Z tą gazetką jest jak z winem

Im dłużej się na nią czeka tym artykuły w niej są lepsze. Teksty naprawdę bardzo dobre, nie da się przewinąć dalej bez wcześniejszego ich przeczytania. Niestety grafika chyba była robiona na szybko. W ogóle wygląd nie przypadł mi do gustu (w jednym z ostatnich numerów ten schemat był idealny, no ale niestety został jak widać zatracony), już na samym początku zbyt bardzo obrazek został zamazany i nie widać literki M z wyrazu MARZEC, później w jednym artykule beznadziejnie wyglądały odbicia lustrzane obrazków (w art. Prawo a moralność), stopka wydawała mi się troszkę za duża. Ale to takie drobne potknięcia. Najbardziej nie spodobało mi się i wnerwiło wstawienie obrazka do artykułu o nu metalu. Jeżeli wstawia się obrazek w środek tekstu to albo robi się dwie kolumny, albo wcale nie wstawia. Mimo, że sam artykuł był bardzo dobry, to nie czytało się go dobrze przez ten obrazek, musiałem kursorem znaczyć sobie tekst, żeby nie zgubić linijki, ten cień pod obrazkiem również nie był trafiony. Jeszcze jedna rzecz mi się nie spodobała, od strony chyba 14 lub 15, był napisany artykuł, na kolejnej stronie jeszcze 1/3 strony zajęta tym artykułem i później pustka. Dlaczego to nie było połączone w jedną całość? I w tych 2/3 nie było następnego artykułu. Również trochę źle był rozplanowany tekst niektórych artykułów.
Może już czas stworzyć jeden dobry schemat wyglądu tej gazetki, którym będziecie się posługiwać przez najbliższe kilka numerów?
Moja ocena
za artykuły w tym numerze: 4+/5
za wygląd gazetki: 2+/5
Mam nadzieję, że moją krytyką nikogo nie obraziłem, a jedynie wskazałem gdzie osoba za to odpowiedzialna zrobiła błędy.
Edit: jeszcze jedna taka sugestia- przed wysłaniem gazetki do redaktora czytajcie go 2 razy, dajcie komuś do przeczytania, przepuście przez Worda , bo roiło się od literówek.
Użytkownik Wloocibor edytował ten post 01 kwiecień 2010 - 14:22