Jak zachęcić pierwszoklasistę do odrabiania zadań?
Rozpoczęty przez Zatori, 31 paź 2011 12:45
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 październik 2011 - 12:45

Mój siostrzeniec nie chce odrabiać zadań a ma problemy z równym pisaniem literek. Co zrobić? W jaki sposób go zachęcić?
Kasia R.
Napisano 31 październik 2011 - 13:01
Dziecko będzie robiło to co lubi. Przedstaw naukę pisania w bardziej przyjemny sposób
Napisano 25 listopad 2011 - 14:40
Ja myślę, że dobrym pomysłem byłoby gdybyś zakupiła dziecku fajne pisaki, dzięki którym będzie mu się lepiej i wygodniej pisało. Moim zdaniem zbyt mało osób nadal zwraca uwagę na ergonomiczność produktów. Moja siostrzenica też nie lubiła pisać, siostra kupiła jej pióro wyprofilowane ze Stabilo i małej spodobało się pisanie. Pióro jest idealnie dopasowane do dłoni małego dziecka, przez co dziecku nie męczy się rączka.
Napisano 01 grudzień 2011 - 13:22
Dzięki Bywalec za podpowiedź. Mikołaj za pasem, zobaczymy czy pomysł zda egzamin.
Kasia R.
Napisano 02 grudzień 2011 - 01:17
Moja córcia jest wlaśnie w pierwszej klasie... też jest ten sam problem co u Ciebie.... niechętnie pisze- już w zerówce było niewesoło i otóż co ja zrobilam zabrałam ją do sklepu gdzie wybrała sobie zeszyciki, kolorowanki z kaligrafia i ślaczkami, rozne pisaczki kredki długopisy i sama dokupilam jakieś tam książeczki kaligraficzne. i do dzieła zaczęłyśmy bawić się w szkołe... coraz chętniej pisze... jednak mam trójeczke dzieci i nie zawsze mam czas sie z nią bawić kiedy chce
a szkoda bo trening czyni mistrza. i co jeszcze zauważyłam Martynka strasznie lubi jak ja chwale ze ladnie napisala cos wtedy widac ze stara sie jeszcze ladniej kolejne wyrazy przepisywac
Napisano 13 grudzień 2011 - 13:37
Dzięki Marylenka. Martwi mnie fakt, że chłopcy generalnie nie lubią pisać i mają brzydki charakter pisma. Ale jestem dobrej myśli.
Napisano 29 grudzień 2011 - 15:51
Zatori to prawda sam nie wiem czemu tak jest ale wielu chłopców nie lubi pisać i kojarzy to z nudnym i nieprzyjemnym zadaniem. Musisz zachęcić siostrzeńca do pisania, spróbuj po przez zabawę, może warto również sprawdzić czy jego długopisy i kredki są wygodne? Przybory szkolne dla dzieciaków powinny być atrakcyjne to raz, a dwa ergonomiczne
może niech spróbuje pisać Pointami?
Napisano 11 styczeń 2012 - 13:22
Dzisiaj młody dostanie na urodziny nowy zestaw kredek zobaczymy jak pójdzie dalej z tym rysowaniem.
Napisano 17 luty 2012 - 13:00
Mój Chrześniak ma tablicę z punktami, jak coś zrobi ładnie, poprawnie, czy sprawnie dostaje punkt, jak ma 5 punktów dostaje nagrodę - czasem książeczkę, czasem coś słodkiego do zjedzenia, czasem jakąś niewielką zabawkę. Jest to stosowane już od jakiegoś czasu i nadal działa
CrystalCiTY - grawerowanie 3D w szkle
www.crystalcity.pl
www.crystalcity.pl
Kasia R.
Napisano 18 marzec 2012 - 13:16
Zdecydowanie się przychylam, trzeba jakoś połączyć przyjemnie z pożytecznym, mimo, że urwisy często uważają to za nieprzyjemny obowiązek, jakąkolwiek czasem naukę
Mazaki nie są złym pomysłem, system nagród też może działać, choć trzeba uważać, żeby dziecko potem nie oczekiwało nagrody za wszystko co dobrze zrobi, a co jak będzie źle? Trzeba z rozsądkiem do tego podchodzić.
Czy Twojemu dziecku brakuje apetytu, nie przybiera na wadze i boli je brzuch? Przyczyną może być bakteria h. pylorii, zrób w domu test helicobacter antygen i sprawdź!
Ostatnie frazy z forum
- sapka kiedy do lekarza
- jak długo dziecko ma gorączke przy zapaleniu wezłów chłonnych
- schodzeniu skóry z palców
- ile mleka dla dziecka rocznego
- schodząca skóra z opuszków palców
- skóra schodzi z rąk i nóg
- zchodzaca skora z rak u 4latka
- jaki kupić wózek dla dziecka
- menu urodzinowe dla 3 latka
- przestawienie dziecka z piersi na mleko sztuczne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1