Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Odchudznie fakty i mity

48 odpowiedzi w tym temacie

#1 kugu2

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 20 czerwiec 2010 - 19:27

O odchudzaniu powstało tyle mitów ze cho cho.
Zapraszam na znakomitą publikację pani Gawryluk.
Wejdz na:
http://odchudzanie-f...y.blogspot.com/
i ją sobie pobierz za darmo i czytaj :papa:

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 xhope

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 03 lipiec 2010 - 13:47

spróbuje, ale i tak w to nie zabardzo wierze :P

#3 tigerCyc

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 03 luty 2011 - 09:51

myślę, że najważniejsze jest racjonalne odżywianie, bez stosowania jakichś dziwnych, skomplikowanych diet.

#4 maja_jamam

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 32 postów

Napisano 10 luty 2011 - 13:41

Największy błąd, to brak regularności. Szarpanie się z organizmem, raz za mało, raz za dużo, może tylko zaszkodzić. Moja pani dietetyk zawsze powtarzała, że absolutnie trzeba pilnować godzin posiłków, bez przesunięć. Faktycznie to się sprawdzało (ja byłam na diecie 1200kcal). W pierwszym miesiącu schudłam 5 kg, każdy następny mniej więcej 3-4. Nie sądzę, aby przy racjonalnej diecie, nie głodówce dało się więcej. To znaczy bez sportu. Ja wówczas nie uprawiałam żadnego sportu/ nie chodziłam na aerobic. więc dlatego efekty były dość wolne. Nie używałam i nie używam żadnych koktajli, chemicznych wspomagaczy, herbatek. Moje koleżanki natomiast piją wodę z proszkiem zasadowym (langsteiner). Angażuje do pracy jelita, więc się szybciej trawi.

#5 sadzonka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 125 postów

Napisano 19 luty 2011 - 17:23

ostatnio czytałam o coraz to modniejszej "diecie cud" a konkretnie-połykanie główek tasiemca. ludzka głupota nie ma granic!!!!!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 majkawazka

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 310 postów

Napisano 05 marzec 2011 - 23:37

Można chudnąć i nie krzywdzić siebie, więc naprawdę ciężko zrozumieć takich ludzi...
Mój blog:

majkawazka.pl

Darmowe porady o odchudzaniu. Skuteczne!

#7 AdmarWD

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 06 marzec 2011 - 14:42

Jesli chodzi o odchudzanie to polecam naturalny blonnik witalny, ktory jest szczegolowo opisany na stronie www.zadbajozdrowie.hekko.pl
Na tej stronie jest opisanych wiele innych produktow, ktore potrafia utrzymac nasze cialo w dobrej kondycji.

#8 majkawazka

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 310 postów

Napisano 06 marzec 2011 - 14:52

No i przede wszystkim przy każdej diecie więcej ruchu, to podstawa dobrego samopoczucia i efektywnego odchudzania :)
Mój blog:

majkawazka.pl

#9 sepultura

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 145 postów

Napisano 08 marzec 2011 - 09:08

Na pewno przy odchudzaniu liczy się to, żeby jeść regularnie i pamiętać, że organizowanie się głodówek i niejedzenie wcale nie powoduje tego, że chudniemy. No i oczywiście więcej ruchu. Na pewno nawet najbardziej zapracowana osoba znajdzie czas na to, żeby poćwiczyć chociaż przez chwilę.

#10 jestdobrze

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 14 marzec 2011 - 10:07

Wyświetl postUżytkownik maja_jamam dnia 10 luty 2011 - 13:41 napisał

Największy błąd, to brak regularności. Szarpanie się z organizmem, raz za mało, raz za dużo, może tylko zaszkodzić. Moja pani dietetyk zawsze powtarzała, że absolutnie trzeba pilnować godzin posiłków, bez przesunięć. Faktycznie to się sprawdzało (ja byłam na diecie 1200kcal). W pierwszym miesiącu schudłam 5 kg, każdy następny mniej więcej 3-4. Nie sądzę, aby przy racjonalnej diecie, nie głodówce dało się więcej. To znaczy bez sportu. Ja wówczas nie uprawiałam żadnego sportu/ nie chodziłam na aerobic. więc dlatego efekty były dość wolne. Nie używałam i nie używam żadnych koktajli, chemicznych wspomagaczy, herbatek. Moje koleżanki natomiast piją wodę z proszkiem zasadowym (langsteiner). Angażuje do pracy jelita, więc się szybciej trawi.
Witam. Napisałaś tego posta miesiąc temu, więc pewnie znowu troszkę schudłaś. nie przejmuj się, że w kolejnych miesiącach jest mniej w kilogramach. To normalna kolej rzeczy. Ważne abyś dobrze się czuła, miała energię i gubiła cm. A wszystko się pięknie samo ułoży.
Pozdrawiam

#11 majkawazka

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 310 postów

Napisano 19 marzec 2011 - 12:34

No i często kobiety zapominają, że osiąągnięcie wymarzonej wagi to dopiero połowa sukcesu - równie ważny jest etap stabilizacyjny, czyli nie nie wracamy do starych nawyków, bo jesteśmy już szczupłe i możemy sobie na to pozwolić, tylko kontynuujemy nowe zwyczaje żywieniowe z tym, że mniej restrykcyjnie no i to, co zawsze powtarzam - koniec diety to nie koniec aktywności fizycznej :)
Mój blog:

majkawazka.pl

#12 lukrecjaa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 114 postów

Napisano 25 marzec 2011 - 21:01

Ja ostatnio ograniczylam jedzenie pieczywa, ale slodyczy jem calkiem sporo :D w ciagu 3 miesiecy z rozmiaru 38 schudlam do rozmaru 36 :D Nawet sie nie odchudzalam, a schudlam:P Robilam morfologie i wyszla dobra, wiec nie wiem czy to sie jakis cud stal? :P

#13 modliszka23

specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 735 postów

Napisano 31 marzec 2011 - 14:26

SŁuchajcie a co powiecie na odchudzanie poprzez ruch,a dokładnie chodzi mi o zajecia z aqua aerobiku ...
Czy Waszym zdaniem to cos pomoze ?
No i ważna sprawa-czy uda sie tymi ćwiczeniami zlikwidować cellulit ?
Kupuj tylko naturalne suplementy na suplime.pl

#14 NatashaM

aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1898 postów

Napisano 20 kwiecień 2011 - 19:47

1. Odpowiednio zbilansowana dieta 1200 - 1500 kcal na dobę.
2. Regularne pory przyjmowania pokarmów.
3. Produkty naturalnie, nieprzetworzone, świeże, posiłki przygotowywane w domu.
4. Odpowiednia dawka ruchu - przynajmniej 45 min codziennie - na początku z lekim obciążeniem, aby spalać tłuszcz, następnie z większym, aby wyrobić masę mięśniową.
5. Przynajmniej 1,5 l - 2 l wody na dobę.
6. WYTRWAŁOŚĆ.
Ot cała dieta cud.

Oczywiście, odpowiednimi ćwiczeniami zwalczymy cellulit.
"Dumna ze swej postawy jak Kobieta żywa, ze swym bukietem, chustką i rękawiczkami, ma niedbale swobodny powab, co wyzywa i wdzięk chudej kobietki, co drażni i mami..."[/color]
"Czy do Ciebie Człowieku należy decydowanie o tym, co jest dobre, a co złe" Markiz de Sade
Wsłuchuję się w dźwięk fal ujarzmionych, rzewnie bolesną jak miłości dotyk...
"Nie pójdę do piachu, gdy ktoś mi powie: czas umierać brachu. Nie dam się uśpić śmierci słowom, pójdę do grobu z podniesioną głową" Bob Dylan
Z dedykacją:
Dla naszych wspólnych ścian
Gdzie mi podłoga
Była Tobie sufitem

Moje Opowiadanko =)

#15 sayto

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 47 postów

Napisano 25 kwiecień 2011 - 19:29

Wyświetl postUżytkownik modliszka23 dnia 31 marzec 2011 - 14:26 napisał

SŁuchajcie a co powiecie na odchudzanie poprzez ruch,a dokładnie chodzi mi o zajecia z aqua aerobiku ...
Czy Waszym zdaniem to cos pomoze ?
No i ważna sprawa-czy uda sie tymi ćwiczeniami zlikwidować cellulit ?

Co do celulitu to nie wiem, nie znam się :) Ale jeśli chodzi o odchudzanie i wszelkiego typu diety, to znam jedną skuteczną sprawdzoną zasadę, która sprowadza się do twierdzenia, że bez ruchu (wysiłku fizycznego) nie da się schudnąć. Takie jest moje zdanie. Oczywiście można się jeszcze "głodzić", ale czy warto? odpowiedź na to retoryczne pytanie pozostawiam forumowiczom :] Powiem tak - wysiłek fizyczny jeszcze nikomu nie zaszkodził, a jak ktoś liczy, że bez ruszenia tyłkiem zrzuci kilka/kilkanaście kg dzięki dietom cud, no to... powodzenia :ok:

#16 MegiQ

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 29 kwiecień 2011 - 16:49

Kurczę, nie ma czegoś takiego jak dieta cud! Niestety wiele dziewczyn daje się jeszcze nabrać na diety wykluczające jakiś składnik, które są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Poza tym efekt jojo zawsze się pojawi po głodówce. Po Prostu najlepszym sposobem jest zdrowa, zbilansowana dieta i ćwiczenia. Na rynku jest sporo zajęć sportowych - na pewno każdy znajdzie coś dla siebie:)

#17 Poleczka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 26 maj 2011 - 11:26

Wyświetl postUżytkownik MegiQ dnia 29 kwiecień 2011 - 16:49 napisał

Kurczę, nie ma czegoś takiego jak dieta cud! Niestety wiele dziewczyn daje się jeszcze nabrać na diety wykluczające jakiś składnik, które są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Poza tym efekt jojo zawsze się pojawi po głodówce. Po Prostu najlepszym sposobem jest zdrowa, zbilansowana dieta i ćwiczenia. Na rynku jest sporo zajęć sportowych - na pewno każdy znajdzie coś dla siebie:)

Bardzo dobrze to ujęłaś MegiQ trzeba sobie jasno powiedzieć, że jeśli już decydujemy się na dietę to najważniejsze jest to aby zmienić nawyki żywieniowe, a co za tym idzie dostosować swoje posiłki do czasu, w którym jesteśmy w pracy itd. Jeść regularnie i zdrowo. Głodówki jedyne co dają to efekt jojo, który jest potworny, osobiście widziałam kobietę, która po zrzuceniu 10 kg przytyła potem 15 kg. Dobrze jest również stosować zasadę "NŻD" czyli "nie żryj dużo" w necie jest mnóstwo przydatnych informacji np. ten filmik o tym co jeść jak jeść i przede wszystkim jak się zmotywować do ROZSĄDNEJ utraty wagi.

#18 Sumik777

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 184 postów

Napisano 30 maj 2011 - 12:08

Najlepszą dietą na schudnięcie jest dieta NŻT połączona z wysiłkiem fizycznym najlepiej bieganie - sprawdziłem na sobie i wiem że działa 6miesięcy i 15kg mniej ;-)

Pozdrawiam.
->KUPIĘ MONETY<-

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni !!!
Dołączona grafika
"Ludzie nie przestają się bawić zabawkami bo się starzeją
ale starzeją się bo przestają się bawić zabawkami"
Mark Twain.

www.zjawiskaparanormalne.pl

#19 Chudaaa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 05 czerwiec 2011 - 12:52

Żeby schudnąc potrzeban jest taka dieta, którą będzie się stosować przez całe życie. Tylko dzięki temu nie dojdzie do sytuacji, że ktoś ładnie, szybko schudnie, a gdy odłoży jadlospisy przytyje więcej niż ważył przed dietą. Dlatego moim zdaniem dobrym i zdrowym sposobem na schudnięcie jest dieta paleolityczna. Jest to dieta, która zakłada że powinniśmy jeść tak jak nasi przodkowie (oczywiście w miarę możliwości) W skrócie polega na jedzeniu w dużych ilościach mięsa oraz surowych warzyw i owoców. Dieta wyklucza mąkę, chleb, makarony, kasze, a więc wszystko to, co wysokokaloryczne. No i przede wszystkim nie stosuje jej się miesiąc czy dwa, tylko najlepiej całe życie...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 zielona-1983

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 06 czerwiec 2011 - 14:12

ja przećwiczyłam już niejedną dietę, a wiele razy głodówki. Zawsze po nich wraca waga, bo się zaburza metabolizm. Odkąd poszłam do dietetyka, ustawiła mi dietę i zaczęłam normalnie żyć. Pilnuję, żeby jeść 4-5 razy dziennie o ustalonych porach, chodzę na siłownię, a teraz w tę cudowną pogodę jeżdżę na rowerze, nie jem słodyczy ani nie piję kolorowych napojów. Nie chodzę jednak głodna. Trochę to jednak zajęło. To trzeba sobie wszytko w głowie poprzestawiać.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych