Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Policystyczne jajniki i badania

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 02 czerwiec 2010 - 18:32

Ja mam teraz problem, ktory bardzo mnie martwi. Za 2, 3 lata planujemy z ukochanym dziecko, a przy tym co teraz sie dzieje, to boje sie, ze nawet jakbysmy teraz sie starali , to bym nie zaszla w ciaze (ale oczywiscie teraz nie bede sie starac, nie mamy na razie warunkow). No ale mniejsza...
Mam policystyczne jajniki , wykryto mi je na poczatku tego roku, gdy mialam okres gdzies co 3 miesiace :/ Wczesniej miewalam podobnie ale bagatelizowalam z pol roku. No i biore tabletki provera na regulacje i bralam tez bromergon by obnizyc nieszczesna prolaktyne. Ostatnio jak badalam hormony, to bylo rok temu i mialam blisko gornej granicy te prolaktyne. To przepisano mi te leki, biore juz od polowy stycznia. No i woczraj robilam badania prolaktyny i wyobrazcie sobie, ze jest ok 600, duzo ponad norme ! Bromergon odstawilam w kwietniu, bo tak mi zalecila ginekolog. Nie wiem czemu az tak duzo :( moze to przez stres, bo przeciez w maju mialam matury i stresowalam sie bardzo :(
jak mysliscie?
za tydzien ide na wizyte, ale chcialabym byc spokojniejsza.. w koncu jestem taka mloda...

Jak zakładasz temat określaj dokładnie jego nazwę!

Użytkownik Althaea edytował ten post 02 czerwiec 2010 - 19:29

[indent]

[indent] Bądź niczym bijące źródło, nie zaś jak staw, w którym zawsze stoi ta sama woda. [/indent] — Paulo Coelho

[/indent]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 pamela a

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 02 czerwiec 2010 - 19:00

Chyba pomyliły Ci się dzialy ;)

Nie da się jakoś przełozyć tej wizyty na wcześniejszy termin? Bo szczerze mówiąc też biorę bromergon, ale nie mam pojęcia co Ci odpowiedzieć... A robiłaś badania tak jak trzeba? Z rana, na czczo, wyspana, niezestresowana?

#3 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 00:12

Wyświetl postUżytkownik pamela a dnia 02 czerwiec 2010 - 19:00 napisał

Chyba pomyliły Ci się dzialy ;)

Nie da się jakoś przełozyć tej wizyty na wcześniejszy termin? Bo szczerze mówiąc też biorę bromergon, ale nie mam pojęcia co Ci odpowiedzieć... A robiłaś badania tak jak trzeba? Z rana, na czczo, wyspana, niezestresowana?

Hmmm.... jadlam.....:/ myslalam, ze to nie ma wplywu.. moze to cos pomieszalo...Nie moge wizyty przelozyc niestety.. no wyspana zbyt nie bylam...

Użytkownik Monique19 edytował ten post 03 czerwiec 2010 - 00:13

[indent]

[indent] Bądź niczym bijące źródło, nie zaś jak staw, w którym zawsze stoi ta sama woda. [/indent] — Paulo Coelho

[/indent]

#4 pamela a

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 09:04

Nie wiem jak duży ma to wpływ, ale mi pani w laboratorium odmówiła zrobienia badania po południu, mimo iż byłam na czczo...
A robiłas rozumiem po obciążeniu też? W ciągu tej godziny siedziałaś spokojnie?

#5 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 12:24

Wyświetl postUżytkownik pamela a dnia 03 czerwiec 2010 - 09:04 napisał

Nie wiem jak duży ma to wpływ, ale mi pani w laboratorium odmówiła zrobienia badania po południu, mimo iż byłam na czczo...
A robiłas rozumiem po obciążeniu też? W ciągu tej godziny siedziałaś spokojnie?

Jak to po obciazeniu ? Nie rozumiem.

Wiesz co, wydaje mi sie, ze moze jednak nie mam sie co martwic, no bo przeciez ja mam pcos, przy tym schorzeniu bardzo czesto wystepuje zwiekszony poziom prolaktyny ... no i wlasnie wtredy z ta prolaktyna trzeba borykac sie cale zycie :( no i owszem rok temu mialam w miare ok wynik nie przekroczyl normy... ale czytalam, ze jest wiele kobiet, ktore braly nawet bromergon, a potem mimo tego mialy podwyzszona prolaktyne.. i czasem jej stan chyba nawet po 2 latach sie obnizyl... wiec chyba to normalne... w moim przypadku.,.prostu czasem mimo ze sie bierze tedn lek, to moze sie prolaktyna nie zmniejszyc.. walka z nia nie jest prosta..

Użytkownik Monique19 edytował ten post 03 czerwiec 2010 - 12:37

[indent]

[/indent]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 pamela a

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 12:54

No ja miałam krew pobraną raz (wynik: 25,850), po tym dostałam jakąś tabletkę i równo za godzinę kolejny raz- i wtedy miałam 181 ng/ml i to jest właśnie wynik po obciążeniu... A Ty za pierwszym razem miałaś 600? To aż niemożliwe, chyba że to jest w innych wartościach podane

No prolaktyna to cwana bestia ;) Ja na szczęście nie mam zbyt wysokiej, więc liczę na to, że nie będę z nią miała takich problemów...

#7 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 14:18

Wyświetl postUżytkownik pamela a dnia 03 czerwiec 2010 - 12:54 napisał

No ja miałam krew pobraną raz (wynik: 25,850), po tym dostałam jakąś tabletkę i równo za godzinę kolejny raz- i wtedy miałam 181 ng/ml i to jest właśnie wynik po obciążeniu... A Ty za pierwszym razem miałaś 600? To aż niemożliwe, chyba że to jest w innych wartościach podane

No prolaktyna to cwana bestia ;) Ja na szczęście nie mam zbyt wysokiej, więc liczę na to, że nie będę z nią miała takich problemów...

No cwana cwana, zazdroszcze, ze nie masz z nia pro\blemow

Sluchaj moja jednostka to mIU/l, minimalna wartosc prolaktyny ktora jest tu podana to 40, a maksymalna 530... ja mam dokladnie 647 , czyli duzo ponad norme i nie zartuje... wlasnie mnie to martwi, bo wiadomo jak ma sie zbyt duza prolaktyne ponad norme, to moga byc wielkie problemy z zjasciem w ciaze.. dlatego mam nadzieje, ze sie w koncu ustabilizuje... a rok temu mialam dokladnie wynik 400 chyba.. w tych samych jednostkach.. wiec byl w normie w sumie
[indent]

[/indent]

#8 pamela a

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 04 czerwiec 2010 - 08:39

Czyli w innych jednostkach... Pewnie dostaniesz jakies inne leki, nie martw się na zapas ;) ja mam nadzieję, że mi po tym bromergeronie przejdzie

#9 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 04 czerwiec 2010 - 14:56

Wyświetl postUżytkownik pamela a dnia 04 czerwiec 2010 - 08:39 napisał

Czyli w innych jednostkach... Pewnie dostaniesz jakies inne leki, nie martw się na zapas ;) ja mam nadzieję, że mi po tym bromergeronie przejdzie

No tak, a poza tym badania mialam robione 2 miechy po odstawieniu bromergonu, wiec moze tez dlatego... nie no.. bedzie dobrze.. przeciez na to sie nie umiera ;)
[indent]

[/indent]

#10 pamela a

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 04 czerwiec 2010 - 15:12

No wiesz, dwa miesiące po odstawieniu, ale ja liczę na to, że mimo odstawienia prolaktyna będzie obniżona, bo inaczej co- całe życie się faszerować tabletkami...

#11 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 04 czerwiec 2010 - 18:26

Wyświetl postUżytkownik pamela a dnia 04 czerwiec 2010 - 15:12 napisał

No wiesz, dwa miesiące po odstawieniu, ale ja liczę na to, że mimo odstawienia prolaktyna będzie obniżona, bo inaczej co- całe życie się faszerować tabletkami...

No wiadomo, kazdy tak chce i oby tak bylo :)
[indent]

[/indent]

#12 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 10 czerwiec 2010 - 22:01

Apropo tematu moge dodac, ze dzis bylam u pani ginekolog. Byla bardzo zaskoczona moim wynikiem i powiedziala, ze to bardzo rzadko sie zdarza, zeby przy braniu bromergonu poziom prolaktyny, nie zmniejszyl sie, tylko podwyzyl (chociaz ja sama na necie widzialam wiele wpisow kobiet, ze tez nawet po braniu bromergonu poziom im sie podwyzszyl, wiec raczej nie jestem jedyna, ktora ma duuuzy problem z hormonami). Z racji tego, ze pani doktor sama nie byla pewna co mi jest , poniewaz jest to pani ginekolog cytolog to dala mi namiary do dobrej pani endokrynolog ( a jak wiadomo endokrynolog lepiej od cytologa zna sie na hormonach i na pewno dobierze mi dobra kuracje). MoZe to byc chyba gruczolak przysadki mozgowej, albo pewnie zwykla hiperprolaktemia, ktora jak wiadomo ciezko sie leczy. W kazdym razie dowiem sie za pewien czas,
[indent]

[/indent]

#13 malaladypank1

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 15 lipiec 2010 - 13:46

Dziewczyny u mnie tez stwierdzono PCOS ale nie mam żadnych pęcherzy na jajnikach i tylko lekko podniesiony poziom testosteronu. Miesiaczki skąpe ale regularne co miesiac. czy mam szanse na ciaze?

#14 Rusalka19

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6711 postów

Napisano 25 wrzesień 2010 - 23:22

Wyświetl postUżytkownik malaladypank1 dnia 15 lipiec 2010 - 13:46 napisał

Dziewczyny u mnie tez stwierdzono PCOS ale nie mam żadnych pęcherzy na jajnikach i tylko lekko podniesiony poziom testosteronu. Miesiaczki skąpe ale regularne co miesiac. czy mam szanse na ciaze?

Tak. Przy PCOS jak najbardziej mozna zajsc w ciaze, owszem bywa ciezej, ale wielu kobietm sie udaje :) nawet tym , ktore maja pecherzyki na jajnikach i ni8eregularny okres i wahajace sie hormony. Medycyna poszla do przodu.,
[indent]

[/indent]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#15 Simona1977

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 08 listopad 2011 - 16:33

Dziewczyny ja również mam PCOS poszukuje dobrego ginekologa-endokrynologa w Warszawie
Możecie mi kogoś polecić?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych