Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

F-News nr 8

109 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 21:30

Prawie tydzień minął od pojawienia się F-News nr 8 więc zakładam ten temat. Jest kilka kwestii, które muszę poruszyć:

1. Zmieniamy organizację zbierania newsów z forum. Teraz jest to obowiązek wszystkich członków redakcji (nowych i stałych). Podział "kto, co itd." zamieszczę później. Postaram się to zrobić tak aby uwzględniając ilość forów i ich aktywność każdy miał równą ilość pracy. Całe tak duże jak forumowisko forum to za dużo dla jednej, dwóch czy nawet trzech osób a żeby to miało sens to należy obserwować forum przez czas dłuższy niż jeden dzień. Dlatego piłka jest krótka - kto nie pisze newsów nie pisze w F-News.

2. Forma newsów powinna być mniej więcej taka jak w nr 7. Krótkie notatki + jakiś artykuł o czymś ciekawym z forum. Artykułów może być więcej niż jeden. I tutaj mile widziana inicjatywa. Nie wykluczam, że ktoś dostanie obowiązkowy "przydział" jeśli zajdzie jakaś konieczność. Jeśli zaś chodzi o same newsy to oczywiście nie muszą to być (wręcz nawet nie powinny) być jakieś chronologiczne wiadomości w stylu: "6 maja o godzinie 23:55 pojawił się temat XYZ, który obecnie ma ... wyświetleń i ... odpowiedzi... blablabla..." Możecie najciekawsze rzeczy wyciągnąć przed nawias tak jak było to np. z jajecznicą czy kwestią braku modów w nr 7.

3. Chcę aby w ciągu kilku najbliższych dni (do wtorku najpóźniej) każdy określił o czym pisze. Chcę otrzymać sprecyzowane tematy.

4. Chcę też otrzymać wcześniej materiały od was. W kwietniu było tak, że niektóre arty otrzymałem dzień przed wydaniem. Ja rozumiem, że to sprawa hobbystyczna i nikt za to nie płaci, ale jeśli mamy to robić to jakaś organizacja jest potrzebna. Nr majowy pojawi się w ostatnich dniach maja (najwcześniej 25-26) a materiały chcę dostać do 19 maja. Te terminy należy traktować jako wiążące!

5. Nie zrozumcie mnie źle. Nie mam zamiaru wprowadzać jakiegoś totalitaryzmu, ale im bardziej zawalane są terminy i ogólnie organizacja w ogóle to tym więcej jest roboty dla mnie później a tak być nie może. Jeśli coś robimy (for fun czy nie) to albo róbmy to porządnie albo w ogóle.

6. Czy jest ktoś kto pomoże z grafiką? I to jest w sumie jedna z najistotniejszych kwestii. Chodzi mi chociażby o zrobienie okładki lub jakąś ciekawą obróbkę zdjęć do następnego numeru (obramowania etc.), która by "upiększyła" szatę graficzną.

7. Nasza "czytelność" wygląda jak wygląda.
Około 60 ściągnięć oznacza, że mamy pewnie około tylu czytelników. To i dużo i mało, ale reklama działa a miesiąc się dopiero zaczął. Moim zdaniem kluczem do zwiększenie poczytności F-News jest urozmaicenie i przede wszystkim większy udział spraw forum w gazetce. Jakieś inne pomysły?

Użytkownik Bishop986 edytował ten post 06 maj 2010 - 21:31

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8218 postów

Napisano 06 maj 2010 - 21:39

W większości podzielam. Im lepsza organizacja, tym profesjonalniej będzie wyglądać nr. 8.
Co do reklamy, można utworzyć grupy na portalach społecznościowych jak Facebook.

#3 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 21:43

Facebooka nie rozumiem.

Użytkownik Bishop986 edytował ten post 06 maj 2010 - 21:43

#4 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 06 maj 2010 - 21:46

Mógłbym TROCHĘ pomóc z grafiką...
Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

#5 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 21:47

No to zrób "TROCHĘ" okładkę. Pasuje? ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:05

Moge napisac jakis tekst. :)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#7 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:10

no to terminy jak wyżej

#8 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8218 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:12

Wyświetl postUżytkownik Bishop986 dnia 06 maj 2010 - 21:43 napisał

Facebooka nie rozumiem.
Też nie rozumiałem, ale się przekonuję. Podziałam, żeby rozreklamować forum i F-News.

#9 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:13

Nie chodzi mi o sam portal, ale co nam da reklama na Facebooku? Chodzi przecież o użytkowników forumowiska.

#10 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:36

Okładkę postaram się zrobić. Jakiś art. też mogę napisać (GSM lub grafika lub coś podobnego do strefy 11).
Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

#11 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:40

Napisz co chcesz byle bym w terminach znał tytuł i później otrzymał art.

#12 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8218 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:43

Wyświetl postUżytkownik Bishop986 dnia 06 maj 2010 - 22:13 napisał

Nie chodzi mi o sam portal, ale co nam da reklama na Facebooku? Chodzi przecież o użytkowników forumowiska.
Chodzi mi, żeby zrobić grupę (o ile już nie ma) userów Forumowiska i tam link do gazetki.

Użytkownik Caleb edytował ten post 06 maj 2010 - 22:43

#13 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 06 maj 2010 - 22:44

aha... hehehe nie zrozumiałem :)

#14 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 06 maj 2010 - 23:51

Wyświetl postUżytkownik Caleb dnia 06 maj 2010 - 22:43 napisał

Chodzi mi, żeby zrobić grupę (o ile już nie ma) userów Forumowiska i tam link do gazetki.

To znowu na forum trza by zrobić reklamę grupy na facebooku. I tak w kółko Macieju...
Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

#15 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 07 maj 2010 - 09:13

Dobra skoro Caleb mówi, że podziała w tej sprawie to niech działa. Może istnieje jakaś grupa facebookowa forumowiska.

#16 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 07 maj 2010 - 17:57

Wersja beta okładki:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

#17 LaggeR

OpenMinded Metalhead

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1915 postów

Napisano 07 maj 2010 - 19:33

No ja zaczne pisać w ten weekend, znaczy od jutra. Tradycyjnie: Muzyka, Filmy, Obowiązkowe Newsy z Forum, postaram się napisać tym razem tą recezje iphona i będzie coś z działu technologii
Co do organizacji to oczywiście popieram, no i trzeba się określić ze składem redakcji, powiększyć ją, przydała by się jakaś niewiasta i kobiecy kącik

Co do okładki to przy każdym numerze powinna być inna a nie za każdym razem logo
Dołączona grafika

#18 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 07 maj 2010 - 19:37

Jeżeli okładka ma być co numer zmieniana, to doskonale jest teraz (6/7 numer).
Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

#19 Bishop986

King of Mars

• Redaktor
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8588 postów

Napisano 07 maj 2010 - 23:10

Nie chcę się czepiać (bo wiem jak to jest :P ), ale mógłbyś ją trochę urozmaicić? Zresztą nie musisz robić tego teraz. Może jak zostaną określone tematu to jakiś koncept na okładkę się wymyśli.

Kaj - co z tym konkursem?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 a3z4

Aczteri

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów

Napisano 07 maj 2010 - 23:21

Dlatego jest to wersja beta. Czekam właśnie jak już kilka tematów będzie wybranych. Wtedy zrobię coś pod styl tych artykułów.

Edit.: Wybrałem sobie tematy. Coś z działu strefa 11 (najprawdopodobniej coś o górce Żar) + "Porównanie Gimpa do Photoshopa".

Użytkownik a3z4 edytował ten post 07 maj 2010 - 23:27

Dołączona grafika
       Subnij, przytul, polub.

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych