Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

Atrakcje turystyczne OGRODZIENIEC

27 odpowiedzi w tym temacie

#1 rrhoads

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 14 kwiecień 2010 - 06:23

Witam,

ja jestem z Ogrodzieńca, dlatego właśnie nim chciałbym się tu przed Wami pochwalić :)

Co jest w nim piękne? Przede wszystkim mieści się na pięknej wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, pośród wielu pięknie zachowanych skał wapiennych.

A w samej miejscowości atrakcji co nie miara:

Ruiny Zamku:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Góra Birów

Dołączona grafika

Matka Boska Skałkowa:

Dołączona grafika

oraz Całkowicie nowa atrakcja, która ma ruszyć z dniem 1 czerwca:

http://www.klubpodro...kow-jurajskich-

Zapraszam do Ogrodzieńca! :)
TwojaSala.pl - sale weselne opolskie

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 katja22

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2238 postów

Napisano 14 kwiecień 2010 - 10:18

To ja również się przyłączę do promocji tego miejsca, bo naprawdę warto przyjechać i zobaczyć ;) Sam zamek robi wrażenie, a dodatkowo jest otwarty dla zwiedzających :)

Odsyłam do stron:
http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/
http://www.ogrodzieniec.pl/

Ponadto zachętą do przyjazdu w te strony powinna być bliskość innych zamków tzw. "Orlich Gniazd", które koniecznie trzeba zobaczyć, przepiękna okolica i masa innych atrakcji jakie oferuje turystom Jura <- już się o nich rozpisywałam w innym temacie ;)

Polecam :ok:

Dołączona grafika

Chociaż raz spróbuj wyolbrzymić szczęście zamiast problemu...

http://pomozpotrzebujacym.prv.pl/
http://jednoklikniecie.pl/
http://www.pustamiska.pl/index.php

#3 katik

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 300 postów

Napisano 15 kwiecień 2010 - 07:39

Często jestem w ogrodzieńcu, przewaznie na wycieczkach rowerowych. Piękna okolica, zresztę jak cała jura.

#4 rrhoads

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 15 kwiecień 2010 - 22:27

Wyświetl postUżytkownik katik dnia 15 kwiecień 2010 - 07:39 napisał

Często jestem w ogrodzieńcu, przewaznie na wycieczkach rowerowych. Piękna okolica, zresztę jak cała jura.

Bywały lata, że pokonywałem trasę od mojego domu do Ruin Zamku OGrodzienieckiego niemal każdego dnia. Tam są po prostu fantastyczne trasy rowerowe!!

ja uwielbiałem wręcz objeżdżać na góralu cały mur obronny zamku + okoliczne skały wapienne, które są równie niesamowite. Dziś niestety nie ma czasu na to wszystko eh..

Ale Jure polecam każdemu :)
TwojaSala.pl - sale weselne opolskie

#5 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 26 kwiecień 2010 - 20:41

pięknie tam :) powiedzcie mi czy na tych skałkach, widocznych na zdjęciach można się wspinać?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 katik

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 300 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 09:35

można

#7 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 17:30

to super, a można tak przyjść "z ulicy", wypożyczyć gdzieś sprzęt itd? czy to raczej dla zorganizowanych grup? gdybym już tam była to fajnie by było się wspinać

#8 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 21:19

Łooo... Ależ to pięknie wygląda wszystko... To może jednak zmienię trasę... Muszę przyznać, że strasznie mi się zawsze podobały takie klimatyczne miejsca, a z tego co piszecie to można tam i wypocząć i coś zobaczyć... 2 pełne dni starczą? Bo chciałam jakoś w żywieckie jechać, ale może jednak ten Ogrodzieniec?
Tutaj fajny opis znalazłam :)

Użytkownik fumka edytował ten post 27 kwiecień 2010 - 21:20

I tak tańczy moja dusza, jak jej obaj grają - reggae, diabeł bluesa, w szachu się trzymając...

#9 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 28 kwiecień 2010 - 15:12

a ja znalazłam filmik z fragmentem o wspinaczce :) i chyba w 11 sekundzie to jest właśnie Ogrodzieniec, widać ruiny zamku w tle...

#10 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 09 maj 2010 - 23:51

Nom, też mam wrażenie, że to to miejsce :) Ogrodzieniec świetna sprawa :) Muszę przyznać, że coraz bardziej się interesuję Śląskim, bo faktycznie mnóstwo rzeczy tam można obejrzeć... Dobrze się w czasie zbiegło, bo ta kampania promująca Śląskie się zaczęła :) Jeszcze więcej informacji dla mnie, głodnej wiedzy, będzie ;)

Użytkownik fumka edytował ten post 09 maj 2010 - 23:51

I tak tańczy moja dusza, jak jej obaj grają - reggae, diabeł bluesa, w szachu się trzymając...

#11 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 10 maj 2010 - 18:24

dziś nawet doczytałam o Parku Miniatur w Ogrodzieńcu i AdrenaLinaPark :) ojj.. będzie ciekawie :)

#12 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 15 maj 2010 - 17:54

Adrenalina Park? :D Możesz coś więcej napisać, bo to tego mojego by pewnie zainteresowało :D
A tutaj znalazłam więcej filmików :D

#13 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 16 maj 2010 - 19:35

czytałam o tym w książeczce dla dzieci ;)
tutaj jest link do niej w wersji online: http://gosilesia.pl/...kie_z_dzieckiem
na 19 stronie można poczytać... ciężko mi teraz cokolwiek zacytować, bo chwilowo przesiadłam na 10" monitor ;)

#14 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 16 maj 2010 - 22:26

Super ta książeczka, na serio fajne pomysły :) Muszę siostrze sprzedać ;) Bo zaczyna kombinować, gdzie by tu z małą pojechać :)

#15 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 20 maj 2010 - 16:39

no bardzo fajna, też mi się podoba, zwłaszcza, że nasze wakacje zawsze musimy trochę pod wymagania i możliwości młodego planować, a tutaj takie fajne ułatwienie :)

#16 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 23 maj 2010 - 22:51

No tak, nie wątpię, że jest to dość trudna sprawa - zaplanować wakacje z dzieckiem. Widzę po siostrach, jakie rozterki mają... Fajnie, że pomyśleli o takich ułatwieniach :) Jednak pokazanie, że "tak, tutaj można przyjechać z dzieckiem i można dużo ciekawych rzeczy zrobić i zobaczyć" jest słuszną i potrzebną inicjatywą władz :)

#17 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 27 maj 2010 - 12:38

no łatwo nie jest, ale też nie jest to niemożliwie, a nie wyobrażam sobie zostawić dziecka na tydzień czy dwa i pojechać na wakacje ;)
zresztą Polska nie jest ogromna i nawet z Pomorza na Śląskie nie jest jakoś strasznie daleko, więc myślę, że dziecko wytrzyma taką podróż bez większych problemów :)

#18 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 29 maj 2010 - 10:53

Ależ pewnie, że tak :D A jaką frajdę będzie mieć, bo po drodze z Pomorza możecie zrobić sobie też jakąś fajną trasę (o ile samochodem) i po drodze zobaczyć mnóstwo rzeczy :)
A samo Śląskie jest bardzo ciekawym miejscem, dużo historii możliwej do przekazania w bardzo przyjemny sposób :) Nawet maluch w wieku przedszkolnym może dużo się nauczyć, a co dopiero starsze dziecko :)

#19 Dorka123

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 30 maj 2010 - 21:10

tak sobie myślę, że może przez Poznań pojedziemy, do Wrocławia, Katowic itd, wszystko, co ciekawe w okolicy.... chociaż jeszcze sama nie wiem jaka trasa będzie ciekawsza, bo może przez Warszawę albo Łódź... za dużo po drodze zwiedzać czy oglądać nie planujemy, bo wtedy nie wystarczy nam czasu na miejscu ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 30 maj 2010 - 21:39

No tak, trzeba dobrać odpowiednio trasę. Ale zawsze możecie pojechać jedną a wrócić drugą :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych