Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Najlepszy film dokumentalny

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 adelheid

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 07 październik 2010 - 13:55

Wydaje mi się, że kiedyś więcej powstawało filmów dokumentalnych. Ja bardzo lubiłam je oglądać czasem dla od miany od filmu fabularnego. czasem są dużo ciekawsze i dużo bardziej uderzające. Jakie są najlepsze filmy dokumentalne jakie oglądaliście? Chodzi mi zarówno o polskie jak i zagraniczne.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 07 październik 2010 - 14:34

Bardzo mało filmów dokumentalnych widziałem, ale podobał mi się: "Spotkania na krańcach swiata". Dokument Herzoga ( a więc uznanego reżysera filmów również (a może nawet głównie) fabularnych) o Antarktydzie. Dobra rzecz.
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#3 almirante

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 167 postów

Napisano 07 październik 2010 - 14:37

"Jestem zły"
http://www.filmweb.p...%82y-2000-37066

#4 fajter55

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 69 postów

Napisano 08 październik 2010 - 09:48

Ostatnio oglądałem dobry dokument o jednym z tych samolotów, które padły ofiarą ataków 11 wrześnie, niestety tytułu sobie nie przypomną. Z polskich to cenię twórczość Morawskich, podejmują trudne, ale ciekawe tematy, jak np. "Ballada o lekkim zabarwieniu erotycznym", teraz widziałem, że wychodzi ich nowy film "Czekając na sobotę", myślę że jest wart uwagi, zwiastuny są mocne http://www.hbo.pl/vi...zwiastun-2_1204

#5 lasiczka_poznan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 409 postów

Napisano 12 październik 2010 - 16:30

jesli dokumentem mozna nazwac filmy cejrowskiego "boso przez swiat" to z polskich ostatnich ten mi sie podoba. z zagranicznych lubie i shouldn't be alive i film z tym gosciem ktory rpbi wszystko zeby zginac, je padliny, pije mocz slonia, skacze do wodospadu itd. nie pamietam jaki to byl tytul

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 LukC

PTC GURU

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 13 październik 2010 - 14:59

Polecam 'This Film Is Not Yet Rated', film ukazujący naga prawdę o MPAA. Na prawdę wartozobaczyć :ok:

Dołączona grafika

#7 kreator007

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 14 październik 2010 - 19:57

Lubię bardzo filmy dokumentalne. Ostatnio na Discovery World jest taka seria Seryjni mordercy. We wtorki o o 22.30 można to zobaczyć.

#8 fingwin

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 17 październik 2010 - 10:40

Najlepszy jak najlepszy ale mnie trochę przerażający film o cierpieniu zwierząt w cyrku.Zwierzęta te są porywane, hodowane w niewoli i zmuszane do nienaturalnych zachowań a nawet ranione. Warto obejrzeć. Tytuł filmu to "CYRK – rozrywka za cierpienie". Znajdziesz go na filmin.pl.

#9 cocoRose

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 08 listopad 2010 - 16:52

polecam nie tyle film, co serię - Wielkie migracje. oglądałam to wczoraj na national geographic i program zrobił na mnie duże wrażenie. przede wszystkim były przepiękne zdjęcia zwierząt i przyrody. i bardzo spodobała mi się również muzyka. w niedziele o 21.00. warto zobaczyć :)

#10 lenirek

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 58 postów

Napisano 12 listopad 2010 - 21:29

Ja również polecam wspomniany tu już dokument Herzog'a "Spotkania na krańcach świata" oraz nagrodzony oscarem "Człowiek na linie" - dla mnie wybitny i porywający.

#11 hylobates

spolegliwy

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 553 postów

Napisano 14 listopad 2010 - 02:08

Wyświetl postUżytkownik adelheid dnia 07 październik 2010 - 13:55 napisał

Wydaje mi się, że kiedyś więcej powstawało filmów dokumentalnych. Ja bardzo lubiłam je oglądać czasem dla od miany od filmu fabularnego. czasem są dużo ciekawsze i dużo bardziej uderzające. Jakie są najlepsze filmy dokumentalne jakie oglądaliście? Chodzi mi zarówno o polskie jak i zagraniczne.

filmy dokumentalne ... wszystkie z Discovery - uwielbiam je .... ->np; takie ....
Dołączona grafika << kliknij po więcej...

Dołączona grafika << ranking !!!

Dołączona grafika << ... IS EVIL !!!

#12 fingwin

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 20 listopad 2010 - 14:05

Seryjni mordercy są również dostępni na www.filmin.pl

Wyświetl postUżytkownik lasiczka_poznan dnia 12 październik 2010 - 16:30 napisał

jesli dokumentem mozna nazwac filmy cejrowskiego "boso przez swiat" to z polskich ostatnich ten mi sie podoba. z zagranicznych lubie i shouldn't be alive i film z tym gosciem ktory rpbi wszystko zeby zginac, je padliny, pije mocz slonia, skacze do wodospadu itd. nie pamietam jaki to byl tytul
Filmy Wojciech Cejrowskiego "Boso przez świat" są dostępne na www.filmin.pl

#13 dudeczka

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 379 postów

Napisano 24 listopad 2010 - 16:36

Film do zapoznania się i ewentualnie zmiany nastawienia, poglądów: http://www.hbo.pl/mo...ns-akcja_-70141

#14 milcia88

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 13:44

Odświeżam temat.
Z filmów dokumentalnych polecam przede wszystkim Arizonę i Szczurołapa. Słyszałam też dużo dobrych opinii o Wyroku na życie, ale nie ogladałam, dopiero dziś zobacze, bo ma leciec na HBO2 w ramach festiwalu dokumentów.
Dołączona grafika

#15 Mexter

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 675 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 13:53

Przeznaczone do burdelu

#16 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 03 sierpień 2011 - 23:51

"Rozbitkowie" i "Czekając na Joe" - dwa filmy o wypadkach w Andach. Robią niesamowite wrażenie.
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#17 kahuna21

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 131 postów

Napisano 04 sierpień 2011 - 11:53

Money As Debt I i II ( Pieniądze jako dług)
Dwa filmy na temat czym są obecnie pieniądze.
Dają do myślenia, po obejrzeniu ich zacząłem baczniej przyglądać się rzeczywistości jaka nas otacza,
i był jeszcze jeden chyba - Mistrzowie pieniędzy.

#18 modliszka23

specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 735 postów

Napisano 29 grudzień 2011 - 15:06

Mnie teraz strasznie sie spodobał dokument Miliard Szczęsliwych Ludzi.Jeszcze sa powtórki na HBO ,wiec jesli ktoś nie widział to bardzo polecam. A dokument traktuje o tym jak to Bayer Full rozkręca swoją karierę w Chinach ;)
Kupuj tylko naturalne suplementy na suplime.pl

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#19 Scott Belsey

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 16 luty 2012 - 22:16

Polecam :

Earthlings - zmienił moje życie.

Inside Job - nagrodzony Oscarem dokument o tym jak powstał obecny kryzys finansowy.

No end in sight / Chmury nad Bagdadem - nominowany do Oscara, o wojnie w Iraku, bardzo ciekawy.

Home s.o.s - o tym jak człowiek niszczy ziemię. zdjęcia w tym filmie są przepiękne.

Świat według Monsanto - francuski dokument o amerykańskiej firmie i żywności genetycznie modyfikowanej.

Food Inc. / Korporacyjna żywność - o tym, jak trują nas korporacje swoim "jedzeniem".

Fuel - o kończącej się ropie naftowej i możliwościach jej zastąpienia ekologicznymi paliwami. Narrator irytujący, ale dokument świetny.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych