Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Haft krzyzykowy

106 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorunia

Zobaczymy :D

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1506 postów

Napisano 30 czerwiec 2005 - 15:10

witam was !
chcialabym wiedziec czy ktos z was interesuje sie haftem krzyzykowym, a moze ktos z was wyszywa , prosze wszystkich o posty . PISZCIE :hyhy:
Wracam do was

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Ribana

Veritas vincit!!!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2128 postów

Napisano 30 czerwiec 2005 - 16:47

Mi się podoba hatf krzyżykowy.Ja nie umiem wyszywać,ale jedna znajoma mi pani bardzo ładnie to robi.
Dołączona grafika

#3 Dorunia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1506 postów

Napisano 02 lipiec 2005 - 15:16

szkoda ze nie umiesz , ale to nie jest takie trudne ja sie tym zainteresowalam , nauczylam sie w godzine i tak sobie wyszywam co mi sie podoba :] tobie tez proponuje sie nauczyc
Wracam do was

#4 Ribana

Veritas vincit!!!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2128 postów

Napisano 02 lipiec 2005 - 19:10

chciałąbym.
Dołączona grafika

#5 Dorunia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1506 postów

Napisano 02 lipiec 2005 - 19:49

no to nie ma na co czekac :)
Wracam do was

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Ribana

Veritas vincit!!!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2128 postów

Napisano 02 lipiec 2005 - 21:43

:) :)
Dołączona grafika

#7 Dorunia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1506 postów

Napisano 03 lipiec 2005 - 22:17

mam nadzieje ze sprobujesz i polubisz to :)
Wracam do was

#8 annie

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 26 sierpień 2005 - 19:42

Dorunia, ja wprost uwielbiam wyszywac, a juz na punkcie haftu krzyzykowego mam po prostu bzika!
Gdy bylam dzieckiem, moja babcia nauczyla mnie robotek recznych. Kazde wakacje spedzalam u niej, wiec co roku wyszywalam jakas robotke zadana lub zaproponowana przez babcie. Babcia miala mnostwo kolorowych niemieckich "Burd", a tam byly takie slicznosci, ze az sie dziecku serce radowalo.Babcia zawsze miala kolorowe nici i plotno, no wiec sobie wyszywalam. Niestety, gdy babcia sie przeprowadzala, wszystkie te moje dzieciece robotki przepadly...
Teraz wyszywam glownie w dlugie zimowe wieczory.Obrusy, poduszki, obrazy. Jest fajna strona, gdzie maja czasem darmowe wzorki krzyzykowe, mozna sobie sciagnac z internetu, a nazywa sie po prostu "hafty polskie".
Moja tesciowa kiedys tez wyszywala, teraz ma juz za slabe oczy.Za to maluje. Kopiuje sobie cos z widokowek, glownie malarstwo kubistyczne. Fajnie jej to nawet wychodzi!

#9 annie

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 03 październik 2005 - 20:58

Czy ktos z Was lubi siedziec z kanwa w ogrodku lub zimowymi wieczorami dlubac na drutach? A moze macie jakies fajne wzorki albo pomysly? Podzielcie sie!

#10 papillon

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2532 postów

Napisano 04 październik 2005 - 08:05

Na drutach umiem robić,chociaż tego nie lubię.
Za to uwielbiam haftować.Mam wielki zapas obrusówi obdarowaną całą rodzinę różnymi bibelotami.haft,to jest to co mogę robić całymi dniami,
oprócz czytania książek.Nietety,teraz mam na tą pasję mniej czasu.

#11 annie

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 06 październik 2005 - 22:30

Ja uwielbiam haft krzyzykowy.W dziecinstwie ta pasja zarazila mnie moja babcia, ktora sama do tej pory haftuje i robi na drutach, jeszcze bez okularow, choc ma juz 80 lat! Kazde wakacje spedzalismy jako dzieci u babci na wsi, i babcia zawsze miala kolorowe nici, kanwy wyszperane gdzies spod lady i niemieckie Burdy z wzorkami, ktore dzialaly na dziecieca wyobraznie. Niestety, te moje dzieciece robotki przepadly, gdy babcia wyprowadzala sie po smierci dziadka. Mam kilka haftowanych obrusow babcinych, natomiast moje wieksze prace zostaly w Polsce, u mamy.
Tu Holenderki sa zbyt leniwe, by wyszywac czy robic na drutach. Najprostsze szaliki kosztuja grube pieniadze, ale wola kupic gotowe niz nauczyc sie szydelkowania. Moja sasiadka z Indonezji dlubie na drutach, ale ma jakas chinska technike "spod pachy".Usilowalam podpatrzec i sama sprobowac, ale mi nie idzie! Sklepow pasmanteryjnych nie ma. Sa specjalistyczne sklepiki dla pasjonatow.Mozna kupic gotowe wyhaftowane obrazki, gdzie tylko imie i date urodzin trzeba samemu wyszyc, i juz mozna powiesic nad lozeczkiem dziecka. Nici sa bardzo drogie, a kanwy nie uswiadczysz! Wloczki kupuje sie tez w dyskoncie, taki supermarket "mydlo i powidlo".
Niemki czy Austriaczki juz sa inne.Och jakie piekne rzeczy potrafia wyjsc spod ich palcow! A Holenderki nie maja gustu i zapalu.

#12 papillon

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2532 postów

Napisano 07 październik 2005 - 09:05

Zaczynałam od haftu krzyżykowego,potem przez długi czas robiłam haft atłaskowy,a póżniej richelieu.
Tą pasją zaraziłam się od siostry,która mnie nauczyła atłaskowego,a dwa pozostałe, sama do nich dotarłam i znając swój upór,nauczyłam się.
Ale lubię najbardziej te dwa ostatnie.

#13 annie

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 09 październik 2005 - 17:01

A mnie odprezaja robotki na drutach. Zwlaszcza, ze teraz dzianiny sa w modzie, wiec dlubie sobie szaliki, szale, swetry, kamizelki. Moja sasiadka i jej corka tez lubia druty, wiec mam towarzystwo! No i zamowienia!
Tej sztuki tez nauczyla mnie babcia, potem mama. Ale wiekszosc sama podpatruje.

#14 aubepine

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 10 październik 2005 - 11:35

Ja też troszkę wyszywam, ale chociaż nauczyłam się jako dziecko, dopiero zacynam swoją przygodę z haftem, postanowiłam zacząć od czegoś łatwego i niedużego, aiec wyszywam kartki swiateczne, ale chciałabym wyszyć coś związanego z lasem, może ktoś ma jakieś szablony zwierząt leśnych albo drzew? Z góry dziękuję :) :)

#15 annie

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 17 październik 2005 - 13:54

www.haftypolskie.com.pl

Do wyboru, do koloru. Darmowe wzorki mozna sciagnac z internetu, albo dla leniwszych zakupic gotowa kanwe z nadrukiem i kompletem nici. Polecam! Wyszywam wedlug tych wzorow, sa swietne!

Mozna tez kupic gazetke z wzorkami, tytul ten sam "Hafty polskie". Dostepna w Empikach i kioskach.

#16 MySsZkA

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 106 postów

Napisano 18 październik 2005 - 14:24

Ostatnio wyszyłam haftem krzyżykowym rok temu, jak miałam na technice takie zadanko....Nawet bardzo ładnie mi to wyszło. Sami zobaczcie.. :P

Załączona grafika: DSCN2114.JPG
Odszedłeś dawno, odszedłeś cicho
nic mi po Tobie nie zostało
złamane serce, cisza w słuchawce
wiele tęsknoty - miłości mało...
):

#17 annie

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:22

Myszka, rzeczywiscie jest to piekne!
Ja lubie tez szyc, ale ze nie mam wlasnej maszyny, to teraz nici z tego :(
Dwa lata temu zrobilam jedna wieksza prace dla mojej wspolnotki, byla to ikona Madonny z Dzieciatkiem, wykonana technika aplikacji, a uzylam do niej... starych jedwabnych krawatow, ktore dostalam za grosze w ciuchlandzie! Zlote nici, koraliki itp. tez sie przydaly :)

#18 nadia

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 212 postów

Napisano 09 grudzień 2005 - 23:41

ja wyszywam odnalazlam w sobie ten dar i kminie o co w nim chodzi :D

tylko ze teraz mama chce zebym cały czas cos wyszywała :P
nie zrywaj nici przyjaźni,
bo nie wiesz czym grozi zerwanie.
choć nitke zwiazesz
supeł na zawsze zostanie.....

#19 tyna.jedyna

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 06 luty 2006 - 23:30

moja mama wyszywa, moja siostra... ja tez umiem, ale wole robić naszywki (haft płaski) na drutach zrobiłam sobie szal a sweterki robi mi moja mama ;) teraz robie jedną naszywkę i szal na szydełku :) a moja mama robi bluzke rownież na szydełku ale mojej siostrze!
mój tato robi świeczniki z jałowca tak więc cała moja rodzina to "hand made family" ;)

a probowałyście wyszywać półkrzyżykiem? :> też ciekawie wygląda ;)
:)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 hela1101

bosmanka :P

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 826 postów

Napisano 07 luty 2006 - 22:44

tez lubie haft krzyzykowy no ale jakos czasu nie mam na wyszywanie

www.krewniacy.pl

Podziel sie zdrowiem, może i ty kiedyś będzisz potrzebował pomocy!

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych