Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Rekrutacja nowych moderatorów 2011

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 05 styczeń 2011 - 22:27

Witam,
nowy rok, to doskonała szansa, by wprowadzić pewne zmiany. Ogłaszamy więc nabór na nowych moderatorów!

Oczekiwania:

1) dłuższy staż na forumowisku*,
2) wybranie jednego lub kilku działów, który waszym zdaniem powinien być moderowany - najlepiej jeśli dział będzie pokrywał się z zainteresowaniami,
(wybrany dział może być "pusty" tzn. nie moderowany przez obecnych modów - możesz ich sprawdzić tutaj),
3) użytkownik nie powinien mieć ostrzeżeń - jeśli ma zostaną one dokładnie sprawdzone,
4) użytkownik powinien posiadać powyżej kilkaset postów (na wysokim poziomie), które świadczą o jego obyciu na forumowisku,
5) ostatnia i najważniejsza sprawa to wkład własny w życie forumowiska - użytkownik powinien w mailu zgłoszeniowym podać linki do artykułów/ciekawych tematów/poradników/tutoriali i innych własnego autorstwa tematów które założył na forumowisko.pl w danych działach tematycznych których chce być opiekunem (moderatorem)*
5a) co zmieniłbyś/zmieniłabyś na forumowisko.pl - pomysły, skargi, wnioski odnośnie funkcjonowania forum i jego udoskonalenia.

6) Czy byłeś/byłaś już moderatorem na jakimś forum? (bez linków!) Masz pewien staż? Wiesz, jak obchodzić się z moderacją w skrypcie IPB?

Jeśli chcesz sprawdzić się jako moderator jednego z największych forów w Polsce - skomentuj powyższe punkty z naciskiem na punkt 5), opisz czym możesz się zajmować na forumowisko.pl oraz co możesz do niego wnieść. Opisz swoje zainteresowania i umiejętności związane z moderowaniem.

Oferujemy:

Satysfakcję z wykonywania ciekawej pracy w zgranym zespole.

Swoje zgłoszenia proszę pisać w tym temacie, a dokładniejsze (pkt. 5, czyli linki do tutoriali, oraz 5a, czyli pomysły, skargi, etc) do mnie, jako prywatną wiadomość.

Wasze kandydatury przedstawię w dziale zamkniętym, dostępnym tylko dla moderatorów forumowiska i tam podejmiemy decyzję.

Życzę wszystkim powodzenia!
Forumowisko Was potrzebuje! Dołączona grafika

Użytkownik Fray edytował ten post 06 styczeń 2011 - 12:07

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Ilusia ®

Forumator

• HalfMod
  • 1491 postów

Napisano 06 styczeń 2011 - 01:23

Chciałabym zostać moderatorem działu Gry, rzadko ktoś tam zagląda, więc robi się śmietnik. A dlaczego akurat ten dział? Jestem 'gieromaniaczką', więc jest stworzony dla mnie ;) Chętnie pomagam innym graczom, jeśli tylko mogę.
Mam niewielkie doświadczenie w moderowaniu na innym forum i jestem zwarta i gotowa stawić czoła spamerom ;)
W IPB się nie bawiłam, ale to chyba nic trudnego ;)

Użytkownik Ilusia ® edytował ten post 09 styczeń 2011 - 20:18

#3 Sunray

Guru

• HalfMod
  • 3272 postów

Napisano 06 styczeń 2011 - 10:02

Witam,
zgłaszam swoją kandydaturę do moderatorstwa.

1) staż- 2,5-letni
2)
* "Militaria, paintball, ASG" (YoMan nie jest aktywnym moderatorem i w praktyce nie opiekuje się tym działem)
* "Moda męska" (j.w.)
* "Gry" (nie ma przypisanego moderatora)

Tematyka militariów jest mi bliska, jako że interesuję się od dłuższego czasu szeroko pojętym strzelectwem. Moda męska- przyznam, że od dość niedawna zacząłem aktywniej analizować, ale trafił on do jednego ze stałych działów do przejrzenia codziennie. Gry- z mniejszym lub większym zaangażowaniem od 10 lat przyglądam się tej formie rozrywki; często czytam odpowiednie pisma lub portale.

3) ostrzeżeń nigdy nie dostałem
4) ponad 2400 postów, głównie w poważnych działach; reputacja na plusie

Ponieważ nie mam wiele do powiedzenia o punkcie piątym, nie będę go utajniał:
5) bardzo szczerze mówiąc, wspomniane przeze mnie działy są obecnie na tyle zabałaganione, że nie zachęcają do ponadprzeciętnie ambitnej twórczości własnej. Co nie zmienia faktu, że często w "Militariach" i "Grach" podbijałem dyskusję, lub pomagam merytorycznie.
5a) tak jak kiedyś pisałem w dziale sugestii, wyszukiwarka działa fatalnie, do tego niepotrzebne ograniczenie np. dodawania mediów, a aktywna opieka moderatorska nie jest równomiernie rozłożona po działach.

6) nie

Inne:
Jestem online praktycznie codziennie i nie byłoby problemu z aktywnością.

Użytkownik Sunray edytował ten post 07 styczeń 2011 - 17:54

Dołączona grafika

#4 twt

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3211 postów

Napisano 06 styczeń 2011 - 11:34

1) chyba 4 lata
2)Hacking i bezpieczeństwo; Telefonia GSM
3)Dostałem warna na moje życzenie :D a tak to nie mam, sam wiesz :P
4)chyba mam coś powyżej 3000 postów
5)Wkład? Prowadzę serwis <link> z którego potem skopiuje co i jak robić do działu "Telefonia GSM".

Użytkownik Fray edytował ten post 06 styczeń 2011 - 12:01

emerytura ;]

#5 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 06 styczeń 2011 - 12:06

Przypominam o:

Cytat

Swoje zgłoszenia proszę pisać w tym temacie, a dokładniejsze (pkt. 5, czyli linki do tutoriali, oraz 5a, czyli pomysły, skargi, etc) do mnie, jako prywatną wiadomość.

edit:

dodany punkt 6

Użytkownik Fray edytował ten post 06 styczeń 2011 - 12:07

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Aulelia

Guru

• Zbanowani
  • 4058 postów

Napisano 07 styczeń 2011 - 14:07

1. Widać w suwaczku - ponad 3 letni.
2. Cały dział "Gospodarka". Od zawsze interesowałam się tymi tematami, jest to jakby moja mała pasja, chciałabym w przyszłości założyć firmę, na razie tylko tworzę swoje małe biznes plany dla wprawy. Interesuję się tym już prawie półtorej roku. Jak na razie stworzyłam 3 biznes plany. Moje marzenie to stworzyć biznes plan salonu fryzjerskiego, a jest to ciężka praca. Uczę się z tej strony: http://list.ovh.org/biznes.html
3. Mam 2 ostrzeżenia, raz popełniłam poważny błąd - postanowiłam rozreklamować pewną stronę. Było to lekkomyślne z mojej strony. W sumie 40% ostrzeżeń. Na forum nie akceptuje się spamerów, jednak wystarczy przejrzeć moje posty pod kątem merytorycznym, aby przekonać się, że na pewno nie jestem tutaj dla spamowania a tamta sytuacja była jednorazową.
4. To możecie sprawdzić. Staram się pisać w sposób zrównoważony, nie wdaję się z reguły w potyczki z innymi użytkownikami i na palcach jednej ręki można policzyć jakieś moje konflikty. Nie offtopuję, co jest chyba najważniejsze, trzymam się tematu (przeważnie), nie nabijam postów.
5. W działach gospodarczych są moje artykuły, do tej pory są komentowane- to rzeczy praktyczne, które zainteresują każdego, kto chce zadbać o własną przyszłość i być zabezpieczony finansowo. Jednak postaram się stworzyć jakieś dodatkowe poradniki dot. np. rent.
a) pod tym kątem nie wypowiem się, gdyż nie mam oglądu na wszystkie działy - nie byłoby to obiektywne.
6. Tak, byłam bodajże rok temu moderatorem działów gospodarczych. Musiałam zrezygnować z powodu problemów osobisto- rodzinnych, rzadko kiedy pisałam i pojawiałam się na forum. Doszłam do wniosku, że powinnam zrezygnować z funkcji moderowania, aby dać szansę komuś, kto byłby tutaj częściej, chyba każdy wie, że jest to dział wyjątkowo wymagający a dozór powinien być sprawowany przez 24 h. Z chęcią podejmę się na nowo czyszczenia sub forów w Gospodarce, bo uważam, że robiłam to dobrze, mimo krótkiego stażu. Jeśli otrzymam drugą szansę, nie zawiodę ponownie Administratora oraz Grupy Moderatorskiej.

Pozdrawiam.

Użytkownik Aulelia edytował ten post 08 styczeń 2011 - 09:49

#7 arkovianin

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1666 postów

Napisano 08 styczeń 2011 - 10:25

Nie łudź się AULELIA :phi:

to nie miejsce na komentarze, tylko podania. Warn.

Użytkownik Fray edytował ten post 08 styczeń 2011 - 15:59

Jeśli nie wiecie czym jest szacunek na forach przeczytajcie Ten temat!

Czy Wy wiecie czym jest Netykieta?Chyba nie a, więc zapraszam do zapoznania się z nią
.... kultura nie boli.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

www.konzentrazionlager.blogspot.com - Twoje źródło wiedzy o czasach obozów koncentracyjnych
Chcesz pomóc redagować bloga? Śmiało pisz!

#8 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 19:08

Moderatorzy właśnie wybierają szczęśliwców. Oczywiście nadal można składać swoje kandydatury.

#9 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 19:34

Jest możliwość dostania "moda" na jeden dział? Chodzi mi o dział F-News'a?

#10 Gressil

moje chore ego

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3241 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 19:38

Wyświetl postUżytkownik Bishop986 dnia 09 styczeń 2011 - 19:34 napisał

Jest możliwość dostania "moda" na jeden dział? Chodzi mi o dział F-News'a?

Z tego co się orientuję to jest taka możliwość.

Kłótnia w internecie jest jak udział w paraolimpiadzie. Nawet jeśli wygrasz – i tak jesteś upośledzony.

#11 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 09 styczeń 2011 - 19:50

1) Staż mi się zaczął w 2008. Do tej pory się nie skończył.
2) F-News. Chciałbym tam mieć moda bo by mi to trochę życie ułatwiło w kwestii prowadzenia gazetki. Zawsze łatwiej coś przykleić itd. Oprócz tego jeśli jest taka potrzeba mogę jeszcze wziąć działy gospodarcze. Wieczorkiem sobie trochę warnów powystawiam ;)
3) Jestem "czysty" od dłuższego czasu :D A kto nigdy nie offtopował niech pierwszy rzuci kamień.
4) Kilka tysięcy postów + przyklejone tematy w Aktualnościach, Rock-Metal i RPG.
5) To może napiszę tutaj po prostu - prowadzę F-News (z mniejszym lub większym powodzeniem) i powiem nieskromnie, że to chyba dzięki mnie ta gazetka się reaktywowała. Poza tym mam kilka tysięcy merytorycznych postów na koncie bo nie udzielam się w działach typu "Związki..." (bez obrazy). Przyklejone tematy też świadczą o wkładzie w forum bo byle badziewia się nie przykleja.
5a) Pisałem o tym w dwóch numerach F-News'a. Poruszałem ten temat w wywiadach :) Generalnie angel mógłby rozważyć wprowadzenie funkcji junior admina lub nadanie jednemu z globali takich uprawnień. Ktoś mógłby się zająć sprawami administracyjnymi tak żeby nie zawracać adminowi czterech liter a on by pewnie skorzystał na tym (forum też). Poza tym można by się pokusić o akcję reklamową forum żeby zachęcić nowych użytkowników do tego miejsca. Niech znajdzie się chociaż 10 wartościowych, którzy zostaną na dłużej i będzie gitara.
6) Nie.

Sry jeśli coś pokręciłem przy mojej aplikacji :D

#12 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 11 styczeń 2011 - 22:32

Drodzy,

dziękujemy za zgłoszenia! Wszystko zostało dokładnie przedyskutowane i wspólnie postanowiliśmy dać szansę każdemu z Was.
W przeciągu kilku godzin dostaniecie na swoje forumowe skrzynki odbiorcze dalsze instrukcje, dlatego prosimy o usunięcie kilku zbędnych wiadomości w Waszych skrzynkach odbiorczych.

Postanowiliśmy wprowadzić także małą nowość, mianowicie każdy z Was będzie miał opiekuna. Opiekunem zostaje starszy stażem moderator. To on będzie sprawdzał Waszą pracę i do niego będziecie mogli zgłaszać się w razie jakichkolwiek problemów.

Pełną listę nowych moderatorów, działy, które Wam przysługują, opiekunów, a także zmiany w starej ekipie moderatorskiej ujawnimy już niedługo na łamach forumowiska.

Póki co prosimy o zastosowanie się do instrukcji, które przybędą niedługo na Wasze skrzynki odbiorcze.

Jednocześnie przypominamy, że dalej możecie zgłaszać swoje kandydatury w tym temacie!

Pozdrawiamy,
Moderatorzy Forumowisko.pl

Użytkownik Fray edytował ten post 11 styczeń 2011 - 22:33

#13 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 14 styczeń 2011 - 19:32

Bardzo pilnie poszukujemy moderatora do działu o Buxach! Uważasz, że się nadajesz? Zgłoś swoją kandydaturę!

#14 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 14 styczeń 2011 - 22:36

1. Staż na forumowisku: 2 lata. Na forum zaglądam codziennie, więc na moderowanie miałbym czas.
2. "Ciekawe miejsca w sieci", "Plikownia (DOWNLOAD)". Są to działy co prawda moderowane, ale zalega w nick kupa spamu.
3. Dwa ostrzeżenia - oba zdjęte (z tego miejsca chciałbym podziękować modowi który mi je zdjął :D)
4. Mam 700 postów, które chyba świadczą że na forum jestem obecny.
5. Na (m.in.) te tematy pisuje w F-Newsie + jest tam kilka moich (starych) tematów.
5a. Proponował bym dodać funkcje Junior Admina, który pomógł bym tymczasowemu adminowi, ponieważ ten jest tak jakby... nieosiągalny(?). Dodatkowo proponował bym zastąpić modów którzy są nieaktywni w swoich działach (nie będę ich wymieniał).
6. Byłem moderator na jednym z fór. Ze skryptem IPB nie miałem nigdy do czynienia, ale wszystkiego można się nauczyć.

Oto moja kandydatura. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. :)
Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

#15 artemis00

I feed on AnimeFilia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 16 styczeń 2011 - 20:27

1. 3.5 roku, wystarczy?
2. Nieszczęsne "Buxy", "Muzyka ogólnie", "Ciekawe miejsca w sieci", "Internet i nowości"
3. Dwa zdjęte ostrzeżenia, błędy młodości :P
4. Postów mam dość dużo, ale raczej wolę czytanie niż pisanie.
5. W tych działach nie udzielam się, ale dlatego że jest straszny syf. Mam za to podklejony temat w "Grach" :)
5a. Nie zmieniłbym nic, oprócz dodania większej ilości moderatorów.
6. Byłem modem na kilku forach, ale raczej żadne nie było postawione na IPB.

W 2010r próbowałem zostać moderatorem "Gier", niestety angel nawet po wysłaniu linków do ok. 10 moich tematów uznał że i tak za mało się udzielam w dziale. Modem w tamtym roku nie została też Ilusia, choć na to wg. mnie zasługiwała.

Mam nadzieję że teraz objęcie funkcji moderatora będzie łatwiejsze niż poprzednio.
W tamtym roku trzeba było masowo wysyłać PW i maile do angela :P A zaśmiecony dział moderatora nie otrzymał, chociaż było kilku kandydatów.

Użytkownik artemis00 edytował ten post 16 styczeń 2011 - 20:33

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#16 kyrtek4

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 258 postów

Napisano 18 styczeń 2011 - 14:14

Ja coś zacząłem niby startować na buxy, ale Pan Admin raczej ma za mało czasu, żeby się mną zajmować.
Tak więc trochę tu napiszę:
1. Rejestracja: 24-listopad 09, od tamtego czasu regularnie zaglądam do działu buxy i oberwuję jak się sprawy mają.
2. Dział buxy, raczej tylko ten. Od roku z kawałkiem interesuję się tematem i wiedzę potrzebną mam, bo sam uczestnicze w tych programach.
3. Ostrzeżeń nie ma i nie było.
4. Postów niewiele, ponad 250, ale dlatego, że przestałem pisać ze względu na bałagan - użytkownicy podforum nie zwracają na siebie uwagi, zasypują się bezsensownie reflinkami (dział buxy).
5. Wkład mój na forumowisku jest taki, że w miarę możliwości nowym buxerom pomagam wystartować, ale to pojedyncze przypadki, bo pod tonami śmieciowych tematów nowi nie zakładają swoich z pytaniami, szanse na pomoc są nikłe. Założyłem też kilka tematów apelujących o porządek i opamiętanie, nawet skutkowały, ale po 2 dniach wszystko wracało do "normy".
5a. W dziale buxy, który chciałbym moderować najważniejsze byłoby wprowadzenie zasady: "Jeden bux = jeden temat", bo buxów jest wiele, a tematy o nich często dublowane (nikt nie używa wyszukiwarki, bo po co jeśli nie ma żadnych tego konsekwencji). Poza tym uważam, że wart byłoby przykleić tematy o najważniejszych buxach, aby były widoczne i więcej nie powielane. A potem tylko pilnować, żeby się znów bałagan nie robił ;) Poza tym mam jeszcze kilka pomysłów, ale nie ma się raczej co rozpisywać (m. in. FAQ buxów, mam tematy na kilka poradników).
6. Modem nie byłem, ale piszę czasem artykuły na jednym z największych polskich serwisów o buxach i aktywnie się tam udzielam (jeśli trzeba podam link), poza tym jestem aktywny na innych forach o buxach i mam pojęcie jak można to zorganizować, żeby wszystkim dobrze się współpracowało.

No i podzielam zdanie @artemis00, mam nadzieję, że rekrutacja pójdzie teraz sprawniej.
Pozdrawiam ;)

Użytkownik kyrtek4 edytował ten post 18 styczeń 2011 - 17:38

Zapraszam na ranking bux ;)

#17 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 21 styczeń 2011 - 19:19

Cytat

Mam nadzieję że teraz objęcie funkcji moderatora będzie łatwiejsze niż poprzednio.

Staramy się, by to wszystko trwało jak najszybciej i jak najsprawniej :) Co zresztą widać.

Wasze kandydatury są omawiane.

Przypominam, że dalej można składać podania.

#18 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 24 styczeń 2011 - 17:43

Poszukujemy moderatora do moderowania działu Przepisy kulinarne

chce ktoś? ;-)

#19 BOSSY

Forumator

• HalfMod
  • 1333 postów

Napisano 25 styczeń 2011 - 17:48

Wyświetl postUżytkownik Fray dnia 24 styczeń 2011 - 17:43 napisał

Poszukujemy moderatora do moderowania działu Przepisy kulinarne

chce ktoś? ;-)

moderacja ograniczałaby się tylko do czyszczenia ją od spamerów czy i także musiałbym pisać artykuły typu jak upiec kotleta itp?
POMOGŁEM ? DAJ PLUSA :)

Zapraszam do nowego subforum: http://www.forumowis...ienne-treningi/

Nie udzielam info na PW- masz jakieś pytanie..napisz temat

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 25 styczeń 2011 - 17:49

Wyświetl postUżytkownik BOSSY dnia 25 styczeń 2011 - 17:48 napisał

moderacja ograniczałaby się tylko do czyszczenia ją od spamerów czy i także musiałbym pisać artykuły typu jak upiec kotleta itp?

Nie jestem angelem, ale pewnie jakieś przepisy byłyby mile widziane.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych