Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Jak podłączyć laptopa do neostrady przez WiFi livebox

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 xCriSox

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 28 lipiec 2011 - 21:02

Witam mam problem z podłączeniem się do neostrady przez WiFi (livebox). Miałem laptopa podłączonego wcześniej i wszystko fajnie śmigało,zabrałem go na wakacje wróciłem do domu i nie mam internetu przez WiFi.Wyskakuje mi cały czas trwa identyfikowanie i brak dostępu do sieci. Proszę o pomoc.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Cris223

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 29 lipiec 2011 - 09:04

Na początek musisz ustalić czy to wina laptopa czy liveboxa. Jeśli liveboxa to spróbuj naprawić to poprzez panel sterowania liveboxa (192.168.1) . czasem pomaga też restart. Jak nic nie pomaga najlepiej zadzwonić na ich infolinię. Pozostaje jeszcze reinstalacja.
Jeśli to wina laptopa to najszybszym sposobem jest format całego kompa bo dojście do tego co powoduje problem czasem może być niemożliwe lub bardzo czasochłonne.

To tylko garść wskazówek z mojej strony i nie gwarantuję że rozwiążą twój problem. Swego czasu też miałem liveboxa i podobne problemy.
Życzę ci powodzenia w rozwiązaniu problemu.

#3 xCriSox

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 29 lipiec 2011 - 09:19

Jak łącze się z internetem wyskakuje mi Ten komputer ma ograniczoną łączność z neostrada_xxxx .Windows 7. Chodzi też oto że kiedyś mi wyskakiwało sieć domowa a teraz niezidentyfikowana.A teraz to tak mniej więcej wygląda zamiast tej ławki był domek.Nie znam się na tym zabardzo więc proszę o pomoc.Kiedyś zamiast tej ławeczki miałem domek i sieć domowa a nie ławeczka i sieć niezidentyfikowana.Jestem w tym zielony więc proszę o pomoc.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: Bez tytułu.jpg

Użytkownik xCriSox edytował ten post 29 lipiec 2011 - 09:32

#4 Gressil

moje chore ego

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3241 postów

Napisano 29 lipiec 2011 - 18:14

Livebox używa DHCP czy wszystko w lapku wklepujesz ręcznie ?

Kłótnia w internecie jest jak udział w paraolimpiadzie. Nawet jeśli wygrasz – i tak jesteś upośledzony.

#5 Cris223

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 12:17

W twojej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jeśli nie pragniesz stracić nad tym kilkunastu godzin wydaje się być kontakt z pomocą techniczną tp. Sam miałem wczoraj problem z modemem NETI i w ciągu 20 min z pomocą obsługi klienta udało się rozwiązać problem.Jeśli natomiast wolisz grzebać w tym samemu to ze swojej strony możesz zrobić następujące rzeczy:

1.Przetestuj połączenie z liveboxem na innym komputerze,spróbuj też podłączyć laptopa przez kabel do liveboxa.(jeśli możesz).

2.Usuń z laptopa programy do liveboxa od tp(jeśli zainstalowałeś) i skonfiguruj sieć ręcznie.

3.Zrestartuj lub jeśli restart nie pomaga zresetuj liveboxa i zainstaluj od początku na laptopie lub skonfiguruj ręcznie.(Nie orientuje się czy po resecie trzeba od nowa konfigurować połączenie podając dane usługi klienta tp jak jest to wymagane przy pierwszej instalacji i aktywacji usługi)

4.Sprawdź ustawienia konfiguracji liveboxa wpisując w przeglądarce 192.168.1(być może tam znajduje się problem domyślnie login admin hasło admin)

5.Jeśli nadal występuje problem z siecią zadzwoń do pomocy technicznej tp.(Być może doradzą coś więcej w kwesti konfiguracji lub wymienią ci liveboxa. Na pewno pomogą lepiej niż ja.)

6.Rozwiązanie ekstremalne będące ostatecznością*(po którym jeśli coś niedziała to działać raczej nie bedzie nigdy nie musiałem tego robić)
Całkowity format komputera i instalacja od podstaw systemu oraz przywrócenie ustawień fabrycznych w liveboxie wraz z konfiguracją sieci.(Po tym nie ma prawa coś niedziałać ponieważ wszystkie możliwe błedy w konfiguracji systemu i urządzenia zostały usunięte)
Powodzenia :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 xCriSox

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 01 sierpień 2011 - 21:11

Miałem podłączonego przez WiFi netbooka Acer i Laptopa Toshiba obydwa ładnie śmigały teraz żaden.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#7 Cris223

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 02 sierpień 2011 - 08:04

Mam dla ciebie dwie wiadomości dobrą i złą. Dobra to ta, że jeśli żadne z twoich urządzeń nie może połączyć się z siecią a proces łączenia zatrzymuje się na identyfikowaniu sieci to możesz odpuścić sobie grzebanie na laptopach bo wszystkiemu winny jest livebox, a twoje urządzenia są w porządku. A teraz ta zła. Jeśli odłączenie liveboxa od zasilania nie pomaga oraz reset urządzenia także to może oznaczać jakąś bliżej nieokreśloną usterkę techniczną liveboxa. (Problemy z identyfikacją sieci takie jak twój występują dość często także u mnie, ale jeśli restart oraz reset nie rozwiązuje problemu to co można jeszcze zrobić skoro winny jest tylko livebox a on posiada tylko dwa przyciski reset i reg.Pozostaje tylko udać się do serwisu.)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych