Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Jak zachęcić pierwszoklasistę do odrabiania zadań?

• Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zatori

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 31 październik 2011 - 12:45

Mój siostrzeniec nie chce odrabiać zadań a ma problemy z równym pisaniem literek. Co zrobić? W jaki sposób go zachęcić?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Ne_f

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 31 październik 2011 - 13:01

Dziecko będzie robiło to co lubi. Przedstaw naukę pisania w bardziej przyjemny sposób :)

#3 Zatori

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 02 listopad 2011 - 10:24

Wyświetl postUżytkownik Ne_f dnia 31 październik 2011 - 13:01 napisał

Dziecko będzie robiło to co lubi. Przedstaw naukę pisania w bardziej przyjemny sposób :)
Problem w tym, że nie mam pomysłu w jaki sposób to zrobić. Potrzebuję konkretnych pomysłów. Dzięki za wszelkie propozycje.

#4 Dragon85

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 120 postów

Napisano 25 listopad 2011 - 14:40

Ja myślę, że dobrym pomysłem byłoby gdybyś zakupiła dziecku fajne pisaki, dzięki którym będzie mu się lepiej i wygodniej pisało. Moim zdaniem zbyt mało osób nadal zwraca uwagę na ergonomiczność produktów. Moja siostrzenica też nie lubiła pisać, siostra kupiła jej pióro wyprofilowane ze Stabilo i małej spodobało się pisanie. Pióro jest idealnie dopasowane do dłoni małego dziecka, przez co dziecku nie męczy się rączka.

#5 Zatori

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:22

Dzięki Bywalec za podpowiedź. Mikołaj za pasem, zobaczymy czy pomysł zda egzamin. :123:

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 marylenka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 02 grudzień 2011 - 01:17

Moja córcia jest wlaśnie w pierwszej klasie... też jest ten sam problem co u Ciebie.... niechętnie pisze- już w zerówce było niewesoło i otóż co ja zrobilam zabrałam ją do sklepu gdzie wybrała sobie zeszyciki, kolorowanki z kaligrafia i ślaczkami, rozne pisaczki kredki długopisy i sama dokupilam jakieś tam książeczki kaligraficzne. i do dzieła zaczęłyśmy bawić się w szkołe... coraz chętniej pisze... jednak mam trójeczke dzieci i nie zawsze mam czas sie z nią bawić kiedy chce :/ a szkoda bo trening czyni mistrza. i co jeszcze zauważyłam Martynka strasznie lubi jak ja chwale ze ladnie napisala cos wtedy widac ze stara sie jeszcze ladniej kolejne wyrazy przepisywac :)

#7 Zatori

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 13:37

Dzięki Marylenka. Martwi mnie fakt, że chłopcy generalnie nie lubią pisać i mają brzydki charakter pisma. Ale jestem dobrej myśli.

#8 Dragon85

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 120 postów

Napisano 29 grudzień 2011 - 15:51

Zatori to prawda sam nie wiem czemu tak jest ale wielu chłopców nie lubi pisać i kojarzy to z nudnym i nieprzyjemnym zadaniem. Musisz zachęcić siostrzeńca do pisania, spróbuj po przez zabawę, może warto również sprawdzić czy jego długopisy i kredki są wygodne? Przybory szkolne dla dzieciaków powinny być atrakcyjne to raz, a dwa ergonomiczne :) może niech spróbuje pisać Pointami?

#9 Zatori

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 13:22

Dzisiaj młody dostanie na urodziny nowy zestaw kredek zobaczymy jak pójdzie dalej z tym rysowaniem. :)

#10 CrystalCiTY

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 200 postów

Napisano 17 luty 2012 - 13:00

Mój Chrześniak ma tablicę z punktami, jak coś zrobi ładnie, poprawnie, czy sprawnie dostaje punkt, jak ma 5 punktów dostaje nagrodę - czasem książeczkę, czasem coś słodkiego do zjedzenia, czasem jakąś niewielką zabawkę. Jest to stosowane już od jakiegoś czasu i nadal działa :)
CrystalCiTY - grawerowanie 3D w szkle
www.crystalcity.pl

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#11 Kamma_N

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 18 marzec 2012 - 13:16

Zdecydowanie się przychylam, trzeba jakoś połączyć przyjemnie z pożytecznym, mimo, że urwisy często uważają to za nieprzyjemny obowiązek, jakąkolwiek czasem naukę :) Mazaki nie są złym pomysłem, system nagród też może działać, choć trzeba uważać, żeby dziecko potem nie oczekiwało nagrody za wszystko co dobrze zrobi, a co jak będzie źle? Trzeba z rozsądkiem do tego podchodzić.
Czy Twojemu dziecku brakuje apetytu, nie przybiera na wadze i boli je brzuch? Przyczyną może być bakteria h. pylorii, zrób w domu test helicobacter antygen i sprawdź!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych