Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

bieganie

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 wodniczka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisano 23 maj 2010 - 16:02

No właśnie. Jestem zupełnie zielona w tym temacie.

Chciałabym zacząć biegać, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać żeby było to zdrowe i prawidłowe.
W dodatku mam problem z kolanem, nie za wielki, ale dokuczliwy i bolący na tyle, że muszę zaczynać powoli i stopniowo przyzwyczajać nogę do nowego typu wysiłku (tak przynajmniej było z chodzeniem po zrobieniu sobie krzywdy :) ).

Nie mam konkretnych pytań, ponieważ nie wiem nawet o co pytać.
Po prostu proszę o rady.

Użytkownik wodniczka edytował ten post 23 maj 2010 - 16:04

przeznaczeniem Człowieka jest budować Świat, przeciwko światu

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 MateuszI

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 26 maj 2010 - 14:29

To ja ci dam parę dobrych rad na początek:

Może tak odpowiednie buty. Nie mówię tutaj o nie wiadomo jakich drogich. Ale skoro masz problem z bólem to warto zainwestować i dobrać odpowiednie.
Miejsce biegania niech to będą jakieś ścieżki np po parku gdzie nie ma twardego betonowego lub asfaltowego podłoża. Po samej ziemi zdecydowanie lepiej na twoje nogi to wpłynie.
Zacznij od niewielkich dystansów np 2-3km połączone z chodzeniem tzn. zaczynasz idziesz szybkim marszem potem biegniesz i znowu idziesz. Aby od razu nie dostać zakwasów i się nie zniechęcić.
Weź jakąś koleżankę sobie lub kolegę to towarzystwa lub MP3
I miłego biegania

#3 luomo

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 192 postów

Napisano 17 czerwiec 2010 - 12:48

przede wszystkim wyjść z domu, a potem znaleźć fajne miejsce do biegania.
taki mały żarcik ;)
a tak poważnie to faktycznie powinnaś zaopatrzyć się w dobre buty do biegania. Ale myślę, że warto by było też zaopatrzyć się w jakąś dobrą odzież termoaktywną jak na przykład Under Armour, dzięki temu będzie Ci się lepiej biegało ;) bo pot nie będzie spływał ci po plecach.

#4 myszkamiki3103

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 308 postów

Napisano 23 czerwiec 2010 - 16:41

oj oj to to faktycznie wesoło skoro masz problemy ze stawami, ale jeśli powoli powoli małymi kroczkami wszystko jakoś się da zrobić.
wiesz jeśli zaczynasz swoją przygodę z bieganiem to myślę, że przede wszystkim powinnaś się zastanowić nad tym, gdzie będziesz biegać. Ale myślę, że w Twoim przypadku lepiej będzie jeśli będziesz unikała asfaltu, a wybierzesz, jakieś miękkie podłoże. Nie wiem może to być las, albo jakaś łąka.
mój przedmówca ma rację, że podstawą jest wybór odpowiednich butów.
jeśli chodzi o moje zdanie na temat tego, jakie byty wybrać to myślę, że jednymi z lepszych są buty New Balance, wielu biegaczy sobie je chwali.

Użytkownik myszkamiki3103 edytował ten post 23 czerwiec 2010 - 16:42

#5 benjamima

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 502 postów

Napisano 17 listopad 2010 - 14:07

dobrze że zwracasz uwagę na podłoże - tutaj to kluczowa sprawa ;p do takich powierzchni, jakie opisujesz, b. dobre byłby te buty: NewBalance twarde podłoże - będą dobrze amortyzować wstrząsy, które powstają na podłożu, po którym planujesz biegać ;p

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 polarnik

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 127 postów

Napisano 18 listopad 2010 - 23:07

Podstawą są dobre buty - zwłaszcza jeśli masz problem z kolanem. Jeśli nie chcesz go jeszcze bardziej obciążać, to staraj się nie biegać po twardych nawierzchniach typu beton, asfalt. Wybieraj raczej trawę itp. A co do butów to możesz się zastanowić nad firmą meindl http://siulagrande.p...-3-default.html to sprawdzona marka i robią solidne obuwie. Poczytaj o nich w sieci - myślę, że się przekonasz.

#7 KilerCFC

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 617 postów

Napisano 03 marzec 2011 - 21:22

Wyświetl postUżytkownik wodniczka dnia 23 maj 2010 - 16:02 napisał

No właśnie. Jestem zupełnie zielona w tym temacie.

Chciałabym zacząć biegać, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać żeby było to zdrowe i prawidłowe.
W dodatku mam problem z kolanem, nie za wielki, ale dokuczliwy i bolący na tyle, że muszę zaczynać powoli i stopniowo przyzwyczajać nogę do nowego typu wysiłku (tak przynajmniej było z chodzeniem po zrobieniu sobie krzywdy :) ).

Nie mam konkretnych pytań, ponieważ nie wiem nawet o co pytać.
Po prostu proszę o rady.

Podstawą jest bieganie po miękkim. Buty na miękkiej podeszwie. A w jakim celu chcesz biegać? To łatwiej będzie ci rozpisać trening.
Dołączona grafika

#8 imwww

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 04 marzec 2011 - 18:33

Proponowałbym zacząć od spacerów około 3-4 kilkometrowych. Ważna sprawa to odpowienie obuwie. Buty Asics posiadają to jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie modeli obuwia do biegania. Uwzględniający różnice w budowie anatomicznej mężczyzn i kobiet.
Skoro masz jak pisałaś problemy ze stawem kolanowym to skonsultowałbym to ze specjalistą ponieważ z pewnością przydadzą się jakieś ćwiczenia wzmacniające a może okazać się że nie możesz biegać. Także proponowałbym zaczerpnąć rady specjalisty.

#9 Igrys

przeciez wiesz, to ja...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 809 postów

Napisano 08 kwiecień 2011 - 16:25

najpierw spacerki potem powoli truchcik, no i potem zobaczysz, grunt to cierpliwosc

i wytrwalosc, no i jasne ze dobre buty to podstawa!

:ok:
Sygnatura

;)

#10 Mexter

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 675 postów

Napisano 08 kwiecień 2011 - 19:45

http://www.bieganie.pl/?cat=6

wszystko tutaj opisane:) Powodzenia!

#11 sayto

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 47 postów

Napisano 08 kwiecień 2011 - 20:37

Podstawa to dobra rozgrzewka, nie możesz tak z marszu sobie wyjść z domu i biegać. Ćwiczenia rozciągające, rozgrzewające na początek, potem lekki trucht. W mirę postępów zwiększać intensywność ćwiczeń. Jeśli zorientujesz się że Twój organizm źle to znosi - zmniejsz intensywność. Nie śpiesz się, na prawidłowe rozbieganie potrzeba czasu. Mięśnie musza przywyknąć do nowego rodzaju wysiłku, także krok po kroku przyzwyczajaj je do tego :)

#12 natalia1986

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 20 kwiecień 2011 - 22:03

No to prawda. Gdzieś czytałam o bieganiu w interwałach. To znaczy na początek 4 minuty marszu - 0,5 minuty biegu. Z czasem coraz więcej biegu a mniej marszu. Tak aby co dzień zwiększać długość biegu. Przy okazji mogę Ci też polecić easytone - to takie specjalne buty, dzięki którym szybciej poprawiają się mięśnie ud. Widziałam ostatnio, że mają go na taniebuty.pl

#13 Słoneczna123

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 10 sierpień 2011 - 12:24

hm.. ja zaczęłam biegać niedawno - jak przeprowadziliśmy się do Japan Garden i mam pod nosem las kabacki.
Jakoś dużo o bieganiu nie czytałam, postawiłam na intuicję. Biegam nie za szybko, ale postanowiłam nie robić przerw w biegu jak to opisujecie, tylko biec bez przerwy - najpierw krótkie dystanse i z czasem je wydłużać. Wydaje mi się, że jak już zacznie się biegać i przejdzie do chodu, to potem ciężej.. hm.. ruszyć :)
I dużo daje mi szybki marsz przed bieganiem - jakoś mniej się męczę

#14 Dziubek_1

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 104 postów

Napisano 01 październik 2011 - 21:19

A może by tak zacząć od roweru? Mniejsze obciążenie na stawy, większy zakres ruchu, a do tego ruch płynny, bez większych skoków obciążenia. Po doprowadzeniu stawu do pełnej ruchliwości i obudowaniu go dość silnymi mięśniami będzie można spokojnie z roweru zsiąść i zacząć biegać...
Piszę to z doświadczenia, pracuje kilka lat w małym UKSie nastawionym na bieganie i miałem podobny przypadek.
program odchudzający - Możesz zrzucić zbędne kilogramy, poprawić cerę. Możesz wyglądać lepiej i lepiej się czuć.

#15 KilerCFC

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 617 postów

Napisano 05 październik 2011 - 21:02

Ja tam lubię każdy sposób sportowy... Sport to zdrowie. Zawszę znajdę na to czas ;)
Dołączona grafika

#16 monoton

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 263 postów

Napisano 06 październik 2011 - 09:44

w sumie dobry temat założony, bo też chce biegać. Dzięki :)

#17 czechu

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 109 postów

Napisano 09 październik 2011 - 00:31

wątek dobry, też mobilizuję się żeby przed zimą jeszcze zacząć biegać

ale mam pytanie

ile powinno się biegać, nie pytam o dystans, to kwestia bardziej kondycji, chodzi mi o to czy codziennie, co 2-3 dni, ma to jakieś znaczenie?
ale buba...

#18 KilerCFC

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 617 postów

Napisano 12 październik 2011 - 20:00

Najlepiej co dzień rano(na czczo) . Nie musisz od razu zaczynać tak często, ale małymi krokami coraz więcej. A pytanie mam do Ciebie. W jakim celu chcesz zacząć biegać. Poprawy kondycji? Zrzucenia wagi?
Dołączona grafika

#19 filiszklanka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 13 październik 2011 - 19:54

a propos biegania, czytałam kiedyś o fajnej zabawie - można połączyć trening z fun'em - jeśli masz telefon z GPS, pobierasz aplikację rejestrującą ślad GPS (np.Traseo - http://traseo.pl/aplikacje) i biegnąc starasz się by przebyta trasa miała określony kształt :)

po treningu efekty można zobaczyć na kompie/udostępnić:]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 czechu

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 109 postów

Napisano 20 październik 2011 - 23:25

mysle ze musze sobie jakis harmonogram ulożyć, bo inaczej sie nie zbiore,
nie przepadalem nigdy za bieganiem, choć chodzić uwielbiam

hmm jaki mam cel w bieganiu, poprawa wydolności, kondycja, 5kg mniej, wzmocnienie mięśni, szczególnie przy lędźwiowym,
wiec możemy uznać że ogólnorozwojowy cel
ale buba...

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych