Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...
metalowe kawałki z instrumentami smyczkowymi
Rozpoczęty przez DoniaM, 09 lip 2010 22:04
15 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 lipiec 2010 - 22:04
Poszukuję utworów metalowych, rockowych itp z udziałem instrumenów smyczkowych, głownie wiolonczeli. Nie chodzi mi o viking/folk metal. Szukam bardziej czegoś w stylu zespołów: Apocalyptica, Epica, Forest of Shadows. Zainteresowana byłabym również nurtem klasycznym: np Clint Mansell
Kasia R.
Napisano 09 lipiec 2010 - 23:01
Jelonka ci mogę polecić z naszego podwórka. Z tym, że tu skrzypce grają pierwszoplanową rolę, a gitary są dodatkowym tłem. Też lubię instrumenty smyczkowe.
Napisano 09 lipiec 2010 - 23:34
Już chciałem zarzucić Eluveitie, kiedy przeczytałem, że folk metal Cię nie interesuje. A szkoda, bo lubię to wciskać ludziom i narzekać na growl.
Ale skoro plan z Eluveitie nie wypalił, to możesz obadać Hevein, całkiem sensowne, a i wiolonczela się znajdzie.
Ale skoro plan z Eluveitie nie wypalił, to możesz obadać Hevein, całkiem sensowne, a i wiolonczela się znajdzie.
Napisano 11 lipiec 2010 - 13:49
Ode mnie jeszcze coś w bardziej rockowych klimatach. Godspeed You! Black Emperor. Skrzypce + wiolonczela.
Jeśli chodzi o coś bardziej klasycznego, to do głowy przychodzi mi Hans Zimmer i soundtrack z The Path [Btw. świetna gra]
A na koniec, jako ciekawostka, elektroniczno-postrockowo-eksperymentalny projekt World's End Girlfriend. Tak dla urozmaicenia.
Jeśli chodzi o coś bardziej klasycznego, to do głowy przychodzi mi Hans Zimmer i soundtrack z The Path [Btw. świetna gra]
A na koniec, jako ciekawostka, elektroniczno-postrockowo-eksperymentalny projekt World's End Girlfriend. Tak dla urozmaicenia.
Kasia R.
Napisano 13 lipiec 2010 - 20:40
No faktycznie. Kurczę no, ten kawałek zamiata. Jak się nazywa skrzypcowa odmiana 'riffu'? Bo po tym tu nie mogłem się przez jakiś czas pozbierać. I jeszcze Jelonka na zachętę W tym kawałku jest wszystko - smutek, nadzieja, radość. No geniusz, kurde, geniusz! Jak ja go uwielbiam.
Napisano 30 maj 2011 - 18:48
Ankh, Apocalyptica, Jelonek?
Napisano 17 czerwiec 2011 - 16:29
Od razu już na początku uprzedzam, że jest to zespół death metalowy, ale muszę o nim powiedzieć, bo ich ostatnia płyta to naprawdę mocna rzecz. A chodzi mi o Septic Flesh i najnowszą płytę The Great Mass. A to jeden z utworów z tego albumu. Płyta była nagrywana z udziałem Orkiestry Filharmonii Praskiej, więc trochę instrumentów smyczkowych się tam znajdzie, ale chyba nie o to do końca chodziło, mimo to i tak polecam.
Napisano 02 listopad 2011 - 12:34
Według mnie jedną z najlepszych płyt - połączenie metalu/rocku z instrumentami smyczkowymi jest płyta Metallicy. Wiem że nie jestem obiektywny do końca w tej kwestii, ponieważ jestem ich wielkim fanem, ale uważam że są to kawałki naprawdę bardzo dobre. Z polskich płyt i zespołów podoba mi się również Perfect oraz Coma oczywiście w wersji symfonicznej, polecam serdecznie.
Kasia R.
Napisano 03 styczeń 2012 - 18:09
Nightwish - w każdym albumie po trochu
Dodaj odpowiedź

Ostatnie frazy z tematu
- nazwa metalowej piosenki skrzypce w tle
- metal skrzypce
- instrumenty smyczkowe ciekawostki
- piosenka rockowa z skrzypcami
- utwory metalowe na skrzypcach
- rokowa pozbieram ze skrzypcami
- piosenka metal ze skrzypcami na poczatku