Skocz do zawartości

Witaj!

Zarejestruj się, aby dołączyć do jednej z największych polskich społeczności!

Zdjęcie
- - - - -

Otwarcie baru


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#1 ewciaplock177

ewciaplock177

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 25 August 2011 - 23:27

Witam
Chciałabym wraz z przyjaciółką otworzyć bar w Płocku, czy mógłby mi ktoś przybliżyć koszty otwarcia baru, wynajmu lokalu, kupna każdego sprzętu a także skąd pozyskiwać piwo i inne towary, całe zaopatrzenie baru.
Pozdrawiam, czekam na odpowiedzi.
  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna
smartgames

#2 eltroniks

eltroniks

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 78 postów

Napisano 20 September 2011 - 15:50

Taka działalność niesie niestety za sobą dość spore zapotrzebowanie na kapitał początkowy.
Koszt wynajęcia zależny jest od miejsca i wielkości.

Potrzebne sprzęty znajdziesz na allegro więc cenę sobie sama sprawdzisz.
Na alkohol i papierosy najpierw trzeba mieć koncesję, wcześniej obowiązkowa wizyta sanepidu.
A cały towar kupisz w miejscowych hurtowniach.

Kilkadziesiąt tysięcy trzeba mieć. Dokładnie nie da się powiedzieć ile, zależy od ciebie.
Ale już sam początkowy towar swoje będzie kosztował.
  • 0

#3 ewciaplock177

ewciaplock177

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 20 September 2011 - 23:38

Taka działalność niesie niestety za sobą dość spore zapotrzebowanie na kapitał początkowy.
Koszt wynajęcia zależny jest od miejsca i wielkości.

Potrzebne sprzęty znajdziesz na allegro więc cenę sobie sama sprawdzisz.
Na alkohol i papierosy najpierw trzeba mieć koncesję, wcześniej obowiązkowa wizyta sanepidu.
A cały towar kupisz w miejscowych hurtowniach.

Kilkadziesiąt tysięcy trzeba mieć. Dokładnie nie da się powiedzieć ile, zależy od ciebie.
Ale już sam początkowy towar swoje będzie kosztował.


Dzięki za informacje :-)
  • 0

#4 Daretzki

Daretzki

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 21 September 2011 - 07:43

Z lokalem koszty są różne, poszukaj u siebie w mieście różnych miejsc. Jako mieszkanka pewnie wiesz gdzie by taki bar najlepiej się sprawdził. Po sprzęt typu nalewaki do piwa odezwij się do przedstawicieli danej marki. Jak napisał Elektroniks towar z najbliższej hurtowni alko, prócz tego szkło do napojów itp.
  • 0

#5 monoton

monoton

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 258 postów

Napisano 21 September 2011 - 12:36

No tutaj jest duże pole do popisu. Bo to zalezy jak duzy lokal, co będzie serwowane, jaki wystrój itd.
  • 0

#6 noToFrugo

noToFrugo

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 38 postów

Napisano 26 June 2012 - 19:38

Czy ktoś wie ile metrów powinien mieć taki średniej wielkości bar?
  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#7 marina21_91

marina21_91

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 10 December 2012 - 21:19

Hmmm, otwarcie własnej restauracji / baru to ciężka orka, głównie na samym początku. ;) Wiem z własnego doświadczenia.
Koszt wynajmu oczywiście zależy od lokalizacji, miasta, my akurat mamy knajpę we Wrocławiu, bliżej centrum, więc też płacimy dosyć sporo, no ale opłaca się, chociaż na początku za różowo wcale nie było, ale myślę, że chyba każdy ma taki okres.
Jeżeli chodzi o wyposażenie lokalu w urządzenia gastronomiczne i cały park technologiczny, to myślę, że najlepiej skierować się do firmy, która wszystko od podstaw nam zrobi - od projektu, przez całościową wycenę, po realizację, montaż, serwis itd. My skorzystaliśmy z usług Tanake (http://www.tanake.com.pl/), bo sami na początku nic nie wiedzieliśmy o tym, i firma spisała się na medal, urządzenia wysokiej jakości, kuchnia rozplanowana z głową - każdemu polecę, bo nie dość, że zajęli się wszystkim (przynajmniej o tym nie musieliśmy myśleć), to wywiązali się z umowy doskonale. Teraz też jak jakieś drobne rzeczy musimy kupić, to kupujemy właśnie w ich sklepie internetowym.
Co do zaopatrzenia - to już trzeba popytać lokalnie, porównać ceny, popytać o opinie itd.
  • 0

#8 kamiliusz

kamiliusz

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 11 December 2012 - 07:54

Z doświadczenia wiem że sanepid potrafi zniszczyć wszystkie plany w zarodku, dlatego najpier bym się tam udał. Koszty początkowe po dekoracja lokalu (umeblowanie, bar, sanitariaty) do tego reklama i zaopatrzeniew alkohol... 50 tyś zł może starczy ;) No i koncesja na alkohol, chwile może potrwać zanim dostaniesz... o ile w ogóle dostaniesz

Z doświadczenia wiem że sanepid potrafi zniszczyć wszystkie plany w zarodku, dlatego najpier bym się tam udał. Koszty początkowe po dekoracja lokalu (umeblowanie, bar, sanitariaty) do tego reklama i zaopatrzeniew alkohol... 50 tyś zł może starczy ;) No i koncesja na alkohol, chwile może potrwać zanim dostaniesz... o ile w ogóle dostaniesz

Z doświadczenia wiem że sanepid potrafi zniszczyć wszystkie plany w zarodku, dlatego najpier bym się tam udał. Koszty początkowe po dekoracja lokalu (umeblowanie, bar, sanitariaty) do tego reklama i zaopatrzeniew alkohol... 50 tyś zł może starczy ;) No i koncesja na alkohol, chwile może potrwać zanim dostaniesz... o ile w ogóle dostaniesz
  • 0

#9 roseann

roseann

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 07 January 2013 - 17:06

Od pol roku jestem wlascicielka restauracji. Od dawna bylo to moim marzeniem, jednak przyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu,sprzetu, mebli itd.wybralam inna opcje..Przegladnelam kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow ;)
  • 0

#10 kamiliusz

kamiliusz

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 08 January 2013 - 09:38

Od pol roku jestem wlascicielka restauracji. Od dawna bylo to moim marzeniem, jednak przyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu,sprzetu, mebli itd.wybralam inna opcje..Przegladnelam kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow ;)


A jak to wyglądało finansowo ??? bo pewnie za darmo tego ta firma nie zrobiła
  • 0

#11 ramonaona

ramonaona

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 120 postów

Napisano 08 January 2013 - 14:49

Od pol roku jestem wlascicielka restauracji. Od dawna bylo to moim marzeniem, jednak przyznam sie, ze nie bardzo wiedzialam jak sie zebrac do jego realizacji. Zamiast szukania lokalu,sprzetu, mebli itd.wybralam inna opcje..Przegladnelam kilka portali zajmujacych sie sprzedaza firm i udalo mi sie natrafic na interesujaca mnie oferte. Lokal kupilam z calkowitym wyposazeniem, dodatkowo poprzedni wlasciciel pomogl mi w tych pierwszych dniach. Na pewno zaoszczedzilam wiele czasu i nerwow ;)


Ooo zaintrygowałaś mnie. Podziel się większą ilością szczegółów, nie bądź taka!:D Jak ci się interes kręci? W końcu to już pół roku, jest co świętować!
  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#12 roseann

roseann

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 07 February 2013 - 02:11

A jak to wyglądało finansowo ??? bo pewnie za darmo tego ta firma nie zrobiła


Odbywało się to bez pośredników (portal nie jest pośrednikiem), były to ogłoszenia prywatne. Znalazłam fajny portal ,przepatrzyłam interesującą mnie sekcje, czyli restauracje,bary. Kilka ofert mnie zaciekawiło i już bezpośrednio z włascicielami się kontaktowałam. Także płacisz tylko za firmę którą kupujesz.

Biznes się kręci, chociaż zazwyczaj to nie wiem jak się nazywam ;). Bardzo pomógł mi wcześniejszy własciciel. Bez niego pewnie "ogarnięcie" tych wszystkich formalności i innych papierkowych spraw zajęłoby mi dużo więcej czasu :)

Użytkownik roseann edytował ten post 07 February 2013 - 02:15

  • 0

#13 Guest_Kaja Metrowska_*

Guest_Kaja Metrowska_*
  • Goście

Napisano 01 February 2015 - 11:30

Podbijam pytanie. Mamy obecnie z mężem działkę nad jeziorem. Co jest lepsze? Mały hotel czy gastronomia? 


  • 0

#14 Neverdie

Neverdie

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 68 postów

Napisano 01 February 2015 - 14:01

Gastronomia ale jeśli będzie tam coś naprawdę dobrego , a nie kolejna knajpa gdzie tylko ludzie naprawdę tak głodni ze juz nie mogą wytrzymać i są gdzieś w pobliżu to przychodzą Wydrapane z telefonu :)
  • 0

#15 Guest_Infiner_*

Guest_Infiner_*
  • Goście

Napisano 02 February 2015 - 06:20

Gastronomia to bardzo ciężki kawałek chleba. Tak jak pisze tutaj kolega powyżej musi być to coś naprawdę dobrego szczególnie jeśli konkurencja jest spora.

Stawiałbym raczej na pensjonat. Musielibyście się zorientować czy Was na to stać. Na stronie: http://komercyjnepro...ty-pensjonatow/możesz sobie przejrzeć mniej więcej jakie są projekty. Jest to wyszukiwarka tak więc są i mniejsze obiekty. Możesz poprosić o wycenę. 


  • 0

#16 Michaska9

Michaska9

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 03 December 2015 - 08:41

Gastronomia ale jeśli będzie tam coś naprawdę dobrego , a nie kolejna knajpa gdzie tylko ludzie naprawdę tak głodni ze juz nie mogą wytrzymać i są gdzieś w pobliżu to przychodzą Wydrapane z telefonu :)

Gastronomia to dzisiaj takie pole do popisu! Tyle kuchni, stylów odżywiania, moda na bio, eko i fit... Tylko ktoś, kto nie ma zmysłu, może to dzisiaj zepsuć, otwierając kolejną pizzerię niby to we włoskim stylu, gdzie leci muzyka z radia, a menu do wystroju sali pasuje jak kwiatek do kożucha. Co do lokalu, to też żyjemy w bardzo sprzyjających czasach, wystarczy skołować jakąś starą furgonetkę, busa (czy jak to tam nazwać), zrobić food trucka albo kawiarnię rowerową... Taki lokal nie wymaga do tego wiele sprzętu, można wtedy zainwestować w nowy ekspres, grill, kuchenkę, wiele tego nie będzie. Zobaczcie na Venda.pl, jak tak podliczyć koszty np. wyposażenia śniadaniowego food trucka z kanapkami i kawą, to jest całkiem przystępnie.


  • 0

#17 karpatka_25

karpatka_25

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 04 December 2015 - 11:16

ale jak masz dużą konkurencję na rynku, albo rynek nie jest otwarty na nowe trendy (np. małe miasto) to raczej szanse na rozkwit firmy jest znikomy. pomimo genialnego pomyslo trzeba brac pod uwage lokalny rynek i istniejaca konkurencje. trzeba wpadowac sie w luke, na ktora bedzie popyt.


  • 0

#18 Jolanta Platonienko

Jolanta Platonienko

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 09 January 2016 - 14:49

Podbijam pytanie. Mamy obecnie z mężem działkę nad jeziorem. Co jest lepsze? Mały hotel czy gastronomia? 

uważam, że lepsza jest gastronomia, np. sala bankietowa na imprezy okolicznościowe. Pewny zysk, a nie czekanie czy ktoś przyjdzie...


  • 0

#19 Beatlle

Beatlle

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów

Napisano 13 January 2016 - 11:02

Faktycznie co do lokalu to ceny będą różne w zależności od miasta. Jeśli chodzi o sprzęt to możesz sobie łatwo policzyć patrząc na ceny w hurtowniach.


  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#20 mrozo1234

mrozo1234

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 07 July 2016 - 10:15

Teraz idzie moda na slow food i food trucki, lokal to nie jest dobre rozwiązanie dla kogoś kto chce zaczynac od zera.

Gastronomia to ciagłe wyzwania, na początek proponuję rozwiązanie z samochodem przystosowanym do sprzedaży np: pysznych kanapek lub bugerów własnej roboty :)

W niektórych miastach sa cykliczne spotkania takich wozów to dobra reklama. Mam food trucka z frytkami i pieczonymi ziemniaczkami obrót jest dość wysoki ale dużo wydaje na promocję. Coś za coś :)

Połowa sukcesu to dobry dostawca żywności, ja zamawiam u Cater Group, można też dokonywac zakupów online, to duża wygoda :)

No i sprzęt, przystosowanie takiego samochodu lub zakup nowego to wysokie koszta, na portalach aukcyjnych mozna "złapać okazję".


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0