ostatnio dużo się słyszy o wprowadzeniu do szkół internetowych dzienników ocen, które maja zastapić te tradycyjne, papierowe. Czy u kogoś w szkole taki system juz funkcjonuje? Mnie się wydaje, że to jest fajny pomysł
Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...
e-dzienniki, jest u kogoś w szkole?
Rozpoczęty przez qarolka, 13 wrz 2011 15:23
7 odpowiedzi w tym temacie
Kasia R.
Napisano 14 wrzesień 2011 - 19:18
U mnie jest prowadzony e-dziennik, ale te normalne są również, to oczywiste...
Elektroniczny dziennik wprowadzili po to przede wszystkim, żeby rodzice mieli wgląd do ocen, frekwencji, uwag... Oddzielne hasło i konto ma uczeń i oddzielne rodzic. Myślę że to nie jest zły pomysł, tyle że niektórzy nauczyciele się plują że to za dużo roboty dla nich i w ogóle... ale to już ich problem.
Elektroniczny dziennik wprowadzili po to przede wszystkim, żeby rodzice mieli wgląd do ocen, frekwencji, uwag... Oddzielne hasło i konto ma uczeń i oddzielne rodzic. Myślę że to nie jest zły pomysł, tyle że niektórzy nauczyciele się plują że to za dużo roboty dla nich i w ogóle... ale to już ich problem.
.
Napisano 16 wrzesień 2011 - 08:27
To dziwna sprawa , skoro jest e-dziennik to po co jeszcze papierowy, nie rozumiem tego, ale no trudno, to się nie dziwię, że nauczyciele narzekają jak musza wszytsko 2 razy wprowadzać, ale dobrze , że takie rzeczy się już pojawiają w szkołach, bo ten system wirtualna szkoła o którym ja czytałam to sam oblicza średnią , procent nieobecności i w ogóle znacznie ułatwia pracę nauczycielom
Napisano 19 wrzesień 2011 - 14:48
No właśnie też czytałam o tej Wirtualnej szkole, że do tego niedługo nawet część zajęć będzie się odbywało w internecie to chyba dobre, tak te e-dzienniki mnie interesują, bo uważam, że to dobrze , że szkoła idzie do przodu, bo wszytsko idzie do przodu, a ta nasza edukacja nie za bardzo
Kasia R.
Napisano 14 październik 2011 - 09:37
Mnie się wydaje, że głównym atutem wprowadzenia tego programu Wirtualna Szkoła byłoby usprawnienie pracy dyrektorów oraz nauczycieli . Czas związany z ręcznym wypełnianiem formularzy, statystyk, obliczania średnich etc. można przeznaczyć na dodatkowe ćwiczenia z uczniem bo system zapewniłby organizację tych rzeczy i robiłby to samoczynnie. Poza tym uczeń miałby wszystkie informacje w systemie, mógłby mieć wgląd w aktualności szkoły i klasy, informacje o najbliższych zajęciach, sprawdzianach, widziałby swój wykaz ocen wraz z informacją za co zostały otrzymane, miałby wgląd w listę obecności, dostęp do plan zajęć z możliwością wydrukowania, czy nawet informację o prowadzących zajęcia i numerach sal, w których odbywają się lekcje! No i forum dyskusyjne, moduł e-learningowy, biblioteka, poczta.... można by długo wymieniać!
Napisano 14 październik 2011 - 15:30
uważam, że ten system wirtualna szkoła wreszcie znacząco poprawił by jakosc naszego szkolnictwa, poszlibyśmy do przodu, byłby dziennik internetowy, praca na komputerach, platforma e-learningowa, przynajmniej troche bylibysmy bliżej Europy to byłoby fajne, no i szkoła byłaby sprawniej zarządzana i mniej by było biurokracji, wreszcie
Kasia R.
Napisano 04 grudzień 2011 - 01:33
Uważam że taki system by mógł w znacznym stopniu w przekazywaniu ważnych informacji o dziecku rodzicom. Np. nieobecności, zagrożenia oceną niedostateczną.Pomogły by również uczniom którzy mogli by sprawdzić jaka obecnie wychodzi im średnia ocen.Ważne też było by to aby te dzienniki były na bieżąco aktualizowane.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych