynne kartki np:na chleb,mięso.Widzę,że piszecie tutaj o wielkich nazwiskach,ale ta wystawa mnie urzekła.
marketing szeptany-http://www.mistrzowieszeptow.pl/

#15 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 14 grudzień 2011 - 20:42

Wyświetl postUżytkownik dorotabarszcz dnia 14 grudzień 2011 - 18:22 napisał

ale co ja tam wiem... trzebaby zapytac jakiegos znawce ;)
Znawcy niezbyt pochlebnie wypowiedzieli sie o sztuce współczesnej, wiec ja tam wolę zostać przy swoich odczuciach :tongue:

#16 dorotabarszcz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 15 grudzień 2011 - 16:18

wystawy, które pokazują nam pewne realia, robią zazwyczaj na nas duże wrażenie.
A co do tego, że znawcy wypowiedzieli się niezbyt pochlebnie to się nie dziwie ;p im się mało co podoba ;p Krytycy ;p

#17 grigorisakaszwili

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 16 grudzień 2011 - 01:08

Nie mogłem się powstrzymać od wypowiedzenia się w tym temacie :) Współczesna sztuka w ogromnej przewadze totalna porażka, oczywiście są niektórzy, utalentowani, którzy potrafią: namalować, wyrzeźbić, stworzyć coś istnie nie z tego świata, coś czego nikt wcześniej nie widział i by się nie spodziewał i naprawdę podziwiam takich ludzi. A co do linku to widzę że było parę obrazów wartych uwagi, ale dla mnie sztuka współczesna powinna wyglądać tak jak ją ukazuje ,np. Julian Beever, po prostu coś nie spotykanego :)

#18 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 16 grudzień 2011 - 09:49

Beever jest fenomenalny, to ten, co maluje na ulicach, chodnikach takie trójwymiarowe obrazy? Kiedys natknęłam się w necie na jego prace, niektóre naprawdę zwalają z nóg.

#19 moniquemonique

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 507 postów

Napisano 16 grudzień 2011 - 10:17

Mnie sie sztuka nowoczesna nie podoba... sa oczywiście wybitni artyści nie tylko malarze... ale generalnie to co sie dzieje i dokąd to zmierza wcale nie jest fajne, wykorzystywanie odchodów i innych fekalii do tworzenia...jakos nie jest twórcze...

Chodźby instalacje na Biennale.... znajda sie takie które rzeczywiście są twórcze niosa coś ze sobą... ale niektóre sa po prostu poniżej krytyki... żenujące...
Np Pan Vargas...
co pięknego jest w
Dołączona grafika
konającym psie.... miłośnicy sztuki... a zwierze niczemu niewinne cierpi katusze głodzone od wielu tygodni lub miesiący....nikt nie zareagował pies skonał.
Gdzie w tym piękno? Okrucieństwo.

Kierunek w którym to zmierza nie jest piękny, ale odrażający i szokujący :/

Co w tym jest pięknego?
Dołączona grafika

Odnosze wrażenie że tego jest coraz wiecej... :/

----------------------------------------------------------------------
Julian Beever rzeczywiście jest utalentowany i robie świetne rzeczy... :) Bała bym sie na niektóre jego prace wejść żeby nie spaść w otchłań :D

Użytkownik moniquemonique edytował ten post 16 grudzień 2011 - 10:20

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 silencio

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 16 grudzień 2011 - 16:11

Czytałam właśnie o tym Vargasie, człowiek ma nierówno pod sufitem a najgorsze jest to, że taki rodzaj "sztuki" znajduje całkiem pokaźne grono zwolenników, to dla mnie wstrząsające.
Już tysiące ludzi napisało petycje o zaprzestanie takich praktyk.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych