Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Boks

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 RastaZMiasta

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 03 maj 2010 - 00:15

Witam,
od pewnego czasu myslałem, zeby się zapisać na boks, ale mam kilka pytań na ktore chcialbym uzyskac odpowiedz.

Jak wyglądają takie treningi, na co głównie kładzie się nacisk? Czy jest możliwe, żebym mógł trenować dla siebie? W sensie czy jest jakis obowiazek zeby jezdzić na zawody? Bo ciezko byloby mi to polaczyc ze szkoła (niestety musze ja jeszcze skonczyc). Wolałbym poswięcić sie tylko treningom, tam chyba beda jakies sparingi czy walki w parach? Zresztą z tego co mi się jest już za późno żeby trenowac dla osiągnieć (mam 18 lat, a słyszałem, ze najlepiej zaczynac od 14-15).
Druga sprawa czy będę na początek potrzebowac jakieś rzeczy (np. rekawice, worek treningowy), czy ewentualnie moge to później skompletowac?
No i ostatnie pytanie to czy są jakieś przeciwskazania zdrowotne, zeby trenowac boks? Kiedys miałem powazna wywrotke na rowerze i miałem pękniete żebra, pozniej niby wszystko bylo w porządku, żebra sie zrosly i lekarz powiedział, ze moge trenowac takie sporty jak judo czy karate.
Bede wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Bless Ya!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Fubu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 03 maj 2010 - 07:38

Idź na trening i wszystkiego się dowiesz ;)

#3 Aly

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 04 maj 2010 - 08:19

ze niby karate i judo lepsze po takim urazie? xdxd
hahah, lekarze czasem mowia o czyms, a nie widzieli treningu.. ;]

trening boksu (z relacji kolegi): biegasz na poczatku, porzadna rozgrzewka, pozniej technika, do tego szybkosc, na koncu sparingi. trzeba miec szczeke i swoje rekawice. worki itd jesli sa w programie treningu to bd juz wisialy na sali i czekaly ;)

#4 El Pablo

Tyran Okrucieństwa

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2982 postów

Napisano 04 maj 2010 - 12:54

Cytat

ak wyglądają takie treningi, na co głównie kładzie się nacisk? Czy jest możliwe, żebym mógł trenować dla siebie? W sensie czy jest jakis obowiazek zeby jezdzić na zawody?
Nikt nikogo nie zmusza do brania udziału w zawodach, chcesz to robisz badania i wyrabiaja ci licencję, nie chcesz to trenujesz tylko rekreacyjnie.

Cytat

Wolałbym poswięcić sie tylko treningom, tam chyba beda jakies sparingi czy walki w parach?
Wszystko zależy od trenera, każdy ma inny program treningów, zazwyczaj jest rozgrzewka, tarczowanie czasami worek i tzw. stacje na koniec cwiczenia rozciagające. Na sparingi poswięcony jest oddzielny trening raz w tygodniu. Tak jest u mnie.

Cytat

Zresztą z tego co mi się jest już za późno żeby trenowac dla osiągnieć (mam 18 lat, a słyszałem, ze najlepiej zaczynac od 14-15).
Treningi dla siebie mozesz zacząć w każdym wieku, u mnie są kumple grubo po 40 na karku.

Cytat

Druga sprawa czy będę na początek potrzebowac jakieś rzeczy (np. rekawice, worek treningowy), czy ewentualnie moge to później skompletowac?
Rękawice, szczęka, owijki niektórzy biorą też kask ale klub powinien mieć swoje. Ja w kaskach nie sparuje, strasznie duszą człowieka.
"Podaj mi dłoń, płynie w nas krew tych samych przodków, ratuj ten Kraj, bo o Twoje i moje życie tu toczy się gra"
Dołączona grafika

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski

Lista forumowych buraków: Herbatniczek.

#5 RastaZMiasta

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 06 maj 2010 - 02:20

dzięki! Wlasnie o takie odpowiedzi mi chodziło :)
Jesli juz mowa o sparingach, moze glupio to zabrzmi, ale czy tam sie mocno obijacie(siniki, obity pysk)?
W nastepnym tygodniu ide do klubu sie popytac jeszcze dokladniej co i jak.
Jeszcze raz dzięki.

Użytkownik RastaZMiasta edytował ten post 06 maj 2010 - 02:20

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Bless Ya!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 El Pablo

Tyran Okrucieństwa

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2982 postów

Napisano 06 maj 2010 - 14:06

Wszystko zależy od ludzi jedni potrafią powstrzymywać siłę i boksują technicznie, inni zawsze sie podpalają. Trener z reguły przed sparingiem powtarza jak mantrę zeby bić na 50% i starać sie oszukiwać przeciwnika a nie robić zadymy i walić jakieś cepy dyskotekowe. Co do siniaków, otarć to różnie bywa. Dzisiaj np. mam na czole lekie krwiaki po wczorajszych sparingach, nie wygląda to estetycznie ale nic nie boli i znika po 2-3 dniach. Po kilkuset przesparowanych rundach moge powiedzieć ze jak do tej pory nie miałem żadnych popularnych pizd pod okiem jedynie te krwiaki na czole głownie po rykoszetach z własnych rękawic. Czasami też na rękach zdarzają sie otarcia po rzepach z rekawic sparingprtnera dlatego lepiej mieć coś z długim rękawem. Podsumowując sparingi to nie jest nic strasznego, ale to jest boks sport bardzo kontaktowy i zawsze cos moze na twarzy zostać na pare dni, do obijania głowy człowiek też jest się w stanie przyzwyczaić. Ale od czego masz defensywę, wiekszosć ciosów mozna spokojnie wyłapać na rekawice albo uniknać balansem, zejściem, rotacją. Tyle ode mnie.
"Podaj mi dłoń, płynie w nas krew tych samych przodków, ratuj ten Kraj, bo o Twoje i moje życie tu toczy się gra"
Dołączona grafika

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski

Lista forumowych buraków: Herbatniczek.

#7 smart_me

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 297 postów

Napisano 20 lipiec 2010 - 10:12

I jak, w końcu się zapisałeś na ten boks?
Jak jest?
Mój chłopak mysli o tym czy by sie do fitness parku tez na boks nie zapisać.
Mocno poturbowanym wychodzi się z zajęć?

Co jest w tym sporcie takiego, co pociaga facetów... <_<

#8 Kamilosekk

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 21 lipiec 2010 - 08:30

Każdy facet potrzebuje trochę ruchu,adrenaliny.Dzięki sportom walki można się nieźle spocić,namęczyć,nabrać kondycji,siły,po za tym lepiej,żeby twój facet potrafił się bić,na pewno nic mu się nie stanie,a kiedyś to się może przydać. ;)
Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz.

#9 smart_me

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 297 postów

Napisano 25 lipiec 2010 - 22:43

Masz raacje, nigdy nie wiadomo kiedy przydadzą ci się umiejętności tego typu.
Zyjemy tu gdzie żyjemy, a licho nie spi.
Martwie się jednak, żeby nie wrócił do domu z podbitym na zajeciach okiem :P

#10 Kamilosekk

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 26 lipiec 2010 - 09:46

Raczej na treningach używają dobrych rękawic.Na treningach z mma łatwiej się poobijać,można przypadkowo dostać z nogi,łokcia...
Na sparingach w boksie też z całej siły się nie nawalają,a rękawice są miękkie ;p
Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#11 backspace

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 679 postów

Napisano 20 sierpień 2010 - 22:09

smart_me ja kiedyś chodziłem na boks do fitness parku i nie poobijali mnie zbyt mocno więc nie musisz się martwić o swojego chłopaka. Spokojnie go możesz puścić na trening. Dobrze by było jakby miał niezłą kondychę to będzie mu łatwiej na początku :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych