Użytkownik 9macan5 dnia 13 sierpień 2011 - 21:30 napisał
tylko że jeśli wierzysz i w duszę i w duchy to chyba wiesz, że duchy są na ziemi, a dusza w zupełnie innym wymiarze.. są to dwie różne rzeczy, lecz z pozoru są takie same. a tego nie można wytłumaczyć nie wprowadzając do całości obrazu Boga i szatana oczywiście. hmm.. wielki wybuch powstał z niczego.. jak?? a czy nie wpadłaś na to, że parę istot w wymiarze duchownym, cholernie inteligentnych i nieśmiertelnych istot stworzyło materię i zainicjowało wielki wybuch a za pośrednictwem tego powstaliśmy my? no tak.. tylko tutaj upada ta teoria, że my trafiamy do " nieba " czy też stajemy się duchami, ponieważ wtedy dusze to byłyby tylko te istoty a duchy to musiałyby być inne istoty, kierowane przez " szatana " aby móc wkraść się do naszego świata i za jego pomocą ( a dokładniej naszą wiedzą połączoną z materią ) obrócić się przeciwko duszom ?
- heh, zresztą co ja piszę ;P ?? nieważne, w każdym razie wydaje mi się, że musiała być osoba, która stworzyła to wszystko. samo nic się nie stworzy, a wymiar duchowny mógł istnieć od zawsze ;] gorzej z materią..
Ok, rozumiem, że wierzysz w Boga

Ja natomiast nie i nie ma co na ten temat dyskutować, ponieważ to jest kwestia wyboru każdego człowieka.
Ja wierzę w duszę człowieka, czyli nieśmiertelne życie poza ciałem. Wierzę w to, że dusze się błąkają gdzieś w naszym świecie. Nie umiem opisać Ci konkretnie wszystkiego naukowo, bo to coś więcej niż odkrył człowiek. Rozkminając nad tym do niczego nie dojdę, wszystkiego się przekonamy po naszej śmierci.