Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Duchy - prawda czy fikcja?

80 odpowiedzi w tym temacie

#1 SirBeton

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 371 postów

Napisano 05 sierpień 2011 - 13:13

Można wierzyć lub nie, ale ja wierzę...
Sa to zdjęcia robione nie przez photoshopa, lecz spontaniczne foty, na których uwiecznione zostały postacie zmarłych juz osób...

Ten koleś, japończyk, co po lewej stronie jest zjawa, gdy zobaczył to zdjęcie zmarł na zawał serca... Możecie mi nie wierzyć, ale to wyczytał z relacji świadków :)

Jest jeszcze wiele zdjęć, filmów, sesji EVP. Prosiłbym Was o wrzucenie na posta tych oto rzeczy, aby sie podzielić spostrzerzeniami :)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: 1029525-mobphone.jpg
  • Załączona grafika: wtc_1pltekstykormakgaleriewtcface3.jpg
  • Załączona grafika: duchy.png
  • Załączona grafika: duchy.jpg
  • Załączona grafika: duchy.jpg
  • Załączona grafika: duch.jpg
  • Załączona grafika: strona_2.jpg
  • Załączona grafika: 4.jpg

Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest.
Miłość nie zazdrości,
nie szuka poklasku,
nie unosi się pychą;
nie dopuszcza się bezwstydu,
nie szuka swego,
nie unosi się gniewem,
nie pamięta złego;
nie cieszy się z niesprawiedliwości,
lecz współweseli się z prawdą.
Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 05 sierpień 2011 - 13:19

mnie się osobiście nie wydaje, żeby te zdjęcia były prawdziwe. w duchy nie wiem czy wierze ale w te zdjęcia na pewno nie :)
Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził... Za to urodził się taki, co nikomu nie dogodzi i to właśnie JA :)

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :
- będzie miał sens, to wezmę go pod uwagę
- będzie głupi, bądź będzie wynikać z twojej desperacji, to udam, że nigdy go nie przeczytałem
- będzie mądry, to wtedy może uda Ci się zmienić moje poglądy.

Nacjonalista

#3 Kingo

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 110 postów

Napisano 05 sierpień 2011 - 13:24

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 05 sierpień 2011 - 13:19 napisał

mnie się osobiście nie wydaje, żeby te zdjęcia były prawdziwe. w duchy nie wiem czy wierze ale w te zdjęcia na pewno nie :)
heh.. zgadzam się... ;)
sama chyba jeszcze mam zdjęcie jak bym to ja była duchem...
A żyje i zjawą nie jestem.Chyba. ;D

Jeśli chcesz żyć szczęśliwie, nie przejmuj się wszyscy mają Cię za głupca.

Bądź sobą !

Życie jest zbyt piękne, by udawać kogoś, kim się nie jest.

#4 Mayte

AlienumMundi

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1006 postów

Napisano 12 sierpień 2011 - 17:05

No według mnie zdjęcia nie są prawdziwe. Sam wierzę w nie ale jakbym zobaczył takie zdjęcia i bym był niedowiarkiem to wyśmiałbym daną osobę za naiwniactwo.
Co do duchów, miałem raz taka sytuacje będąc dzieckiem, że oglądam razem z dziadkiem program w telewizji, nagle bam duży puchar do piwa z grubego szkła, rozpada się na miliony części. Wieczorem dowiedzieliśmy się z dziadkiem, że właśnie w tedy umarła jego dobra znajoma, z którą znał się ponad 50lat.

Może kufel pękł od jakiś zawirowań atmosferycznych? Lub ze starości? Ale w końcu wokół niego stało jeszcze 5 takich samych z tej samej fabryki i serii, jeszcze z czasów komuny.

ps. żeby nie było, że mi się przyśniło(bo jako, że to było gdy byłem dzieckiem to pewnie ubzdurałem to sobie) dziadek do dziś dzień pamięta ta sytuacje i nie raz opowiada o niej ciekawym dlaczego w kolekcji ma tylko 5,a nie 6 kufli.
Nie którzy używają słów, by ukryć własne myśli Volter
Ten, kto się boi, jest niewolnikiem. Seneka

Bo demokracja nie oznacza wolności tylko coś co jest namiastką jej, ponieważ i tak władza robi to co im się podoba. A ludzie nie patrząc na nic i tak wybiorą tych samych szczekaczy.

Najprawdopodobniej najlepszy program partnerski w internecie
Otrzymaj bonus do 1000 PLN ze swojego serwisu i Zarabiaj na swojej stronie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Każdy mój post jest tylko moim osobistym strzępkiem odczuć i wrażeń.

Mój blog: http://alienummundi.wordpress.com/

#5 Domination.

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 13:15

Hahaha. :mruga:
A mam takie pytanie, wierzysz w Boga? Jeśli wierzysz w Boga, to normalne, że wierzysz w takie zdjęcia.
Jeśli dałbyś mi jakiekolwiek zdjęcie, mogę Ci na nim dorobić "prawdziwego" ducha. W zdjęcia się nie wierzy. Osobiście nie wierzę w Boga, można powiedzieć, że jestem kimś pomiędzy ateistką a agnostyczką. A to dlatego, że jestem w 100% pewna nieobecności Boga, ale mam wątpliwości co do życia po śmierci. Nikt nie jest w stanie podać dowodów na ich istnienie, dlatego to się nazywa wiara. Nie zobaczyłam - nie jestem pewna. Tak w sumie kieruje się większość ludzi.
Zazdroszczę tym, którzy przeżyli śmierć kliniczną i wiedzą już co jest po tamtej stronie. Ich opowieści są niby wiarygodne, ale cóż, żeby w coś uwierzyć musielibyśmy zobaczyć to na własne oczy.;)

Zobacz TO.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 14:58

Wyświetl postUżytkownik Domination. dnia 13 sierpień 2011 - 13:15 napisał

Hahaha. :mruga:
A mam takie pytanie, wierzysz w Boga? Jeśli wierzysz w Boga, to normalne, że wierzysz w takie zdjęcia.
Jeśli dałbyś mi jakiekolwiek zdjęcie, mogę Ci na nim dorobić "prawdziwego" ducha. W zdjęcia się nie wierzy. Osobiście nie wierzę w Boga, można powiedzieć, że jestem kimś pomiędzy ateistką a agnostyczką. A to dlatego, że jestem w 100% pewna nieobecności Boga, ale mam wątpliwości co do życia po śmierci. Nikt nie jest w stanie podać dowodów na ich istnienie, dlatego to się nazywa wiara. Nie zobaczyłam - nie jestem pewna. Tak w sumie kieruje się większość ludzi.
Zazdroszczę tym, którzy przeżyli śmierć kliniczną i wiedzą już co jest po tamtej stronie. Ich opowieści są niby wiarygodne, ale cóż, żeby w coś uwierzyć musielibyśmy zobaczyć to na własne oczy.;)

Zobacz TO.

twoja opinia kłuci się sama ze sobą. jeśli wierzysz w życie po śmierci to jakim cudem możesz być w 100 % pewna że bóg nie istnieje? jak możesz być tego pewna skoro wierzysz w opowiadania o śmierci klinicznej? a.. i jeszcze jedno - to, że ktoś wierzy w boga to automatycznie wierzy w duszę a nie w duchy ( chociaż to jest pokrewne ) i na pewno nie ma to nic do wiary w zdjęcia, które ktoś mógł sobie przerobić. pozdrawiam, macan ;)
Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził... Za to urodził się taki, co nikomu nie dogodzi i to właśnie JA :)

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :
- będzie głupi, bądź będzie wynikać z twojej desperacji, to udam, że nigdy go nie przeczytałem

Nacjonalista

#7 Domination.

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 20:06

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 13 sierpień 2011 - 14:58 napisał

jeśli wierzysz w życie po śmierci to jakim cudem możesz być w 100 % pewna że bóg nie istnieje?
Jestem tak samo pewna, tak jak jest pewny katolik istnienia Boga.

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 13 sierpień 2011 - 14:58 napisał

jak możesz być tego pewna skoro wierzysz w opowiadania o śmierci klinicznej?
Nie napisałam, że wierzę.

#8 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 20:43

Wyświetl postUżytkownik Domination. dnia 13 sierpień 2011 - 20:06 napisał

Nie napisałam, że wierzę.

a to?

Wyświetl postUżytkownik Domination. dnia 13 sierpień 2011 - 13:15 napisał

ale mam wątpliwości co do życia po śmierci. Nikt nie jest w stanie podać dowodów na ich istnienie, dlatego to się nazywa wiara. Nie zobaczyłam - nie jestem pewna. Tak w sumie kieruje się większość ludzi.

Zobacz TO.

jeśli masz wątpliwości i nie jesteś pewna to choć trochę w to wierzysz na pewno ;) a nie da się wierzyś w życie po śmierci bez wiary w Boga.. ( to znaczy, teoretycznie się da, ale jeśli się nad tym zastanowisz to to jest bez sensu )

Użytkownik 9macan5 edytował ten post 13 sierpień 2011 - 20:43

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :

Nacjonalista

#9 Domination.

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 20:45

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 13 sierpień 2011 - 20:43 napisał

jeśli masz wątpliwości i nie jesteś pewna to choć trochę w to wierzysz na pewno ;) a nie da się wierzyś w życie po śmierci bez wiary w Boga.. ( to znaczy, teoretycznie się da, ale jeśli się nad tym zastanowisz to to jest bez sensu )

Jeśli istnieje życie po śmierci Bóg wcale nie musi istnieć. :D

#10 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 20:55

Wyświetl postUżytkownik Domination. dnia 13 sierpień 2011 - 20:45 napisał

Jeśli istnieje życie po śmierci Bóg wcale nie musi istnieć. :D

więc mam do ciebie 2 pytania : czy wierzysz w duchy i czy wierzysz w duszę?

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :

Nacjonalista

#11 Domination.

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 21:04

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 13 sierpień 2011 - 20:55 napisał

więc mam do ciebie 2 pytania : czy wierzysz w duchy i czy wierzysz w duszę?

Wierzę od kiedy zmarła moja babcia. Jednak co ma dusza człowieka wspólnego z Bogiem? Owszem, są opowieści w Biblii o tym, że po śmierci dusza ma sąd ostateczny itd itd... W nie nie wierzę. Nie wierzę w nic co jest wspólnego z Bogiem, Szatanem etc. ;]

#12 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 21:30

Wyświetl postUżytkownik Domination. dnia 13 sierpień 2011 - 21:04 napisał

Wierzę od kiedy zmarła moja babcia. Jednak co ma dusza człowieka wspólnego z Bogiem? Owszem, są opowieści w Biblii o tym, że po śmierci dusza ma sąd ostateczny itd itd... W nie nie wierzę. Nie wierzę w nic co jest wspólnego z Bogiem, Szatanem etc. ;]
tylko że jeśli wierzysz i w duszę i w duchy to chyba wiesz, że duchy są na ziemi, a dusza w zupełnie innym wymiarze.. są to dwie różne rzeczy, lecz z pozoru są takie same. a tego nie można wytłumaczyć nie wprowadzając do całości obrazu Boga i szatana oczywiście. hmm.. wielki wybuch powstał z niczego.. jak?? a czy nie wpadłaś na to, że parę istot w wymiarze duchownym, cholernie inteligentnych i nieśmiertelnych istot stworzyło materię i zainicjowało wielki wybuch a za pośrednictwem tego powstaliśmy my? no tak.. tylko tutaj upada ta teoria, że my trafiamy do " nieba " czy też stajemy się duchami, ponieważ wtedy dusze to byłyby tylko te istoty a duchy to musiałyby być inne istoty, kierowane przez " szatana " aby móc wkraść się do naszego świata i za jego pomocą ( a dokładniej naszą wiedzą połączoną z materią ) obrócić się przeciwko duszom ?

- heh, zresztą co ja piszę ;P ?? nieważne, w każdym razie wydaje mi się, że musiała być osoba, która stworzyła to wszystko. samo nic się nie stworzy, a wymiar duchowny mógł istnieć od zawsze ;] gorzej z materią..

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :

Nacjonalista

#13 Domination.

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 21:37

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 13 sierpień 2011 - 21:30 napisał

tylko że jeśli wierzysz i w duszę i w duchy to chyba wiesz, że duchy są na ziemi, a dusza w zupełnie innym wymiarze.. są to dwie różne rzeczy, lecz z pozoru są takie same. a tego nie można wytłumaczyć nie wprowadzając do całości obrazu Boga i szatana oczywiście. hmm.. wielki wybuch powstał z niczego.. jak?? a czy nie wpadłaś na to, że parę istot w wymiarze duchownym, cholernie inteligentnych i nieśmiertelnych istot stworzyło materię i zainicjowało wielki wybuch a za pośrednictwem tego powstaliśmy my? no tak.. tylko tutaj upada ta teoria, że my trafiamy do " nieba " czy też stajemy się duchami, ponieważ wtedy dusze to byłyby tylko te istoty a duchy to musiałyby być inne istoty, kierowane przez " szatana " aby móc wkraść się do naszego świata i za jego pomocą ( a dokładniej naszą wiedzą połączoną z materią ) obrócić się przeciwko duszom ?

- heh, zresztą co ja piszę ;P ?? nieważne, w każdym razie wydaje mi się, że musiała być osoba, która stworzyła to wszystko. samo nic się nie stworzy, a wymiar duchowny mógł istnieć od zawsze ;] gorzej z materią..

Ok, rozumiem, że wierzysz w Boga :) Ja natomiast nie i nie ma co na ten temat dyskutować, ponieważ to jest kwestia wyboru każdego człowieka.
Ja wierzę w duszę człowieka, czyli nieśmiertelne życie poza ciałem. Wierzę w to, że dusze się błąkają gdzieś w naszym świecie. Nie umiem opisać Ci konkretnie wszystkiego naukowo, bo to coś więcej niż odkrył człowiek. Rozkminając nad tym do niczego nie dojdę, wszystkiego się przekonamy po naszej śmierci.:D

#14 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 13 sierpień 2011 - 21:49

Wyświetl postUżytkownik Domination. dnia 13 sierpień 2011 - 21:37 napisał

Ok, rozumiem, że wierzysz w Boga :) Ja natomiast nie i nie ma co na ten temat dyskutować, ponieważ to jest kwestia wyboru każdego człowieka.
Ja wierzę w duszę człowieka, czyli nieśmiertelne życie poza ciałem. Wierzę w to, że dusze się błąkają gdzieś w naszym świecie. Nie umiem opisać Ci konkretnie wszystkiego naukowo, bo to coś więcej niż odkrył człowiek. Rozkminając nad tym do niczego nie dojdę, wszystkiego się przekonamy po naszej śmierci.:D

no i się zgadzamy całkowicie ( przynajmniej w ost. zdaniu i w tym, że niema co dyskutować nad istnieniem Boga.. tak w ogóle to nie wiem po co zacząłem ten temat poruszać.. ) natomiast co do zdjęć, uważam że są fałszywe i tyle :]

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :

Nacjonalista

#15 SirBeton

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 371 postów

Napisano 16 sierpień 2011 - 14:42

Czas nas osądzi.... BB)
Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest.
Miłość nie zazdrości,
nie szuka poklasku,
nie unosi się pychą;
nie dopuszcza się bezwstydu,
nie szuka swego,
nie unosi się gniewem,
nie pamięta złego;
nie cieszy się z niesprawiedliwości,
lecz współweseli się z prawdą.
Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma.

#16 Kingo

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 110 postów

Napisano 21 sierpień 2011 - 10:23

9macan5 i Domination. rozmawiacie o Bogu czy o duchach. To po pierwsze . Po drugie wiara w Boga nie zaprzecza wierze w duchy.
Powiem tak jestem katoliczką, i chodzę na religię. Może wierze w duchy może nie. Nie widziałam nie wiem .

Kiedyś z ciekawości spytaliśmy się katechetki co myśli o duchach stwierdziła że istnieją. Pytaliśmy w szkole jeszcze innych nauczycieli na ten temat co o tym sądzą stwierdzili podobnie.
Uważam że sprawa duchów nie powinna nas dotyczyć, jesteśmy tylko ludźmi a to co się dzieje po śmierci to każdy zobaczy w swoim czasie.

A co do zdjęć i i tak myślę że są nie prawdziwe ;D

Użytkownik Kingo edytował ten post 21 sierpień 2011 - 10:27

Bądź sobą !

#17 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 21 sierpień 2011 - 11:45

Wyświetl postUżytkownik Kingo dnia 21 sierpień 2011 - 10:23 napisał

9macan5 i Domination. rozmawiacie o Bogu czy o duchach. To po pierwsze . Po drugie wiara w Boga nie zaprzecza wierze w duchy.
Powiem tak jestem katoliczką, i chodzę na religię. Może wierze w duchy może nie. Nie widziałam nie wiem .

Kiedyś z ciekawości spytaliśmy się katechetki co myśli o duchach stwierdziła że istnieją. Pytaliśmy w szkole jeszcze innych nauczycieli na ten temat co o tym sądzą stwierdzili podobnie.
Uważam że sprawa duchów nie powinna nas dotyczyć, jesteśmy tylko ludźmi a to co się dzieje po śmierci to każdy zobaczy w swoim czasie.

A co do zdjęć i i tak myślę że są nie prawdziwe ;D

jakbyś umiała czytać ze zrozumieniem to po moim ostatnim poście pierwszego pytania byś nie zadała.. co do " po drugie ", to wiara w Boga wymusza istnienie duchów, więc nie dziwne, że katechetka tak Ci odpowiedziała. czytaj posty, wszystko co tutaj napisałaś było wyjaśnione we wcześniejszych wypowiedziach.

Użytkownik 9macan5 edytował ten post 21 sierpień 2011 - 11:46

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :

Nacjonalista

#18 Kingo

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 110 postów

Napisano 21 sierpień 2011 - 13:26

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 21 sierpień 2011 - 11:45 napisał

jakbyś umiała czytać ze zrozumieniem to po moim ostatnim poście pierwszego pytania byś nie zadała.. co do " po drugie ", to wiara w Boga wymusza istnienie duchów, więc nie dziwne, że katechetka tak Ci odpowiedziała. czytaj posty, wszystko co tutaj napisałaś było wyjaśnione we wcześniejszych wypowiedziach.

Tu się z tobą nie zgodzę geniuszu. Wiara w Boga nie wymusza istnienia duchów.

I jeśli można to skończmy ten temat o Bogu bo to nic nie ma wspólnego z postem "Dychy - prawda czy fikcja " ok?

Bądź sobą !

#19 9macan5

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 21 sierpień 2011 - 14:15

Wyświetl postUżytkownik Kingo dnia 21 sierpień 2011 - 13:26 napisał

Tu się z tobą nie zgodzę geniuszu. Wiara w Boga nie wymusza istnienia duchów.

I jeśli można to skończmy ten temat o Bogu bo to nic nie ma wspólnego z postem "Dychy - prawda czy fikcja " ok?

jeśli wierzysz w Boga, wierzysz w szatana i demony, a także w anioły i duszę ludzką po śmierci, a więc w duchy. co do skończenia tematu, to my właśnie dyskutujemy o duchach. jak wcześniej napisałem duchy istnieją ponieważ istnieje Bóg nie da się odseparować tych dwóch nazwijmy to " zagadnień "

nikogo nie ignoruję

Jeśli twój argument :

Nacjonalista

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Kingo

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 110 postów

Napisano 21 sierpień 2011 - 15:37

Wyświetl postUżytkownik 9macan5 dnia 21 sierpień 2011 - 14:15 napisał

jeśli wierzysz w Boga, wierzysz w szatana i demony, a także w anioły i duszę ludzką po śmierci, a więc w duchy. co do skończenia tematu, to my właśnie dyskutujemy o duchach. jak wcześniej napisałem duchy istnieją ponieważ istnieje Bóg nie da się odseparować tych dwóch nazwijmy to " zagadnień "

Ok zgodze się. Duch Św, itd.
A kto powiedział że szatan, demon, anioł czy dusza ludzka po śmierci ma coś wspólnego z duchem. Duch to zjawa...

Użytkownik Kingo edytował ten post 21 sierpień 2011 - 15:41

Bądź sobą !

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych