Napisano 20 grudzień 2010 - 22:24
Budowa zrazika anatomicznego (bo są też inne struktury) - kształt takiego sześciokąta, w środku którego leży sobie żyła centralna (uchodząca potem do żyły wątrobowej poprzez żyły podzrazikowe). Od żyły centalnej w każdym kierunku (wewnątrz tego sześciokata) odchodzą naczynia żylne zatokowe stanowiące dopływ wspomnianej na wstępie żyły. Naczynia zatokowe oddzielają od siebie blaszki wątrobowe zbudowane z hepatocytów.
W odpowiedzi na Twoje pytanie można więc powiedzieć, że
zatoki to naczynia żylne pochodzące od żyły wrotnej oddzielające hepatocyty w zraziku i wpadające poprzez żyłę centralną zrazika do żyły wątrobowej. To takie bardzo ogólne stwierdzenie:)
Mam nadzieję, że ciekawość i wątpliwości zaspokojone:)
Tak to wygląda mniej więcej pod mikroskopem:
http://instruction.c...sco/liver2F.jpg
Gdzie:
Sinusoids - zatoki
Central vein - żyła centralna
Hepatocytes - hepatocyty (komórki wątroby)
Użytkownik krzysztofandraszak edytował ten post 20 grudzień 2010 - 22:43
Moderator tablic: "Miłość, przyjaźń, znajomości", "Kącik złamanych serc", "Trudności życiowe", "Podryw doskonały", "Filozofia":) Czerwonym kolorem wypowiadam się jako moderator.
Jeżeli uważasz, że moja odpowiedź była rzeczowa i coś Ci pomogła/dała do myślenia to byłbym bardzo wdzięczny za "lubię to". Niby głupia rzecz, ale cieszy:)
Uwaga, wszystkie opinie są moimi własnymi, szczerymi i pełnymi serdeczności przemyśleniami. Staram się doradzać najlepiej jak potrafię, co nie znaczy, że jestem nieomylny. Czasami najlepiej przemyśleć to, co napisali inni i wyciągnąć wlasne wnioski:)
P.S. Jeżeli uważasz, że niesłusznie Cię potraktowałem jako moderator, albo masz jakiekolwiek inne zastrzeżenia bądź uwagi do tego, jak wypełniam ten obowiązek to pisz śmiało:) Jestem otwarty na krytykę lub sugestie.