Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

religia

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 allimak

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 04 sierpień 2011 - 20:30

Witam mam problem czy jest jakis cennik dotyczący opłat koscielnych? chodzi mi konkretnie o opłate za udzielenie slubu?dałam juz co łaska (100zł) zapłaciłam koscielnego (50zl)i oprganiste(150zl) ozdabianie koscioła w moim interesie a ksiadz zazyczyl odemnie 400zł+70zl za swicę!czy to jest OK ,czy moze jest taka opłata a my niewiemy? prosze o pomoc pozdrawiam allimak!:)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 colas

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 16 sierpień 2011 - 15:12

Wyświetl postUżytkownik allimak dnia 04 sierpień 2011 - 20:30 napisał

Witam mam problem czy jest jakis cennik dotyczący opłat koscielnych? chodzi mi konkretnie o opłate za udzielenie slubu?dałam juz co łaska (100zł) zapłaciłam koscielnego (50zl)i oprganiste(150zl) ozdabianie koscioła w moim interesie a ksiadz zazyczyl odemnie 400zł+70zl za swicę!czy to jest OK ,czy moze jest taka opłata a my niewiemy? prosze o pomoc pozdrawiam allimak!:)

Formalnie cenników nie ma. Nieformalnie można powiedzieć, że są jeśli mamy do czynienia z sytuacją jak słyszymy od księdza konkretne stawki i nie mamy pozostawionej dobrowolności. Prawda jest taka, że wszystko zależy od zwyczajów przyjętych i praktykowanych w poszczególnych parafiach. Najlepiej dowiedzieć się od ludzi z tych parafii jakie są zwyczaje zanim pójdzie się do kancelarii - można uniknąć zaskoczenia :) Sporo ostatnio w sieci jest na ten temat, powstały nawet portale z "cennikami" jak np. http://colaska.info

#3 mariola7777

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 21 wrzesień 2011 - 05:39

http://[link uznawany za spam, oczekujący na usunięcie - jeśli chcesz przyspieszyć proces - użyj opcji raport]/site/news048 byłam na fajnej stronie odwiedzcie warto a co do opłat za obrzędy religijne nie ma takich stawek to my nauczyliśmy ich że mamy im dawać

Najpopularniejsze frazy z tematu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych