Od pewnego czasu posiadam zamówioną z Chin za $100 'zabawkę' STAR X10. Postanowiłem podzielić się wrażeniami na temat tego telefoniku, ponieważ uważam że jest on na prawdę ciekawą propozycją dla ludzi, którzy nie chcą wydawać dużo pieniędzy na komórkę, a chcą telefon do czegoś więcej niż tylko dzwonienie
Na początek trochę fotek i specyfikacje techniczne:

TV WIFI X10 GPS
Dostępne Języki: English/ French/ Spanish/ Malay/ Indonesia/ Vietnam/ Turkey/ Russian/ Italian/ Portuguese/ German/ Arabic/ Polish/Slovak/Bulgaria/ Czech/ Dutch/ Russian/ Greek/ Persian/ i inne.
Wyświetlacz LCD: 3.8",260 000 kolorów; PX:272*480px
Dzwonki: 64 polifonia; mp3,mp4,midi
Muzyka: Obsługa MP3 (background play)
Video: 3GP/MP4, full screen. RM/RMVB - MP5 player
FM Radio: FM radio z zestawem słuchawek
Camera: 200 lacpixel; nagrywanie MP4 z dźwiękiem,przednia kamera,flash
Pamięć: 71.8M, TF card,card to 8G maximal
Data Transfer: U disc/cable direct read/bluetooth
Zdjęcia: jpg, gif
SMS & MMS: 150 wiadomości, MMS
Dodatkowe info: MP3/MP4/MP5/Handsfree/SMS group sending/Voice recorder/Handwritten input/WAP/Dual Sim cards dual standby/Radio/Bluetooth/GPRS download/MMS/Memory Extend/E-mail/E-book Reader/Calendar/Memo/200 lacpixel/Alarm clock/calculator/remit converter/Stopwatch/World Time/Ebuddy/ opera/twitter/ GPS/ cinema/ repeater/ slides/ TV ( PAL,NTSL,SECAM ) / WIFI/JAVA/
Sieć: GSM 850/900/1800/1900MHz
Czas rozmów: 200 -280min
Standby: 200-340h
Bateria: 1500mAh,3.7V
Wymiary: 103*58*15mm
Waga: 370.6g(full)
W zestawie:
2x bateria
karta 2GB z mapami do GPS
słuchawki
ładowarka
kabel USB
instrukcja obsługi
1 Rok gwarancji producenta
Wrażenia z użytkowania:
Spodziewałem się plastikowej chińskiej zabawki, otrzymałem na prawdę fajny telefonik. Wygląd jest fajny (klon SE Xperii, ale mniejszy i wg mnie bardziej poręczny). Wyświetlacz 3.8" jest na prawdę ładny i co najważniejsze bardzo dobrze reaguje na dotyk. Jakość wykonania telefonu jest na prawdę dobra (metalowe wstawki, dobre plastiki). Wszystkie funkcje działają na prawdę dobrze. WiFi bez problemu znajduje sieć, a prędkość połączenia jest zadowalająca. GPS jest świetny - bardzo dokładny. (Załączona w zestawie mapa Polski jest również dobra). TV działa! Można oglądać popularne stacje takie jak TVP1, Polsat itd. Radio RM również ok, nawet nie trzeba słuchawek podłączać
Do jakości rozmów i zasięgu zastrzeżeń nie mam. System operacyjny podobny do androida i na prawdę prosty w obsłudze. Telefon ma wgrane masę przydatnych aplikacji takich jak: Opera, Snaptu, Skype, Safari itd. ale można bez problemu wgrywać dodatkowe programiki i gry oparte na java. Kamerka z flshem działa dobrze, robi nie najgorsze fotki (lepsze niż Samsung Avilla którego miałem)Bateria trzyma (przy normalnym użytkowaniu) nawet do 7 dni, co przy takim wyświetlaczu jest dobrym wynikiem.
Tak więc podsumowując za ok $100 (z przesyłką) mamy na prawdę zgrabny telefonik. Jego stosunek jakość/cena bije na głowę chyba wszystkie 'markowe' telefony dostępne na naszym rynku. Jak na razie telefonik działa bezproblemowo i jestem z niego na prawdę zadowolony. Polecam