w tym roku będę zdawać maturę. boję się trochę egzaminu maturalnego, ale jestem raczej pewna, że zdam maturę. zdaję przedmioty humanistyczne: wiedzę o społeczeństwie, historię, standard - język polski, matematyka (o zgrozo) i angielski. tylko, że mój problem bierze się z zupełnie czegoś innego. nie wiem za bardzo na jakie studia mam iść. patrzę na moją siostrę cioteczną, która dwa lata temu skończyła prawo i pracuje jako fryzjerka. po co było jej zatem studiować? dlatego nie wiem, czy przypadkiem studiów sobie nie odpuścić. wszyscy studiują, a potem zostają etatowymi bezrobotnymi. wiem, że dzisiaj wiele osób przeżywa takie rozterki. tylko, że ja nie mogę z tym iść do rodziców, bo zaraz powiedzą mi, jaką jestem nieodpowiedzialną osobą. zawsze marzyli, żeby ich córka była lekarzem. a teraz co... chciałabym iść do pracy po liceum, żeby móc się wyprowadzić i zacząć samemu się utrzymywać. myślicie, że powinnam wybrać studia i utrzymanie przez rodziców, czy lepiej pójść do pracy?
Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...
życiowy problem - nie wiem czy warto iść na studia?
Rozpoczęty przez zagubiona18, 14 sty 2011 15:28
4 odpowiedzi w tym temacie
Kasia R.
Napisano 14 styczeń 2011 - 17:02
Odpowiedź jest prosta ,matura Cię zweryfikuje ,fakt czy zdajesz określone przedmioty w stopniu podstawowym ,czy rozszerzonym też daje już jakąś odpowiedź w którym miejscu się aktualnie znajdujesz. Nie kieruj się aspiracjami rodziców,zastanów się w jakiej dziedzinie chciałabyś zaistnieć jako dorosła osoba, jaka praca mogła by sprawić Ci przyjemność.
Pamiętaj ,pryzmat pieniędzy często prowadzi w ślepy zaułek.Fajnie jest zarabiać dużo kasy ale niekoniecznie kosztem stresu ,frustracji i świadomości niespełnienia.
Wybierając studia (stopień ich trudności) dokładnie określ na co Cię "w tej chwili" stać.
Nie wybieraj studiów w/g klucza: blisko do domu, inni mówią,że tam jest łatwo,itp. - strata czasu, nikt takiej szkoły ( mam na myśli pracodawcę ) nie traktuje poważnie.
Ale musisz też myśleć pozytywnie , nie obawiać się wyzwań i nie być przesadnie krytyczna wobec siebie.
Masz 18 lat ,świat należy do Ciebie tylko pamiętaj, teraz ważą się twoje losy na następnych kilkadziesiąt lat, więc Twoja decyzja musi być bardzo dojrzała.Nie możesz popełnić błędu za który będziesz płacić przez resztę życia.
Powodzenia.
Pamiętaj ,pryzmat pieniędzy często prowadzi w ślepy zaułek.Fajnie jest zarabiać dużo kasy ale niekoniecznie kosztem stresu ,frustracji i świadomości niespełnienia.
Wybierając studia (stopień ich trudności) dokładnie określ na co Cię "w tej chwili" stać.
Nie wybieraj studiów w/g klucza: blisko do domu, inni mówią,że tam jest łatwo,itp. - strata czasu, nikt takiej szkoły ( mam na myśli pracodawcę ) nie traktuje poważnie.
Ale musisz też myśleć pozytywnie , nie obawiać się wyzwań i nie być przesadnie krytyczna wobec siebie.
Masz 18 lat ,świat należy do Ciebie tylko pamiętaj, teraz ważą się twoje losy na następnych kilkadziesiąt lat, więc Twoja decyzja musi być bardzo dojrzała.Nie możesz popełnić błędu za który będziesz płacić przez resztę życia.
Powodzenia.
Użytkownik hannab1 edytował ten post 14 styczeń 2011 - 17:05
PEWNOŚĆ JEST CECHĄ ZAMKNIĘTEGO UMYSŁU
Napisano 14 styczeń 2011 - 22:25
studia są o tyle dobre, że możesz się nauczyć czegoś ciekawego, poznać nowe życie, poudzielać się w różnych miejscach i aktywnościach, ogólnie wziąć taki dłuuugie urlop
Tak przynajmniej widzę humanistyczne gdzie jestem. Jeśli byś miała na medycynę iść to faktycznie były sens, jeśli jednak na jakieś "-logie", odradzam. Zasadniczo nie znam stricte humanistycznego kierunku, który coś może konkretnego dać. Mimo wszystko, studia, najlepiej daleko, są dobre a i pracować, rzucić, zmienić, przenieść się, wszystko można.
Matura myślę, że raczej wiele Ci nie powie - dzisiaj można się prawie wszędzie dostać jeśli się chce. Jeśli więc nie robisz przedmiotów "empirycznych", nie bój się matury ale też nie spodziewaj wiele po niej.
Na pewno warto chociaż trochę postudiować, jakoś to człowieka rozwija, nawet jeśli nie daje roboty. A z drugiej strony, jaką pracę można mieć od razu po liceum ciekawą? Pewnie taką jaką można podjąć w trakcie studiów. Jeśli masz możliwości finansowe, albo postudiuj trochę albo od razu jakiegoś zawodu się ucz.
Matura myślę, że raczej wiele Ci nie powie - dzisiaj można się prawie wszędzie dostać jeśli się chce. Jeśli więc nie robisz przedmiotów "empirycznych", nie bój się matury ale też nie spodziewaj wiele po niej.
Na pewno warto chociaż trochę postudiować, jakoś to człowieka rozwija, nawet jeśli nie daje roboty. A z drugiej strony, jaką pracę można mieć od razu po liceum ciekawą? Pewnie taką jaką można podjąć w trakcie studiów. Jeśli masz możliwości finansowe, albo postudiuj trochę albo od razu jakiegoś zawodu się ucz.
Napisano 15 styczeń 2011 - 16:27
nie tragizowalbym. wiele osob i studiuje i pracuje. poza tym taki jest dzisiejszy swiat. moj brat teraz jest na czwartym roku ekonomii i od poczatku studiow pracuje w eniro polska. poszedl na zaoczne, wiec nie ma problemu z laczeniem studiow z praca. no i to czego sie uczy na studiach zawsze moze w mniejszym czy wiekszym stopniu wykorzystac w pracy. i nie mieszka juz z rodzicami i nie jest na ich utrzymaniu, bo ma dosc wysokie zarobki.
sadze, ze powinnas pojsc w tym kierunku. zastanowic sie nad studiami zaocznymi i praca w tygodniu, najlepiej w jakiejs renomowanej firmie, bo wtedy masz ciekawy punkt do cv. zastanow sie?
sadze, ze powinnas pojsc w tym kierunku. zastanowic sie nad studiami zaocznymi i praca w tygodniu, najlepiej w jakiejs renomowanej firmie, bo wtedy masz ciekawy punkt do cv. zastanow sie?
Kasia R.
Napisano 15 styczeń 2011 - 19:12
Moim zdaniem brakuje fachowców. Jest mnóstwo osób po zarządzaniu, marketingu, pedagogice itp kierunkach. Takich osób jest już stanowczo za dużo. W końcu ile może być kierowników w danym przedsiębiorstwie? Jeżeli zdecydujesz się na studia to wybierz je z głową i po oględzinach na rynku pracy. A może jak nie jesteś pewna czy naprawdę chcesz studiować to wybierz się na studium? Moja koleżanka skończyła takie studium i ukończony kierunek tak ją zafascynował, że postanowiła iść na studia.
Kwiat potrzebuje słońca by mógł by kwiatem, człowiek potrzebuje miłości by mógł być człowiekiem.
Kiedy wytykasz kogoś palcem pamiętaj, że trzy inne palce wskazują na Ciebie.
Kiedy wytykasz kogoś palcem pamiętaj, że trzy inne palce wskazują na Ciebie.
Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Ostatnie frazy z forum
- egzamin na wózki widłowe
- wyrażam zgodę na przetwarzanie
- praca za granicą na wakacje 2012 zbiory
- zarobki w angli na wozki
- praca za granicą dla młodzieży 2012
- zbiory praca za granica 2012
- jak napisać podanię o pracę gdy nie skończyliśmy jeszcze studiów
- pisanie artykułów forum
- straż pożarna co i jak