Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Wybór tematu na ustną matrurę z J. polskiego.

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 AdrianGSM

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 59 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 15:43

Witam.
Moglibyscie mi pomóc w wyborze tematu na maturę? Mam kilka swoich propozycji, ale nie moge sie zdecydowac. Oto one:
1. Omów na wybranych przykładach zjawiska i mechanizmy językowe wykorzystywane w reklamie
2. Na wybranych przykładach przedstaw różnorodne ujęcia motywu pożegnania w literaturze i sztuce.
3. Symbolika dzieł sztuki występująca w weselu i ludziach bezdomnych. omow zagadnienie na wskazanych tekstach literackich i dzielach sztuki.
4. Przedstaw losy polskich emigrantow w oparciu o wybrane przyklady z literatury i filmu.
5. Etos żołnierza w literaturze i filmie. Omow na wybranych przykladach.
6. Sport jako temat dla artystów różnych dziedzin sztuki. Omów na wybranych przykładach.
7. Polacy a mniejszosci narodow i ich wzajemny stosunek.
8. Krytyka filistra w literaturze polskiej.Omow na wybranych przykładach
9. Człowiek wobec swoich obowiązków. Omów wizerunek lekarza ukazany w utworach literackich różnych epok.

Z góry dziekuje, pozzdrawiam.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 proxy92

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 770 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 20:26

Ja wybrałem punkt pierwszy. Moim zdaniem jest łatwy do przygotowania. Wiesz, możesz potem zmieniać ile razy chcesz do 7 lutego. Także na razie wybierz tak wstępnie tylko.
"Wszyscy ludzie, którzy naprawdę wierzą w siebie, znajdują się w domach wariatów."

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 profanum

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 22:31

Ja uważam, że temat nr 5 mógłby być ciekawy i dość przyjemny w realizacji :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#4 islabonita5

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 30 wrzesień 2011 - 22:18

Pierwszy temat jest często spotykany, ale go nie polecam, jest trudny, z grupy tematów o języku; u mnie w szkole dużo osób go wybrało i ogólnie z wyników nie byli zadowoleni.
Ja wybrałabym 6, ewentualnie 4. Myślę, że tematy, w których można wykorzystać coś więcej niż tylko utwory literackie są lepiej oceniane, można się w nich bardziej wykazać, zainteresować egzaminatorów przez pokazanie obrazów czy fragmentów filmu. Wybranie takiego tematu świadczy o tym, że zrobiłeś coś "ponad program", bo nie wykorzystujesz wyłącznie omawianych na lekcjach lektur (z tego powodu odpada np. temat 3). Dodatkowo, opracowanie takiego tematu jest łatwiejsze, nie musisz czytać kilkuset stron lektury i spodziewać się do niej naprawdę szczegółowych pytań, skupiasz się tylko na opisaniu obrazu/fragm filmu pod kątem tematu.

Według mnie w ogóle tematy dotyczące jakiegoś motywu i połączenia literatury z innymi dziedzinami sztuki są interesujące. Tylko musi to być jakiś bardziej znaczący motyw, a nie dotyczący jakiegoś szczegółu wyrwanego z tła książki, na który w ogóle nie zwracamy uwagi, czytając po raz pierwszy (i najczęściej jedyny) lekturę. Pożegnanie jakoś mnie nie przekonuje.

Może, jeśli masz jeszcze większy wybór tematów, wybierz sobie jakiś motyw, który może nie tyle koniecznie interesuje Ciebie (jeśli tak, to w ogóle super), co raczej może zainteresować odbiorców, taki, który można ciekawie przedstawić i mieć poczucie, że mówi się o czymś, a nie o niczym konkretnym.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych