Skocz do zawarto¶ci

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w ca³kiem odmienny sposób. Inspiracje ka¿dego dnia...

- - - - -

Problem - d³onie dermatolog (Temat zatwierdzony przez specjalistê)

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 lutalica

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 4 postów

Napisano 19 lipiec 2011 - 17:06

Witam!
Mojej mamie z d³oni schodzi skora, jest to bolesne, swêdzi j±, a nawet boli. D³onie s± wysuszone, problem ten ma co jaki¶ czas(ok 2 x na rok), dermatolog przepisa³ jej Lorinden A, Flucinar N.
Mo¿e Wy znacie na to sposób? Za³±czona grafika: DSC01374.JPG

Kasia R.

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • P³eæKobieta

Gliwice dentysta

#2 syrcia Odpowied¼ specjalisty

Lekarz - specjalista

• Specjalista
  • 139 postów

Napisano 22 pa¼dziernik 2011 - 13:58

Do ustalenia właściwej przyczyny dolegliwości konieczne jest dokładne zebranie wywiadu chorobowego, w tym czy masz częsty kontakt z chemikaliami, czy jesteś alergikiem, a może masz w rodzinie występuje atopia.
Przepisane preparaty mają podobny mechanizm działania, dlatego wydaje się, że z jednego można zrezygnować. Ze względu na widoczne mikrourazy konieczne jest stosowanie preparatów nawilżająco-natłuszczających.
Jeżeli zdjęcie zostało wykonane po kilku dniach stosowania zaordynowanych preparatów, wskazana jest wizyta kontrolna u lekarza w cel modyfikacji leczenia.

#3 melodia

Guru

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 23:37

Jeśli to jest egzema, to może pomóc przemywanie płynem z łubinu. Kwiaty łubinu ( tego co rosnie na polu, nie ogrodowy) zalej czystym spirytusem i odstaw w ciemne miejsce. Kilku osobom pomogło, a jest to przepis od zakonników. Trzeba unikać tego co uczula, moze to byc proszek, mydło, krem do rąk.

U¿ytkownik melodia edytowa³ ten post 22 lipiec 2011 - 23:46

#4 lutalica

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 4 postów

Napisano 23 lipiec 2011 - 15:50

aha dziekuje bardzo :)

#5 tataritka

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 4 postów

Napisano 19 pa¼dziernik 2011 - 23:10

natłuszczaj i regeneruj najlepiej emolienty. Całkiem możliwe,że to przez kontakt z jakąś drażniąca substancją w pracy lub w domu.Musisz odbudować barierę hydro-lipidową

Kasia R.

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • P³eæKobieta

#6 ¶liwka_33

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 12 postów

Napisano 28 pa¼dziernik 2011 - 20:36

A nie jest to czasem grzybica..? Nie wiem, widziałam podobne objawy na stopach i była to ewidentnie grzybica (ale nie jestem lekarzem, więc się nie będę mądrzyć). Jeśli to grzybica, to polecam krem przeciwgrzybiczy aptecznej firmy oliprox.

#7 awanturnica

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 2 postów

Napisano 31 pa¼dziernik 2011 - 23:21

Nie traćcie majątku, nerwów i czasu na te leki na receptę. Wypróbowałam na sobie prawie wszystkie z wymienionych i zaraz wszystko od nowa.
We wrześniu kupiłam w aptece bez recepty lakier Oliprox. Zachęcona poprawą dokupiłam krem tej samej firmy. Lakier nakładam na paznokcie a kremem smaruję całe stopki- żaden inny preparat-nawet te na które poszło pół wypłaty nie dał mi takich rezultatów. Opakowania są niewielkie ale preparaty są wydajne i na prawdę warto :)

#8 Gimer

Bywalec

• U¿ytkownicy
  • Pip
  • 142 postów

Napisano 05 grudzieñ 2011 - 22:05

Oliprox to na grzybicę . A tu chodzi o egzemę. Mam to samo tylko na zewnętrznej stronie i w mniejszej ilości

U¿ytkownik Gimer edytowa³ ten post 05 grudzieñ 2011 - 22:06

Ob³uda to dobry przyjaciel lecz na krótk± metê.

Kasia R.

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • P³eæKobieta

#9 koci

Bywalec

• U¿ytkownicy
  • Pip
  • 60 postów

Napisano 15 kwiecieñ 2012 - 21:48

Jak jesteś z Warszawy to mogę Ci polecić świetną dermatolog - dr Końca z demeter

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 1

0 u¿ytkowników, 1 go¶ci, 0 anonimowych