Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

* * * * - 1 głosy

ambitne kino z nastawieniem na obraz, siłę wrażeń...

25 odpowiedzi w tym temacie

#21 radioaktywna

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1123 postów

Napisano 05 luty 2012 - 12:47

A ja polecam Ci filmy Krzysztofa Kieślowskiego (naszego polskiego, dobrego twórcę).
'Nie muszę być jajkiem na patelni,
by móc opisać jajecznicę' Gustaw Flaubert

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#22 Dekadentyzm21

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 206 postów

Napisano 05 luty 2012 - 19:20

Popieram panią z góry ,szczegolnie "3 kolory" moj ulubiony to czerwony.
autovidol dobry jest ,pij go stary nie bój się ,ch.. ,że nie ma alkoholu napij sie autovidolu

#23 Ktosia2

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 08 luty 2012 - 04:43

Genialny amerykański film Alfonsa Cuarona "wielkie nadzieje" - ang. "Great Expectations". Bardzo wzruszający, i skłaniający do refleksji, beczałam przy nim jak głupia. :)
Polecam.

#24 Lafar

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 27 luty 2012 - 14:26

Dodałbym do listy "Powrót". Rosyjski film z 2003 o nastoletnich braciach których ojciec wraca po 12 latach nieobecności i zabiera ich w podróż na opuszczoną wyspe. Wspaniałe zdjęcia, ciekawa historia, dobrze zagrany - ogólnie świetne kino. U nas wydany na DVD przez GutekFilm nawet z bookletem w środku, niby nic a jednak lepiej niż w większości polskich wydań DVD. Jak ktoś chce więcej info to odysyłam do FW: http://www.filmweb.pl/Powrot

Chcesz poczytać o filmach?

Dołączona grafika

#25 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 27 luty 2012 - 22:34

Jeśli o kino nastawione na obraz i doznania zmysłowe chodzi, to pierwsze co nasówa mi do głowy przychodzi to wspomniany już Tarkowski.
Jego filmy się ogląda, ogląda i przeżywa...
Choć balansuje na cienkiej granicy między hipnozą, a totalną nudą ;) Ostrzegam. Mi się podobają.
Co można polecić? 'Stalker', 'Nostalgia', 'Ofiarowanie'. Największy nacisk na formę jest chyba w 'Nostalgia'.

Cytat

a z filmow tarkovskiego - ktory jest warty uwagi najbardziej? czy jego filmy mialy w zasadzie jeden kierunek czy roznia sie bardzo?
pamietam ze kieeeedys ogladalem jego adaptacje solaris ale moze bylem zbyt leniwy, bo chyba nic nie moglem zrozumiec i film strasznie sie ciagnal, dluzyl... czy to normalka w jego filmach? ktory jes najbardziej dynamiczny, najciekawszy?
Początek luznej adaptacji Solaris był poootwooornie nudny, nawet jak na Tarkowskiego. Ale generalnie u niego brak akcji to standard. 'Andriej Rublow' może jest dynamiczniejszy (ale czarno-bialy), może 'Stalker'...

Wspomniani wcześniej Trier i Jarmush to raczej są znani i słyną z minimalizmu i oszczędności w formie ;) Ale różnie to bywa... Trierowi ostatnio dogmy się odwidziały...

Gaspara Noe'a to odradzam raczej ;) Lub inaczej - polecam jako ciekawostke. Generalnie człowiek ten nie ma równo pod sufitem ;)

Cytat

Gaspar Noe - widział ktoś "Enter The Void" ? Bardzo interesuje mnie ten film.
Jak dla mnie - nudy potworne. Wielogodzinna zabawa z kamerą, latanie pod sufitem, przenikanie przez ściany... Wszystko w narkotyczno-pośmiertnej podróży po Tokio... Po 40 minutach potwornie mnie nudziło.

Kieślowski za to - jak najbardziej tak!
Szczególnie: 3 kolory - niebieski. Ten film stoi na obrazie i sile wrażeń... (a i muzyce - genialnej).
To samo z Podwójne życie Weroniki.
W dalszej kolejnosci - Czerwony i Biały.

Cytat

Dodałbym do listy "Powrót". Rosyjski film z 2003 o nastoletnich braciach których ojciec wraca po 12 latach nieobecności i zabiera ich w podróż na opuszczoną wyspe. Wspaniałe zdjęcia, ciekawa historia, dobrze zagrany - ogólnie świetne kino. U nas wydany na DVD przez GutekFilm nawet z bookletem w środku, niby nic a jednak lepiej niż w większości polskich wydań DVD.
Powrót to wyborny film. To przykłąd siły wyrazu obrazu szarego, burego i rosyjsko-odludziowego. Bardzo lubię ten film.

Na koniec króciutki, fantastyczny film:

Polecam :)
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#26 matrioszka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 103 postów

Napisano 14 maj 2012 - 21:18

Chyba nikt nie pisał o Peterze Greenawayu. Z tego, co wiem, reżyser jest z wykształcenia malarzem, więc jego filmy z pewnością nastawione są na obraz. Niektórzy uważają, że to przerost formy nad treścią, ale z pewnością warto obejrzeć.
Almodovara chyba ktoś wspominał ;)
tyle jeśli chodzi o zabawę obrazem, kolorem...

Użytkownik matrioszka edytował ten post 14 maj 2012 - 21:21

W czyichże rękach byłem manekinem
dotychczas, jeźli kiedy nim mam zostać?
Czyli myśl czyja, gdy znaczy się czynem,
nie może wolą tegoż dziełu sprostać,
i mam się, jąwszy czyn, spłonić rubinem
wstydu, żem wziął na się cudzą postać?
Czyliż tak wszyscy cudzym kształtem żyją,
że już nie wierzą w nic, co w sobie kryją.
Może w nich nie ma nic i mówią przeto,
o ilem im podobny, że to mnie zaletą?

http://www.youtube.com/watch?v=yarJtCIjNLM

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych