Użytkownik shmondon dnia 11.09.2006, 16:18 napisał
do not be lazy!!
fizyka jest piekna i tylko troche podobna do matematyki.
zrob tak:
1. otworz przegladarke internetowa i wpisz w szukaj np google "srednia prędkosc"
otworzy ci sie masa linkow - wybierz wikipedie i przeczytaj co to jest "srednia prędkosc" i jak ja policzyc
2. od razu w wikipedii znajdz "przyspieszenie" - reszta jak wyzej. :o
ojeej, a już myślałam, że ktoś mi pomógł. Nie no dzięki, że w ogóle zajrzałeś tutaj, ale wzory to wiadomo, że mogę znaleźć. Jak już napisałam, nie przepadam za fizyką i chyba tego nie zmienię, a matematyki też nie uwielbiam ;] wolę przedmioty humanistyczne. Po prostu mi to nie idzie, robienie zadań z fizy. Wzory jak wzory, mogę podać. Prędkość średnia równa się droga całkowita podzielić przez czas całkowity. Czyli V=s/t
A do 2 zadania wiem tylko, że droga czyli s=1/2 * a * t^2 , czyli s równa się jedna druga razy a (przyspieszenie) azy t (czas) do kwadratu. I tylko tyle wiem. Ale jak patrzę na te zadania to mnie zatyka po prostu i nie wiem jak je zrobić, bo nie mogę się odnaleźć w tej fizie.
Ehh własnie spróbowałam zrobić te 1 zadanie, niby takie łatwe a się pogubiłam i źle zrobiłam. Wyszło mi w ogóle nie wiadomo co ;/ a już się cieszyłam, że sama je zrobię.
No proszę, czy znajdzie się ktoś kto mi pomoże??