Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

wzw b (Temat zatwierdzony przez specjalistę)

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kasia20lat

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 05 listopad 2011 - 19:11

witam, niedawno dowiedziałam się ze mam wzw typu b. chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób się leczy tą chorobę, słyszałam ze najczęściej jest to interferon, a wiem że powoduje on mnóstwo efektów ubocznych. trochę się tego boję. czy są inne leki? jak działają i czy rzeczywiście jest duże prawdopodobieństwo że dostane interferon? i czy na czas leczenia będę musiała iść do szpitala?...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 syrcia Odpowiedź specjalisty

Lekarz - specjalista

• Specjalista
  • 139 postów

Napisano 13 listopad 2011 - 13:26

W swojej wypowiedzi podajesz za mało informacji na temat swojego stanu zdrowia. Wspominasz, że "masz wzw B". Wirusowe zapalenie wątroby typu B (WZW B) może jednak być infekcją ostrą lub przewlekła. Aż u 90% pacjentów z zakażeniem wirusem typu B dochodzi do samoistnej remisji wirusa i całkowitego wyleczenia. Jedynie u 10% chorych przechodzi zakażenie przechodzi w postać przewlekłą, wymagającą leczenia. W leczeniu przewlekłego wzw typu B stosuje się dwie grupy leków, tj interferon i leki przeciwwirusowe. Decyzję o włączeniu leczenia podejmuje lekarz, po uprzednim przeanalizowaniu Twojego stanu zdrowia i dotychczasowych wyników badań laboratoryjnych. W obecnej sytuacji powinnaś być pod stałą kontrolą lekarską. Pamiętaj, że od tej pory każdy przyjmowany przez Ciebie lek powinien być konsultowany z lekarzem. Warto również podkreślić, iż niektóre zioła również mogą mieć negatywny wpływ na Twój stan zdrowia.

#3 kikson

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 266 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 17:38

wzw niestety nie da się wyleczyć na dzień dzisiejszy. Ogranicza się jedynie namnażanie wirusa i rozwój choroby. W związku z tym nie idzie się do szpitala na leczenie, tylko chyba normalnie dostajesz leki do domu.
Możesz sobie tu poczytać, bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie :P
http://www.przeszcze...u_pl.php?id=657
Masz rację, że ja się mylę i mylisz się, że Ty masz rację.

#4 kasia20lat

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 08 listopad 2011 - 10:47

dziekuję Ci KIKSON za odpowiedż.
przeczytałam sobie ten artykuł i się załamałam...
:(

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#5 kasia20lat

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 14 listopad 2011 - 09:02

pierwsze badanie było
HBsAg wykryto
DNA-HBV wykryto
jeśli chodzi o moje dalsze wyniki badań to mam badania robione niespełna 2 miesiace temu:
morfologia:
wbc 5.7
rbc 4.36
hgb 12,7
hct 37,2
mcv 86,3
mch 29,5
mchc 34,1
rdw-cv 12,2
lymph 30.8
neut 60.9
mixed 8.4
plt219
pdw 12.6
mpv 9.6
p-lcr 24.5
+
bilirubina 0.6
alt 49
ast 56
ob 17
poza tym miałam robione usg jamy brzusznej i z tego badania wynika ze wszystko jest tam ok.
powiem jeszcze ze od jakiegoś dłuższego czasu, odczuwam bule brzucha, głownie z lewej strony w okolicach konca żeber ale i czasem z prawej, nie jest to mocny bul, jest raczej taki, nie wiem jak to określić," męczący",
zarzywam esselive 2 razy dziennie po 1 tabletce
dodam jeszcze ze byłam szczepiona na wzwb 5 lat temu
wizytę u specjalisty mam za 2 miesiące dopiero i będę robić badania jeszcze raz zanim tam pójdę, mimo to jest to dużo czasu i ciągle o tym myślę i się denerwuje.

Użytkownik kasia20lat edytował ten post 14 listopad 2011 - 15:22

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych