Kawa wspomaga proces odchudzania, stąd zalecana jest zarówno w trakcie diety, jak i bez niej. Po pierwsze kofeina przyśpiesza metabolizm, a po drugie, najważniejsze, kawa zawiera cenne antyoksydanty, które chronią układ odpornościowy, a przede wszystkim - niszczą wolne rodniki, czyli chronią nas przed rakiem. Ponadto kawa usprawnia przepływ krwi w organizmie (udowodniono, że picie 2-4 filiżanek kawy zmniejsza znacząco ryzyko udaru), poprawia pamięć krótkotrwałą i zdolność koncentracji.
Najzdrowsza dla organizmu jest kawa z ekspresu, czyli ze świeżo mielonych siaren lub sypana (posiada największe stężenie antyutleniaczy). Następna jest kawa rozpuszczalna (wciąż zawiera cenne antyoksydanty, ale w mniejszym stężeniu)
Oczywiście kawy nie należy słodzić.
Zalecane jest picie dwóch kaw dziennie - oczywiście niesłodzonych! Na śniadanie najcenniejsza jest słaba kawa, OBOWIĄZKOWO z mlekiem - wbrew obiegowej opinni o małej czarnej, dającej z rana kopa, poranna kawa (mocna i bez mleka), stanowi spore obciążenie dla organizmu, który nie wybudził się jeszcze w pełni z procesu snu, stąd mleko w porannej kawie jest bardzo ważne. Druga kawa może być już bez mleka, ale, co powtórzę raz jeszcze - bez cukru!
Mam nadzieję, że trochę pomogłem wszystkim ciekawskim