Mam pytanie do wszystkich forumowiczów związanych z kuchennymi wypiekami - czy mieliście okazję korzystać z domowego wypiekacza do chleba? A może pieczecie chleb w zwykłym piekarniku (ja raczej muszę zrezygnować z tej opcji, bo w moim gazowym piekarniku chleb po prostu ładnie nie wyrasta)?
Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...
Wypiekacz do chleba
Rozpoczęty przez Marjeretka, 27 kwi 2011 08:08
3 odpowiedzi w tym temacie
Kasia R.
Napisano 03 marzec 2012 - 11:00
Wypiekacz to urządzenie warte polecenia szczególnie do pieczenia chleba i smażenia konfitur - wychodzą wspaniałe a przy tym w sposób nie absorbujący. Sprawdzone polecam.
Z automatów polecamy Alaske 2600 i Severin 3991
Przepis na tradycyjny chlebek -
Skład zakwasu:
1 kg mąki żytniej z pełnego przemiału
1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału
1 litr wody
szczypta soli
Przygotowanie zakwasu:
Wymieszać pół szklanki mąki żytniej z 1/3 szklanki. wody - letniej ale nie za ciepłej, przykryć chustą i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Co najmniej raz dziennie mieszać. Gdy na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki i zacznie wydzielać się lekko kwaśny zapach, zakwas jest gotowy. Część zakwasu można przechowywać w lodówce lub wysuszyć i użyć jako zaczynu do następnego wypieku. Jeżeli chcesz skrócić proces tworzenia zakwasu można do ciasta dodać żurku (takiego jak na zupę)
Przygotowanie ciasta:
Dzień przed pieczeniem wymieszać zakwas z trzema szklankami mąki żytniej i szklanką letniej wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki żytniej, mąkę pszenną i 3 szklanki wody, dodać soli. Ciasto należy wyrabiać aż będzie elastyczne i przestanie przylegać do dłono. Pozostawić w cieple, przykryte serwetą do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie uformować bochenki i włożyć do foremek wysmarowanych olejem lub margaryną, wypełniając je do polowy objętości. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Gdy ciasto podrośnie, włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. ok. 200-220st.C
Z podanych składników można upiec 3 jedno kilogramowe bochenki.
Do upieczenia chleba według tego przepisu świetnie nadają się automaty do pieczenia chleba np. Clatronic . Trzeba oczywiscie proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników. Takiego chleba już nigdzie nie kupicie. Przemysł piekarniczy niestety nie stosuje już zakwasu tylko tzw. ulepszacze.
Pochodzi ze strony:
http://www.tanieje.p...html?newsPath=2
Z automatów polecamy Alaske 2600 i Severin 3991
Przepis na tradycyjny chlebek -
Skład zakwasu:
1 kg mąki żytniej z pełnego przemiału
1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału
1 litr wody
szczypta soli
Przygotowanie zakwasu:
Wymieszać pół szklanki mąki żytniej z 1/3 szklanki. wody - letniej ale nie za ciepłej, przykryć chustą i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Co najmniej raz dziennie mieszać. Gdy na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki i zacznie wydzielać się lekko kwaśny zapach, zakwas jest gotowy. Część zakwasu można przechowywać w lodówce lub wysuszyć i użyć jako zaczynu do następnego wypieku. Jeżeli chcesz skrócić proces tworzenia zakwasu można do ciasta dodać żurku (takiego jak na zupę)
Przygotowanie ciasta:
Dzień przed pieczeniem wymieszać zakwas z trzema szklankami mąki żytniej i szklanką letniej wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki żytniej, mąkę pszenną i 3 szklanki wody, dodać soli. Ciasto należy wyrabiać aż będzie elastyczne i przestanie przylegać do dłono. Pozostawić w cieple, przykryte serwetą do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie uformować bochenki i włożyć do foremek wysmarowanych olejem lub margaryną, wypełniając je do polowy objętości. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Gdy ciasto podrośnie, włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. ok. 200-220st.C
Z podanych składników można upiec 3 jedno kilogramowe bochenki.
Do upieczenia chleba według tego przepisu świetnie nadają się automaty do pieczenia chleba np. Clatronic . Trzeba oczywiscie proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników. Takiego chleba już nigdzie nie kupicie. Przemysł piekarniczy niestety nie stosuje już zakwasu tylko tzw. ulepszacze.
Pochodzi ze strony:
http://www.tanieje.p...html?newsPath=2
Użytkownik tanieje_pl edytował ten post 03 marzec 2012 - 11:01
Kasia R.
Napisano 05 marzec 2012 - 20:22
dobry piekarnik i szkoda forsy na ustrojstwa.
jak mam czas bawię się w zakwasy, a jak nie mam pieke na drożdżach pyszny przenny i bułeczki. Mieszańce z różnej mąki tez nieźle wychodzą.
Szybkie bułeczki: proporcje zmniejszamy według potrzeb. Ja nie muszę... często mnie szarańcza w postaci bratanków i ich ojca napada.
A wszyscy mi wmawiają, że czasy najazdów grabieżczych sie juz dawno skończyły...
mąka pszenna 60dkg
drożdże 1/4 kostki drożdży
woda 1l plus 1/2 szkl letniej
łyżeczai soli
łyżka cukru
3 łyżki oleju
3/4 szkl letniej wody
Drożdże, łyżkę cukru, sól, wode i mąkę zagniatamy. dodajemy olej i wyrabiamy (solidnie!). Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte lniana ściereczką min 30min. Potem delikatnie dzielimy na bułki i znowu zostawiamy do wyrosnięcia. Najlepiej na blasze na której będą pieczone żeby nie prznosic bo opadną.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp 225st C przez pierwsze 10 min a potem zmniejszyć do 175 i piec jeszcze 10min.
Polecam wstawienie pod blaszkę drugiej z wodą do klasycznych piekarników.
Po wyjęciu szybko "pomazać" kawałkiem słoninki.
Proste prawda?
jak mam czas bawię się w zakwasy, a jak nie mam pieke na drożdżach pyszny przenny i bułeczki. Mieszańce z różnej mąki tez nieźle wychodzą.
Szybkie bułeczki: proporcje zmniejszamy według potrzeb. Ja nie muszę... często mnie szarańcza w postaci bratanków i ich ojca napada.
A wszyscy mi wmawiają, że czasy najazdów grabieżczych sie juz dawno skończyły...
mąka pszenna 60dkg
drożdże 1/4 kostki drożdży
woda 1l plus 1/2 szkl letniej
łyżeczai soli
łyżka cukru
3 łyżki oleju
3/4 szkl letniej wody
Drożdże, łyżkę cukru, sól, wode i mąkę zagniatamy. dodajemy olej i wyrabiamy (solidnie!). Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte lniana ściereczką min 30min. Potem delikatnie dzielimy na bułki i znowu zostawiamy do wyrosnięcia. Najlepiej na blasze na której będą pieczone żeby nie prznosic bo opadną.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp 225st C przez pierwsze 10 min a potem zmniejszyć do 175 i piec jeszcze 10min.
Polecam wstawienie pod blaszkę drugiej z wodą do klasycznych piekarników.
Po wyjęciu szybko "pomazać" kawałkiem słoninki.
Proste prawda?
,, Były psy, u których Pawłowowi w żaden sposób nie udało się wywołać odruchów
warunkowych – chwała pojęciu wolności”
Jan Cybis "notatki malarskie"

warunkowych – chwała pojęciu wolności”
Jan Cybis "notatki malarskie"

Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych