Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Warn

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jendrula

Wyjadacz

• Redaktor
  • PipPipPip
  • 314 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 19:48

Tak wiem, co można przypuszczać po przeczytaniu tytułu. Jakiś głupek łamiący regulamin dostał w końcu warna i teraz zadręcza modów prośbami o usunięcie. :D Ale to nie tak. Otóż miałem kiedyś problem ze stroną wirtualna polska. Chodziło chyba o usuwanie ciasteczek, czy coś takiego. Zamieściłem więc temat w dziale Komputery, internet, technika. Wybrałem odpowiedni poddział z nadzieją na pomoc. LINK DO TEMATU Zły dział - warn i zamknięcie. No fajnie. :) Ostatecznie pomoc otrzymałem w innym dziale. LINK DO TEMATU Tylko się pytam jaki był sens tego warna? Gdybym zakładał tematy na prawo i lewo w losowych działach, to rozumiem. Opamiętaj się człowieku! Ale kiedy byłem dobrej mysli i naprawdę uważałem ten dział za odpowiedni to wystarczyło chyba napisać gdzie powinno to być umieszczone i zamknąć temat! Wiele użytkowników zakłada tematy nie tam gdzie trzeba, z czym się spotykałem, i jakoś nic. Ja wiem, trochę późno się obudziłem. No ale "wycierpiałem" swoje z tym warnem. Co mogę (lub wy :D) zrobić? Być może warn jest słuszny i ma zostać? Tego nie wiem.

Przecież wiesz, ^

że mnie lubisz! |

Klikaj! |

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 19:52

Cytat

Co mogę (lub wy :D) zrobić?

Nie tworzyć idiotycznych tematów.
Twój warn jest z roku 2009. Czy naprawdę tak ciężko napisać pw do moda, globala, admina z prośbą o usunięcie starego już ostrzeżenia, zamiast tworzyć takie tematy?

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#3 Jendrula

Wyjadacz

• Redaktor
  • PipPipPip
  • 314 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 19:53

Ale ja chciałem się tylko dowiedzieć

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby usunąć lub zamknąć ten temat :(

Ach, i chciałem dodać że pisałem wiadomość do tego moderatora zaraz po zdarzeniu

Użytkownik Jendrula edytował ten post 16 lipiec 2011 - 20:36

Przecież wiesz, ^

że mnie lubisz! |

Klikaj! |

Dołączona grafika

#4 Gressil

moje chore ego

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3241 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:41

Anyway pomyślcie o jakimś pluginie który usuwałby warny starsze niż np 90dni. Ułatwiłoby to życie zarówno użyszkodnikom jak i ekipie moderatorskiej. Co do pierwszego posta w temacie. Ja w takich wypadkach poprostu przenosiłem temat do odpowiedniego działu. Nie widzę najmniejszego sensu po co karać usera w takich przypadkach. Można napisać PW lub notkę w temacie. Przecież przeniesienie tematu to raptem 3-4 kliknęcia myszką.

Użytkownik Gressil edytował ten post 16 lipiec 2011 - 20:42

Kłótnia w internecie jest jak udział w paraolimpiadzie. Nawet jeśli wygrasz – i tak jesteś upośledzony.

#5 Mechanizator

Forumator

• HalfMod
  • 1994 postów

Napisano 17 lipiec 2011 - 11:39

Z drugiej strony czy to takie trudne "pomyśleć"?
Użytkownik chyba umie czytać, zaznaczył opcję "przeczytałem regulamin", a nawet bez tego regulaminu, idąc na logiczne myślenie czy temat pasuje do działu? Nie? To dlaczego go tam zakłada?
Oczywiście są takie tematy które nie wiadomo gdzie dać. Należy wówczas założony temat z-raportować i napisać że nie wiedziało się gdzie dany temat można by dać.
Wtedy dany moderator przy wejściu na forum ujrzy czerwona czcionkę: 1 aktywny raport i natychmiast się tym zajmie.

Każdy moderator inaczej podchodzi do tego typu spraw, tu bardziej chodzi o treść tematu i dopasowanie do działu, i wyrozumiałość. Poważny/dobry temat się przenosi, bzdurne zamyka. Jednak jeśli nauczymy użytkowników że gdziekolwiek nie napiszą to moderator przeniesie do odpowiedniego działu to zaczną robić to notorycznie tym samym oddalą się od znajomości regulaminu. A jak dostają kary, co potem grozi nawet banem to zmusza ich do "poprawnego zachowania". Co więcej jeśli widzę że dany użytkownik posiada już karę (nie ważne jak starą) a się udziela nie łamiąc regulaminu to starą karę ściągam.
Jeśli kary będą ściągane automatycznie to co 3 miesiąc każdy będzie mógł naśmiecić, naspamić, na obrażać innych, i cokolwiek innego wbrew regulaminowi.
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Gressil

moje chore ego

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3241 postów

Napisano 17 lipiec 2011 - 12:29

Trzy miesiące to naprawdę spory okres czasu. Na większości for (linków nie będę podawał, jak ktoś zainteresowany - PW) z których korzystałem warny zdejmowane są automatycznie po upływu jednego miesiąca a mimo to nie ma problemu z zaśmieceniem forum.

Cytat

a nawet bez tego regulaminu, idąc na logiczne myślenie czy temat pasuje do działu? Nie? To dlaczego go tam zakłada?

Takie tematy zazwyczaj zakładają osoby które na codzień nie korzystają z for. Zdarza im się to sporadycznie. Wtedy gdy mają jakiś problem. Stąd łatwo wywnioskować, że takie osoby nie są obeznane w temacie. Karać warnem za zły dział ? Według mnie zamiast nauczyć, taki warn po prostu odstraszy użytkownika od forum. Jak już pisałem - dla moderatora to raptem 3-4 kliknięcia a takich "zagubionych" tematów wcale nie jest tak dużo.

Cytat

A jak dostają kary, co potem grozi nawet banem to zmusza ich do "poprawnego zachowania"

Takie kary skutkują w przypadku świadomego łamania regulaminu - spam, obrażanie, wulgaryzmy. Jeżeli user zakłada temat w złym dziale wątpię, że jest świadomy łamania regulaminu.

Cytat

Oczywiście są takie tematy które nie wiadomo gdzie dać. Należy wówczas założony temat z-raportować i napisać że nie wiedziało się gdzie dany temat można by dać.

Nie ma nic na ten temat w regulaminie. Poza tym często można zobaczyć w poście coś w stylu "jeżeli napisałem temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie" - w takich wypadkach też powinno się dawać ostrzeżenia ? Wątpię.

Kłótnia w internecie jest jak udział w paraolimpiadzie. Nawet jeśli wygrasz – i tak jesteś upośledzony.

#7 Mechanizator

Forumator

• HalfMod
  • 1994 postów

Napisano 17 lipiec 2011 - 13:26

Nasz autor tematu ma już ponad sto postów na liczniku, mimo rejestracji 3 lata temu to wątpię aby nie wiedział gdzie zakłada się tematy. Dobrze zrobił że napisał do moderatora ale nie wiemy czy otrzymał odpowiedź. Jednak jakby temat zostałby przeniesiony to czy użytkownik wiedział by że postąpił niewłaściwie? To że napisał tutaj temat w takiej a nie innej sprawie świadczy o tym że forma kary zmusiła go do tego i teraz wie co należy zrobić.

Jeśli user jest nowy to wtedy jest oczywiste to że forum jest jemu obce i należy temat przenieść i nie karać, a najlepiej jeszcze wysłać mu wiadomość prywatną o tym przeniesieniu.

Regulamin ma pewne uchybienia, jednak gdyby był bardzo sprecyzowany to też za cokolwiek kary by się sypały. Jak napiszą choćby w temacie o informacji że nie wie czy to dobry dział to kary nie dostanie. Chyba nie znasz takiego przypadku?

Czekamy na Twój powrót Gres ;)
Dołączona grafika

#8 Gressil

moje chore ego

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3241 postów

Napisano 17 lipiec 2011 - 14:28

Cytat

Jednak jakby temat zostałby przeniesiony to czy użytkownik wiedział by że postąpił niewłaściwie?

"Staremu" userowi też można wysłać PW zresztą rejestracja 3 lata temu i 100 postów wcale nie świadczy o aktywności na forum.

Cytat

Czekamy na Twój powrót Gres ;)

Nie mam póki co czasu. Może w październiku lub listopadzie.

#9 Jendrula

Wyjadacz

• Redaktor
  • PipPipPip
  • 314 postów

Napisano 18 lipiec 2011 - 11:46

Wyświetl postUżytkownik Mechanizator dnia 17 lipiec 2011 - 13:26 napisał

Dobrze zrobił że napisał do moderatora ale nie wiemy czy otrzymał odpowiedź.

Odpowiedź otrzymałem i warn został cofnięty. Za całe zamieszanie przepraszam. Następnym razem wykorzystam tą opcję z raportowaniem.

Przecież wiesz, ^

że mnie lubisz! |

Klikaj! |

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#10 kazik

reaktywacja.

• SuperMod