Otwarcie baru

ewciaplock177

Nowicjusz
Dołączył
3 Lipiec 2011
Posty
39
Punkty reakcji
0
Miasto
Płock
Witam
Chciałabym wraz z przyjaciółką otworzyć bar w Płocku, czy mógłby mi ktoś przybliżyć koszty otwarcia baru, wynajmu lokalu, kupna każdego sprzętu a także skąd pozyskiwać piwo i inne towary, całe zaopatrzenie baru.
Pozdrawiam, czekam na odpowiedzi.
 

eltroniks

Nowicjusz
Dołączył
24 Kwiecień 2011
Posty
78
Punkty reakcji
4
Taka działalność niesie niestety za sobą dość spore zapotrzebowanie na kapitał początkowy.
Koszt wynajęcia zależny jest od miejsca i wielkości.

Potrzebne sprzęty znajdziesz na allegro więc cenę sobie sama sprawdzisz.
Na alkohol i papierosy najpierw trzeba mieć koncesję, wcześniej obowiązkowa wizyta sanepidu.
A cały towar kupisz w miejscowych hurtowniach.

Kilkadziesiąt tysięcy trzeba mieć. Dokładnie nie da się powiedzieć ile, zależy od ciebie.
Ale już sam początkowy towar swoje będzie kosztował.
 

ewciaplock177

Nowicjusz
Dołączył
3 Lipiec 2011
Posty
39
Punkty reakcji
0
Miasto
Płock
Taka działalność niesie niestety za sobą dość spore zapotrzebowanie na kapitał początkowy.
Koszt wynajęcia zależny jest od miejsca i wielkości.

Potrzebne sprzęty znajdziesz na allegro więc cenę sobie sama sprawdzisz.
Na alkohol i papierosy najpierw trzeba mieć koncesję, wcześniej obowiązkowa wizyta sanepidu.
A cały towar kupisz w miejscowych hurtowniach.

Kilkadziesiąt tysięcy trzeba mieć. Dokładnie nie da się powiedzieć ile, zależy od ciebie.
Ale już sam początkowy towar swoje będzie kosztował.

Dzięki za informacje :)
 

Daretzki

Nowicjusz
Dołączył
21 Wrzesień 2011
Posty
18
Punkty reakcji
0
Z lokalem koszty są różne, poszukaj u siebie w mieście różnych miejsc. Jako mieszkanka pewnie wiesz gdzie by taki bar najlepiej się sprawdził. Po sprzęt typu nalewaki do piwa odezwij się do przedstawicieli danej marki. Jak napisał Elektroniks towar z najbliższej hurtowni alko, prócz tego szkło do napojów itp.
 

monoton

Nowicjusz
Dołączył
30 Maj 2011
Posty
259
Punkty reakcji
4
No tutaj jest duże pole do popisu. Bo to zalezy jak duzy lokal, co będzie serwowane, jaki wystrój itd.
 

noToFrugo

Nowicjusz
Dołączył
13 Marzec 2012
Posty
38
Punkty reakcji
0
Czy ktoś wie ile metrów powinien mieć taki średniej wielkości bar?
 

marina21_91

Nowicjusz
Dołączył
30 Czerwiec 2012
Posty
5
Punkty reakcji
0
Hmmm, otwarcie własnej restauracji / baru to ciężka orka, głównie na samym początku. ;) Wiem z własnego doświadczenia.
Koszt wynajmu oczywiście zależy od lokalizacji, miasta, my akurat mamy knajpę we Wrocławiu, bliżej centrum, więc też płacimy dosyć sporo, no ale opłaca się, chociaż na początku za różowo wcale nie było, ale myślę, że chyba każdy ma taki okres.
Jeżeli chodzi o wyposażenie lokalu w urządzenia gastronomiczne i cały park technologiczny, to myślę, że najlepiej skierować się do firmy, która wszystko od podstaw nam zrobi - od projektu, przez całościową wycenę, po realizację, montaż, serwis itd. My skorzystaliśmy z usług Tanake (http://www.tanake.com.pl/), bo sami na początku nic nie wiedzieliśmy o tym, i firma spisała się na medal, urządzenia wysokiej jakości, kuchnia rozplanowana z głową - każdemu polecę, bo nie dość, że zajęli się wszystkim (przynajmniej o tym nie musieliśmy myśleć), to wywiązali się z umowy doskonale. Teraz też jak jakieś drobne rzeczy musimy kupić, to kupujemy właśnie w ich sklepie internetowym.
Co do zaopatrzenia - to już trzeba popytać lokalnie, porównać ceny, popytać o opinie itd.
 

kamiliusz

Nowicjusz
Dołączył
2 Październik 2012
Posty
42
Punkty reakcji
1
Z doświadczenia wiem że sanepid potrafi zniszczyć wszystkie plany w zarodku, dlatego najpier bym się tam udał. Koszty początkowe po dekoracja lokalu (umeblowanie, bar, sanitariaty) do tego reklama i zaopatrzeniew alkohol... 50 tyś zł może starczy ;) No i koncesja na alkohol, chwile może potrwać zanim dostaniesz... o ile w ogóle dostaniesz

Z doświadczenia wiem że sanepid potrafi zniszczyć wszystkie plany w zarodku, dlatego najpier bym się tam udał. Koszty początkowe po dekoracja lokalu (umeblowanie, bar, sanitariaty) do tego reklama i zaopatrzeniew alkohol... 50 tyś zł może starczy ;) No i koncesja na alkohol, chwile może potrwać zanim dostaniesz... o ile w ogóle dostaniesz

Z doświadczenia wiem że sanepid potrafi zniszczyć wszystkie plany w zarodku, dlatego najpier bym się tam udał. Koszty początkowe po dekoracja lokalu (umeblowanie, bar, sanitariaty) do tego reklama i zaopatrzeniew alkohol... 50 tyś zł może starczy ;) No i koncesja na alkohol, chwile może potrwać zanim dostaniesz... o ile w ogóle dostaniesz
 

roseann

Nowicjusz
Dołączył
7 Styczeń 2013
Posty
2
Punkty reakcji
0
Od pol roku jestem wlascicielka restauracji. Od dawna bylo to moim marzeniem, jednak przyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu,sprzetu, mebli itd.wybralam inna opcje..Przegladnelam kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow ;)
 

kamiliusz

Nowicjusz
Dołączył
2 Październik 2012
Posty
42
Punkty reakcji
1
Od pol roku jestem wlascicielka restauracji. Od dawna bylo to moim marzeniem, jednak przyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu,sprzetu, mebli itd.wybralam inna opcje..Przegladnelam kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow ;)

A jak to wyglądało finansowo ??? bo pewnie za darmo tego ta firma nie zrobiła
 

ramonaona

Nowicjusz
Dołączył
19 Grudzień 2012
Posty
120
Punkty reakcji
0
Od pol roku jestem wlascicielka restauracji. Od dawna bylo to moim marzeniem, jednak przyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu,sprzetu, mebli itd.wybralam inna opcje..Przegladnelam kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow ;)

Ooo zaintrygowałaś mnie. Podziel się większą ilością szczegółów, nie bądź taka!:D Jak ci się interes kręci? W końcu to już pół roku, jest co świętować!
 

roseann

Nowicjusz
Dołączył
7 Styczeń 2013
Posty
2
Punkty reakcji
0
A jak to wyglądało finansowo ??? bo pewnie za darmo tego ta firma nie zrobiła

Odbywało się to bez pośredników (portal nie jest pośrednikiem), były to ogłoszenia prywatne. Znalazłam fajny portal ,przepatrzyłam interesującą mnie sekcje, czyli restauracje,bary. Kilka ofert mnie zaciekawiło i już bezpośrednio z włascicielami się kontaktowałam. Także płacisz tylko za firmę którą kupujesz.

Biznes się kręci, chociaż zazwyczaj to nie wiem jak się nazywam ;). Bardzo pomógł mi wcześniejszy własciciel. Bez niego pewnie "ogarnięcie" tych wszystkich formalności i innych papierkowych spraw zajęłoby mi dużo więcej czasu :)
 
K

Kaja Metrowska

Guest
Podbijam pytanie. Mamy obecnie z mężem działkę nad jeziorem. Co jest lepsze? Mały hotel czy gastronomia?
 

Neverdie

Nowicjusz
Dołączył
24 Grudzień 2014
Posty
68
Punkty reakcji
3
Miasto
Nsa
Gastronomia ale jeśli będzie tam coś naprawdę dobrego , a nie kolejna knajpa gdzie tylko ludzie naprawdę tak głodni ze juz nie mogą wytrzymać i są gdzieś w pobliżu to przychodzą

Wydrapane z telefonu :)
 
I

Infiner

Guest
Gastronomia to bardzo ciężki kawałek chleba. Tak jak pisze tutaj kolega powyżej musi być to coś naprawdę dobrego szczególnie jeśli konkurencja jest spora.
Stawiałbym raczej na pensjonat. Musielibyście się zorientować czy Was na to stać. Na stronie: http://komercyjneprojekty.pl/k/projekty-komercyjne/projekty-pensjonatow/możesz sobie przejrzeć mniej więcej jakie są projekty. Jest to wyszukiwarka tak więc są i mniejsze obiekty. Możesz poprosić o wycenę.
 

Michaska9

Nowicjusz
Dołączył
30 Październik 2015
Posty
4
Punkty reakcji
0
Neverdie napisał:
Gastronomia ale jeśli będzie tam coś naprawdę dobrego , a nie kolejna knajpa gdzie tylko ludzie naprawdę tak głodni ze juz nie mogą wytrzymać i są gdzieś w pobliżu to przychodzą Wydrapane z telefonu :)
Gastronomia to dzisiaj takie pole do popisu! Tyle kuchni, stylów odżywiania, moda na bio, eko i fit... Tylko ktoś, kto nie ma zmysłu, może to dzisiaj zepsuć, otwierając kolejną pizzerię niby to we włoskim stylu, gdzie leci muzyka z radia, a menu do wystroju sali pasuje jak kwiatek do kożucha. Co do lokalu, to też żyjemy w bardzo sprzyjających czasach, wystarczy skołować jakąś starą furgonetkę, busa (czy jak to tam nazwać), zrobić food trucka albo kawiarnię rowerową... Taki lokal nie wymaga do tego wiele sprzętu, można wtedy zainwestować w nowy ekspres, grill, kuchenkę, wiele tego nie będzie. Zobaczcie na Venda.pl, jak tak podliczyć koszty np. wyposażenia śniadaniowego food trucka z kanapkami i kawą, to jest całkiem przystępnie.
 

karpatka_25

Nowicjusz
Dołączył
4 Grudzień 2015
Posty
8
Punkty reakcji
0
ale jak masz dużą konkurencję na rynku, albo rynek nie jest otwarty na nowe trendy (np. małe miasto) to raczej szanse na rozkwit firmy jest znikomy. pomimo genialnego pomyslo trzeba brac pod uwage lokalny rynek i istniejaca konkurencje. trzeba wpadowac sie w luke, na ktora bedzie popyt.
 
Dołączył
9 Styczeń 2016
Posty
5
Punkty reakcji
0
Kaja Metrowska napisał:
Podbijam pytanie. Mamy obecnie z mężem działkę nad jeziorem. Co jest lepsze? Mały hotel czy gastronomia?
uważam, że lepsza jest gastronomia, np. sala bankietowa na imprezy okolicznościowe. Pewny zysk, a nie czekanie czy ktoś przyjdzie...
 

Beatlle

Nowicjusz
Dołączył
6 Maj 2015
Posty
44
Punkty reakcji
0
Faktycznie co do lokalu to ceny będą różne w zależności od miasta. Jeśli chodzi o sprzęt to możesz sobie łatwo policzyć patrząc na ceny w hurtowniach.
 

Kasia Saba

Nowicjusz
Dołączył
7 Lipiec 2016
Posty
1
Punkty reakcji
0
Teraz idzie moda na slow food i food trucki, lokal to nie jest dobre rozwiązanie dla kogoś kto chce zaczynac od zera.
Gastronomia to ciagłe wyzwania, na początek proponuję rozwiązanie z samochodem przystosowanym do sprzedaży np: pysznych kanapek lub bugerów własnej roboty :)
W niektórych miastach sa cykliczne spotkania takich wozów to dobra reklama. Mam food trucka z frytkami i pieczonymi ziemniaczkami obrót jest dość wysoki ale dużo wydaje na promocję. Coś za coś :)
Połowa sukcesu to dobry dostawca żywności, ja zamawiam u Cater Group, można też dokonywac zakupów online, to duża wygoda :)
No i sprzęt, przystosowanie takiego samochodu lub zakup nowego to wysokie koszta, na portalach aukcyjnych mozna "złapać okazję".
 
Do góry