w książce za bardzo nie ma nic na ten temat, internet też średnio pomaga. Za każdą pomoc z góry dzięki
Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...
Polska, Czechy, Węgry, Ruś
Rozpoczęty przez agusia93, 06 maj 2010 10:04
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 maj 2010 - 10:04
Zadanie: Znajdź elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych Polski, Czech, Węgier oraz Rusi w XII- XIII wieku.
w książce za bardzo nie ma nic na ten temat, internet też średnio pomaga. Za każdą pomoc z góry dzięki
Kasia R.
Napisano 06 maj 2010 - 11:55
Polityczne - pojawianie się stanów spowodowane lokowaniem miejscowości, jak np. w Polsce na prawie niemieckim, pierwsze przywileje stanowe, system lenny. Czyli ogólnie rzecz biorą, osłabianie władzy królewskiej. W sumie to, że były to monarchie patrymonialne, które stopniowo przekształcały się w monarchie stanowe (ale to nastąpiło później)
Ekonomiczne - podział ziem (np. to, co zrobił Krzywousty) osłabił władcę, a pojawiają się możnowładcy, którzy bogacą się, mamy pańszczyznę.
Powinno wystarczyć, doczytaj sobie na te tematy, które podałem
Jak czego nie rozumiesz z tego, co napisałem, to pisz, ale dopiero wieczorem coś napiszę, bo zaraz wybywam.
Ekonomiczne - podział ziem (np. to, co zrobił Krzywousty) osłabił władcę, a pojawiają się możnowładcy, którzy bogacą się, mamy pańszczyznę.
Powinno wystarczyć, doczytaj sobie na te tematy, które podałem
Jak czego nie rozumiesz z tego, co napisałem, to pisz, ale dopiero wieczorem coś napiszę, bo zaraz wybywam.
Użytkownik quid pro quo edytował ten post 06 maj 2010 - 11:57
Pożegnalny post - kliknij tutaj
Napisano 06 maj 2010 - 12:05
Dzięki wielkie za pomoc
wiem mniej więcej co pisać, sama też coś powolutku zaczęłam pisać. Najazdy Mongołów na te państwa chyba też można opisać w pracy ??
Napisano 06 maj 2010 - 17:53
Chyba chodzi raczej o Tatarów (ale mogę się mylić, bo dawno tym się nie zajmowałem). Tatarzy zaatakowali Polskę, aby ta nie udzieliła pomocy Węgrom. Co do Czech i Rusi - powiem wprost, nie wiem, jaki to ma związek, ale można ma; nie interesowałem się tym tematem w ujęciu Czech i Rusi
Użytkownik quid pro quo edytował ten post 06 maj 2010 - 17:53
Napisano 06 maj 2010 - 20:58
Szukając w internecie spotkałam się z dwoma określeniami: Tatarzy i Mongołowie (nie wiem czy tak to się pisze;) ) Wiem to że, napadali oni na Polskę, Węgry i Ruś, jednak o Czechach nic nie było, ale chyba tez można to jakoś 'wkręcić' do wypracowania.
Kasia R.
Napisano 06 maj 2010 - 21:27
Aż musiałem to sprawdzić. Tak możesz spokojnie napisać o Mongołach, jednak niuansem jest to, że po śmierci Czyngis-chana jego imperium zostało podzielone. Wówczas pojawiają się Tatarzy (to jest tak jakby Polska podzieliła się i np. Ślązacy coś modzili samodzielnie) i to oni wyruszyli na podbój Rusi, Węgier. Dobrze pamiętałem, że zaatakowali Polskę, jednak nie wykorzystali szansy podbicia jej, bo głównie zależało im na zdobyciu Węgier. No i w 1241 mamy bitwę pod Legnicą 
Niemniej to niuans
Niemniej to niuans
Użytkownik quid pro quo edytował ten post 06 maj 2010 - 21:28
Kasia R.
Napisano 08 maj 2010 - 10:52
Dziękuje Ci bardzo za pomoc, już jakoś sobie poradzę z napisaniem tego
Dzięki jeszcze raz
Najpopularniejsze frazy z tematu
- węgry XII XIII w
- mapa polska czechy i ruś
- znajdź elementy wspólne dziejów
- tatarzywczechach
- znajdź elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych polski,czech węgier oraz rusi w XII_XIII w.
- czechy w xii i xiii wieku
- czechy rus i wegry w xii i xiii w .
- znajdz elementy wspolne dziejow politycznych i ekonomicznych polski,czech,wegier i rusi xii xiii wiek
- znajdz elementy wspólne dziejów polityscznych i ekonomicznych Polski Czech Węgier oraz Rusi
- elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych polski, czech
Ostatnie frazy z tematu
- Znajdz elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych
- znajdz elementy wspolne dziejów politycznych i ekonomicznych polski czech węgier oraz rusi w XII-XIIIw
- dzieje polityczne polski czech węgier rusi
- Znajdź elementy wspólne dziejow politycznych i ekonomicznych polski czech węgier
- elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych polski, czech, węgier i rusi w xii-xiiiw
- znajdź elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych Polski czech i rusi
- elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych polski zadane.pl
- elementy wspólne dziejów politycznych i ekonomicznych polski
- Wspolne elementy dziejow polski czech węgier i rusi xii xiii w
- www.forumowisko.pl/topic/146292-polska-czechy-wegry-rus/
Najpopularniejsze frazy z forum
- plan wypracowania
- judaizm a chrześcijaństwo
- chrześcijaństwo a judaizm
- na podstawie reprodukcji fragmentu obrazu henryka siemiradzkiego
- plan kościoła romańskiego
- podane niżej zdania opisują pracę i życie rolników w średniowieczu
- epoki archeologiczne
- plan kościoła romańskiego z opisem
- współczesna demokracja
- polityka morska zygmunta augusta
Ostatnie frazy z forum
- sprawdzian w liceum z histori
- monarchia absolutna monarchia parlamentarna
- Próby reform, które miały wzmocnić pozycję króla w Rzeczypospolitej.
- napoleon rozprawka
- narodziny iii rp referat
- potop oblezenie jasnej góry
- judaizm wypracowanie
- kazimierz odnowiciel polityka
- test ze średniowiecza historia 1 liceum
- upadek warszawskiego przebieg
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych